(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Nekateri na morje, drugi pa še bolj grizejo

avtor 16.07.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:05
Nekateri mladi komaj čakajo, da zabrišejo šolsko torbo v kot sobe in se predajo užitkom, ki jih prinaša poletje, a to ne velja za vse; preverili smo, kako bodo počitnice preživeli nekateri uspešni mladi dijaki.

Nejc Štrubelj, 17-letnik, je državni prvak v boksu, 18-letni Luka Braz se uvršča med najboljše mlade igralce golfa v Sloveniji, 18-letna Manca Rupnik je zelo nadarjena violinistka; 16-letni Lan Dan Kerštanj je ta hip eden izmed največjih slovenskih baletnih upov, 17-letni Nace Pleško je državni rekorder pri mlajših mladincih v suvanju krogle, 18-letna Jera Lenardič je vrhunska plezalka, kemik, fizik ali na splošno naravoslovec Uroš Prešern ima kar 33 zlatih priznanj z različnih področij, zdaj se bo udeležil lingvistične olimpijade, 17-letna Zala Linea Ruter je igrala v filmu Gremo mi po svoje, 17-letni Rok Mokorel je bil drugouvrščeni na natečaju Manager prihodnosti, ki ga organizira revija Manager. To so mladi uspešni dijaki, talenti, upi. Da bi našteli vse njihove uspehe, ki jih mimogrede ni malo, bi potrebovali kar nekaj strani. Če pa na kratko povzamemo: vsak izmed njih ima jasen cilj - da presežejo dozdajšnje dosežke. Kako bodo torej preživeli počitnice?

mladi2-mf3-3.1405604213.JPG

Trenirali bomo, in pika!

Čeprav se sliši skorajda neverjetno, bo večina omenjenih počitnice preživela na različnih tekmovanjih, treningih... »Nimam počitnic, treniram vse poletje in zame so počitnice oziroma nagrada to, da grem na tekmo, tako potujem in noro uživam,« razkriva športna plezalka Jera Lenardič.

»Zdi se mi, da sem v tem letu veliko napredoval tako v športu kot tudi v razmišljanju, in tega med počitnicami ne želim zavreči. S treningi si nameravam zagotoviti nekaj prednosti pred tekmeci, ki bodo večinoma začeli trenirati šele proti koncu poletja,« odgovarja boksar Nejc. V nobenem primeru se ne bo prepustil lenarjenju, za dušo bo prebral tudi kakšno knjigo. Podobno pravi tudi Nace, ki suva kroglo. »Vsak dan treniram od dve do tri ure in pol, tudi poleti. Hočem trenirati, saj sem le tako lahko še boljši,« odgovarja.

Tudi za kemika in fizika Uroša bodo počitnice precej delovne. »Večina mednarodnih tekmovanj je poleti,« pravi. Najprej se bo udeležil turnirja mladih fizikov v Londonu, konec julija pa še lingvistične olimpijade na Kitajskem. Ob tem obžaluje, da se ne bo mogel udeležiti kemijske olimpijade v Vietnamu, saj se časovno prekriva z lingvistično. »Te olimpijade niso le tekmovanja, temveč tudi odlična priložnost za odkrivanje sveta,« dodaja. Uroš si bo tudi vzel čas za uživanje na morju, prebiranje knjig, fotografiranje...

Nekateri bodo uživali in tudi delali

Za Roka, ki je na natečaju revije Manager za las zgrešil naziv manager prihodnosti, bodo počitnice tudi delovne, a malce drugače kot za omenjene. Ta hip se ukvarja z organizacijo avtobusnih izletov, predvsem na morje. Snuje pa že načrte, ki vključujejo prevoze na različne zabave, dogodke, med drugim tudi koncerte. Poleti bo delal v ljubljanski trgovini z opremo za srfanje, v kateri je že delal minuli poletji. Seveda se zaveda, da je nujen tudi počitek, zato ima v načrtu tudi poležavanje na hrvaški obali.

Zala, ena izmed zvezdnic filma Gremo mi po svoje, se bo med počitnicami udeležila mednarodnega kampa v Italiji. Sicer pa namerava poležavati na soncu in prebirati knjige. »Predvsem se bom spočila, da bom polna energije, ko se septembra odpravljam v šolo na Nizozemsko,« še dodaja.

Otrokom dajte metlo v roko

Za večino mladih so počitnice čas, ko dajo možgane na pašo, dvignejo noge v zrak in se prepustijo uživanju. In s tem tudi ni nič narobe. A kako vseeno kakovostno preživeti počitnice, da bodo jeseni pripravljeni na akcijo? »To je odvisno od družine in finančnega položaja. Nekateri imajo do zadnje podrobnosti načrtovane aktivnosti, drugi so bolj prepuščeni vsakdanjim dogodkom. Najbolje, da takrat, ko so starši v službah, otroci postorijo kakšna hišna opravila in se pozneje družijo s prijatelji,« svetuje Veronika Podgoršek iz Psihoterapevtskega inštituta PTI. Vsem staršem predlaga, da z otroki preživijo tudi nekaj časa in da zato ni treba ravno na eksotično potovanje. »Pomembno je, da smo z njimi v pravem pomenu besede,« poudarja. Mladi si lahko tudi med počitnicami vzamejo nekaj časa za učenje, še zlasti tistih predmetov, pri katerih niso ravno blesteli, dodaja.

Ah, to pa meni ne gre...

