Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Lahko devetletnik legalno zasluži denar?

avtor 16.07.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:04
Vprašanje: Moj sin bi rad nabiral bezgove cvetove in jih prodajal. Kako gre to skupaj z našimi zakoni, davki, omejitvami? Kako lahko danes devetletnik legalno zasluži svoj prvi denar?

Odgovor: Vaše vprašanje je zelo zanimivo. Tako kot vaš sin si tudi nekateri drugi otroci namreč želijo, da bi si že v zgodnjem otroštvu prislužili kakšen evro. Recimo, da sosedu za pet evrov pokosijo zelenico, operejo avto ali pa se dogovorijo s kakšno starejšo ženico, da jih dvakrat na teden prinesejo živila iz trgovine za na primer 15 evrov mesečnega zaslužka. Toda kako to zdaj početi, ne da bi vas kdo preganjal? Konvencija o otrokovih pravicah (OZN) in konvencija Mednarodne organizacije dela o minimalni starosti za sklenitev delovnega razmerja, katerih določbe povzema tudi naš zakon o delovnih razmerjih, določa, da je najnižja starost za opravljanje dela 15 let. To pomeni, da oseba, ki ni dopolnila 15 let starosti, ne more skleniti delovnega razmerja niti ne more opravljati dela na podlagi civilnopravnih pogodb. »Delo otrok, mlajših od 15 let, je prepovedano. Izjemoma lahko opravljajo določena dela pod predpisanimi pogoji in v skladu z omejitvami, zagotovljeno pa je posebno varstvo,« opozarjajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

In katere so te izjeme? »Otrok, ki je dopolnil starost 13 let, lahko opravlja lažje delo najdlje 30 dni v posameznem koledarskem letu med šolskimi počitnicami tudi v drugih dejavnostih, na način, v obsegu in pod pogojem, da dela, ki jih bo opravljal, ne ogrožajo njegove varnosti, zdravja, morale, izobraževanja in razvoja. Otrok, ki je mlajši od 15 let, lahko izjemoma za plačilo sodeluje pri snemanju filmov, pripravi in izvajanju umetnostnih, scenskih in drugih del s področja kulturne, umetniške, športne in oglaševalne aktivnosti,« še pojasnijo na ministrstvu. To torej pomeni, da so otroci kljub želji po priboljšku pri tem zelo omejeni. Je pa res, da se v praksi dogaja tudi drugače. Odrasli za dobro očiščen avto, lepo pokošeno travo ali kaj drugega svoje plačilo nadobudnemu delavcu pospremijo z besedami v smislu: »Bil si priden. Tukaj imaš pet evrov, pa si pojdi kupit sladoled.« Seveda ni prav kršiti zakonov, a včasih bi morali tudi zakoni postati malo bolj življenjski.

film-gremo-mi-po-svoje-xx.1405603683.jpg.o.600px.jpg
Otrok, ki je mlajši od 15 let, lahko izjemoma za plačilo sodeluje pri snemanju filmov, zaslužiti - legalno - pri košenju trave ali preostalih stvareh pa ne more. Foto: Mitja Ličen

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.