(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Počitnice uspešnih dijakov in zgodbe o izmenjavah v tujini

avtor 16.07.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:04

Si predstavljate, da svojega najstnika - dijaka, ki ga razganjajo hormoni - pošljete v tujino opravljat letnik srednje šole? Verjetno bi večina staršev zamahnila z roko in dejala, da je še premlad in da bo časa za tujino še dovolj. Pa tudi: »Kaj, če se mu kaj zgodi? Kako bo sam preživel tako daleč od doma? Kaj bo, ko se po dolgem času vrne? Kako vse skupaj financirati?« Takšni in podobni strahovi so nekaj normalnega, toda številni mladi in njihovi starši so dovolj pogumni, da se z njimi spopadejo. Odločitev resnično ni preprosta, toda prinaša tudi precej prednosti. »Verjetno ji letnika pri nas ne bodo priznali, a za nas to ni bilo izgubljeno leto, temveč dobljeno deset­letje,« so zadovoljni starši, ki so 17-letno hčerko Tamaro podprli pri tem, da gre na Norveško opravit en letnik gimnazije. Čeprav takšna izkušnja ni poceni, za letnik so namreč odšteli 5.800 evrov, del stroškov je krila tudi Tamara sama, so nekako privarčevali oziroma pridobili. Tamara je po tej izkušnji bolj samostojna in odgovorna. »Cenimo znanje in izkustveno učenje, ne pa samo učenje iz knjig,« pravijo Tamarini starši. Za takšne celoletne podvige se odloči približno 30 dijakov na leto, za recimo teden ali dva pa okoli 550 dijakov. Izkušnje so nepozabne, v en glas zatrjuje 14 dijakov, ki smo jih anketirali, in poudarjajo, da tako dobijo nova znanja, prijatelje, spoznajo novo kulturo, življenjski slog ... Tudi to šteje, kajne?

V prilogi boste lahko prebrali tudi, kako bodo uspešni mladi dijaki preživeli počitnice. Boksar Nejc, golfist Luka, violinistka Manca, baletnik Lan Dan, suvalec krogle Nace, športna plezalka Jera, kemik in fizik Uroš, igralka Zala ... so si edini: »Poleti bomo pilili to ali ono, še bolj trenirali, vadili, hodili na tekme...« Kaj pa lenarjenje? Zdi se, kot da ta beseda za večino teh uspešnih mladih ne obstaja. »Imamo cilje, dosegli jih bomo in tudi presegli,« so odločeni. Ob tako motiviranih mladih sem tudi sama obnemela. Spoznala sem, da mladim delamo krivico, ko kar tako vsevprek govorimo, da gre za izgubljene generacije, ki svoje dneve preživijo na Facebooku, ob pametnih telefonih... Vsem, ki tako menijo, predlagam, da se začnejo družiti z njimi. Presenečeni boste.

Mladi imajo ambicije, želje, pri doseganju teh se mi zdi, da so zelo pogumni, bolj odločni. Lahko bi bili zgled tudi kakšnemu odraslemu.

mladi-mf7-1.1405442586.JPG.o.600px.jpg

Članek je izšel v prilogi Mladi in denar, ki izhaja v reviji Moje finance. Spremljate jo lahko na na [mojefinance.finance.si] ter FB Mladi in denar.

facebook-gumb2-1385116552-jpg-o-600px.1390259333.jpg

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.