(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Lahko devetletnik legalno zasluži denar?

avtor 16.07.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:04
Vprašanje: Moj sin bi rad nabiral bezgove cvetove in jih prodajal. Kako gre to skupaj z našimi zakoni, davki, omejitvami? Kako lahko danes devetletnik legalno zasluži svoj prvi denar?

Odgovor: Vaše vprašanje je zelo zanimivo. Tako kot vaš sin si tudi nekateri drugi otroci namreč želijo, da bi si že v zgodnjem otroštvu prislužili kakšen evro. Recimo, da sosedu za pet evrov pokosijo zelenico, operejo avto ali pa se dogovorijo s kakšno starejšo ženico, da jih dvakrat na teden prinesejo živila iz trgovine za na primer 15 evrov mesečnega zaslužka. Toda kako to zdaj početi, ne da bi vas kdo preganjal? Konvencija o otrokovih pravicah (OZN) in konvencija Mednarodne organizacije dela o minimalni starosti za sklenitev delovnega razmerja, katerih določbe povzema tudi naš zakon o delovnih razmerjih, določa, da je najnižja starost za opravljanje dela 15 let. To pomeni, da oseba, ki ni dopolnila 15 let starosti, ne more skleniti delovnega razmerja niti ne more opravljati dela na podlagi civilnopravnih pogodb. »Delo otrok, mlajših od 15 let, je prepovedano. Izjemoma lahko opravljajo določena dela pod predpisanimi pogoji in v skladu z omejitvami, zagotovljeno pa je posebno varstvo,« opozarjajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

In katere so te izjeme? »Otrok, ki je dopolnil starost 13 let, lahko opravlja lažje delo najdlje 30 dni v posameznem koledarskem letu med šolskimi počitnicami tudi v drugih dejavnostih, na način, v obsegu in pod pogojem, da dela, ki jih bo opravljal, ne ogrožajo njegove varnosti, zdravja, morale, izobraževanja in razvoja. Otrok, ki je mlajši od 15 let, lahko izjemoma za plačilo sodeluje pri snemanju filmov, pripravi in izvajanju umetnostnih, scenskih in drugih del s področja kulturne, umetniške, športne in oglaševalne aktivnosti,« še pojasnijo na ministrstvu. To torej pomeni, da so otroci kljub želji po priboljšku pri tem zelo omejeni. Je pa res, da se v praksi dogaja tudi drugače. Odrasli za dobro očiščen avto, lepo pokošeno travo ali kaj drugega svoje plačilo nadobudnemu delavcu pospremijo z besedami v smislu: »Bil si priden. Tukaj imaš pet evrov, pa si pojdi kupit sladoled.« Seveda ni prav kršiti zakonov, a včasih bi morali tudi zakoni postati malo bolj življenjski.

film-gremo-mi-po-svoje-xx.1405603683.jpg.o.600px.jpg
Otrok, ki je mlajši od 15 let, lahko izjemoma za plačilo sodeluje pri snemanju filmov, zaslužiti - legalno - pri košenju trave ali preostalih stvareh pa ne more. Foto: Mitja Ličen

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.