(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Mladi, slavni in bogati?

Za večino mladih junakov najbolj gledanega slovenskega filma Gremo mi po svoje je bila vloga v filmu prvo plačano delo. Kaj pa so naredili s honorarjem? Omenjajo avtomobile, kitare, prenosnike, tudi prevaro, zaradi katere je bil eden izmed junakov ob tri tisočake; izvedeli smo še, koliko denarja porabijo na mesec, ali varčujejo, imajo žepnino ... in kakšno vlogo imajo pri vsem skupaj starši.

Tadej, Zala, Matevž, Jure, Larisa, Jon, Erik - mladi junaki filma Gremo mi po svoje so nam razkrili svoj pogled na denar. »Zelo je pomemben. Ogromno ga potrebujemo,« na kratko povzame Tadej Koren Šmid. Osemnajstletnik je že v zgodnji mladosti ustvaril prvi zaslužek. Pri 10 letih je igral v francoski reklami za sir in zaslužil 500 evrov. Za dan ali dva sem se počutil bogatega, se spominja. Pozneje je vodil 15-minutno rubriko v sklopu neke oddaje na televiziji, pri 12 igral v prvem delu filma Gremo mi po svoje.

mladi.1387218146.JPG.o.600px.1387218201.jpg

Da denar ni samo sredstvo za zapravljanje, kot misli marsikateri mladi, dokazuje 16-letna Zala Linea Rutar. »Varčujem že vse življenje,« pravi. Tudi honorar od filma je pristal na kupčku. Njen življenjepis je že zdaj kar precej poln: imela je zabavno rubriko na radiu, nastopala v gledališčih, pri komaj štirih letih posnela reklamo. »Postrojila sem medvedke v vrsto in se igrala z njimi, pa še plačali so mi. Takrat sem si želela le barbike, preostanek denarja je shranila mami. Prav je prišel pozneje, ko so moje želje postale večje,« pravi Zala. Seveda so pogledi na varčevanje različni. Recimo 18-letni Jon Kokovnik pravi, da se mu zdi varčevanje v mladosti nesmiselno in da je treba živeti »na polno«. Čeprav so mladi igralci z vlogo v filmu zaslužili več kot njihovi vrstniki, pa v en glas trdijo, da njihovo življenje zdaj ni prav nič drugačno. »Ni nam prav nič lažje, ni nobenih popustov, finančno ni nič manj zapleteno kot pred tem,« pravi Tadej.

»Denar mi je zelo pomemben. S fantom živim v najemniškem stanovanju. Telefon si plačujem že od srednje šole. Plačati je treba še najemnino, zavarovanje za avto, kupiti gorivo, hrano...« našteva 21-letna Larisa, najstarejša predstavnica sedmerice. Je študentka in občasno pomaga fantu pri njegovem delu. Del stroškov ji še vedno krijejo starši. Jure Kreft, 20-letni skodrani študent sociologije in filozofije, na denar gleda drugače: »Je središčna točka razlik med ljudmi in vsekakor bi ga bilo treba enakomerneje porazdeliti. Marsikdo živi v zelo slabih življenjskih razmerah in ob tem se ne moremo ukvarjati le s svojim nadstandardom - gre za kolektivno odgovornost.« Zaradi pogodbene zaupnosti pa nismo izvedeli, kolikšen je bil povprečen zaslužek mladih junakov.

In kako se je sploh vse skupaj začelo? »Imela sem devet let, tako da je mami poskrbela za vse; izvedela je, kdaj in kje bo avdicija,« pojasni Zala. Pri Matevžu Štularju, ki je na prvi avdiciji imel 10 let, je bila odločilna predvsem njegova volja. »Ko sem mami povedal, da sem videl oglas za avdicijo, mi je rekla, naj grem, a naj ne pričakujem preveč. Usedel sem se na kolo in sam šel na avdicijo.« Na avdiciji je bilo vse odvisno od njih samih. Zveze in poznanstva pri Mihi Hočevarju, režiserju in scenaristu filma, ne štejejo, povedo v en glas.

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.