Ob poslušanju in prebiranju zgodb mladih se zdi, da so zelo motivirani za doseganje svojih ciljev. Kako jim to uspe? »Nihče ni postal svetovni prvak čez noč ali odkril znanstvene teorije v enem dnevu, za vsakim uspehom so leta garanja, ki sem jih pripravljen žrtvovati,« odgovarja boksar Nejc. Pot do uspeha nikoli ni brez ovir. Zato ko mu spodleti, premisli in analizira, kje se je zalomilo, da napake ne bi ponavljal v prihodnje. Dodatno se poskuša motivirati s kakšnimi pregovori uspešnih ljudi. Posebej mu je pri srcu: »Če plan A ne deluje, ne skrbi, abeceda ima še 24 črk!«

Plezalka Jera opaža, da prehitro vržemo puško v koruzo. »Vredno se je truditi in vlagati v nekaj, kar imamo radi in kar nas osrečuje. Ta trud se enkrat povrne,« meni. Prav to jo je gnalo zadnjih 13 let, odkar se ukvarja s športnim plezanjem, čeprav je bila tudi sama včasih nemotivirana. »Bila sem nesamozavestna in mogoče sem v trenutku slabosti še vedno. A začela sem se zavedati, da lahko naredim vse, kar si zastavim,« priznava. Najpomembnejše je imeti cilj. »Želeti si moramo veliko in prav tako od sebe to zahtevati. Verjeti moramo, da smo dobri in da zmoremo prav vse. Če si človek zada cilj, ga bo ta držal pokonci tudi v najtežjih trenutkih,« razmišlja. Tudi igralka Zala ima podobno mnenje. »Ko ti kaj ne gre, se je treba oborožiti s pozitivnimi mislimi. A včasih kljub spodbudnim besedam ne preostane drugega, kot da narediš načrt, stisneš zobe in opraviš, kar je treba.«

Tudi kemiku in fiziku Urošu kdaj kaj ne gre od rok. »Takrat si navadno vzamem prost dan, da pridem malo k sebi, nato pa preprosto vztrajam toliko časa, dokler mi zadeve ne uspe izpeljati. Ne uspe mi vedno v prvem poskusu, ampak trud sčasoma obrodi sadove,« razlaga.

Ocene niso pomembne

Šola je za mlade obveznost. Lahko jo opravimo dobro, lahko tudi ne. »Če izhajamo s stališča atletike, tu velja red. Če hočeš biti vrhunski atlet, moraš imeti šolo v malem prstu. Šolo moraš delati sproti. Če ne, imaš težave. Na treningu razmišljaš o šoli, v šoli pa o treningu. Tako to ne gre,« opaža trener Lovro Umek, ki bedi nad suvalcem krogle Nacetom in še 12 atleti. »Moji športniki težav s šolo nimajo. Že takoj jim povem, da je eden izmed pogojev, da morajo opraviti šolske obveznosti in da brez tega ni uspeha.«

Kaj pa ocene? »Ocene same po sebi niso pomembne. Pomembno je znanje in dokler se učiš samo zaradi dobrih ocen, boš težko našel dobro motivacijo. Ko pa je tvoj cilj in vrednota znanje, je pot veliko lažja in učenje velikokrat postane tudi zabavno, kakorkoli nemogoče se že to sliši,« pojasnjuje kemik Uroš.

Starši, ne grozite!

Neuspehi in padci v življenju so nekaj vsakdanjega. V teh trenutkih je še kako pomembna vloga staršev. Zato jim Podgorškova svetuje, da skupaj z otrokom ovrednotijo njegovo vloženo delo in rezultat. »V izjavah moramo biti pozitivni, ne grozimo, ampak otroka timsko spodbujamo, češ skupaj bomo zmogli, skupaj bomo pomagali. Ne nazadnje pomaga tudi objem,« pravi. Otroci pa so na koncu tisti, ki morajo opraviti dodatno delo in pokazati zanimanje. »Sprejeti morajo tudi odgovornost in se iz lekcije kaj naučiti,« opozarja Podgorškova. Ob tem spomni, da je vsak padec priložnost za rast. »Če se bodo iz tega kaj naučili, bodo spoznali svoje šibke točke in ugotovili, kako se v prihodnjem letu spoprijeti s snovjo. Tako bo neuspehom sledil uspeh. Samo moledovanje, žalost, jeza, obsojanje brez ovrednotenja pa lahko prinesejo še eno identično leto,« opozarja.

Omenjeni mladi upi, talenti, imajo neizmerno podporo svojih staršev, pa tudi učiteljev, trenerjev. »Če te domači podpirajo in verjamejo vate, potem se zavedaš, da ti lahko uspe, še zlasti je to pomembno takrat, ko ti ne gre,« poudarja Jera. Zato stisnite svoje otroke, ne glede na to, ali je »mulec« danes pospravil sobo ali ne, »zabil« matematiko ali maturo, in dajte jim vedeti, da jim stojite ob strani - v dobrem in slabem.

Da si vrhunski, ni poceni

Lan Dan, Manca, Nace in Luka so mladi upi, ki bodo prejeli finančno pomoč Zavarovalnice Triglav v sklopu projekta Mladi upi, ki smo ga lahko spremljali na Pro Plusu v oddaji Znan obraz ima svoj glas. Razdelili so 50 tisoč evrov, denar pa bo prejelo 12 mladih, ki so se prijavili na razpis. Njihove predstavitve si lahko pogledate na spletni strani mladi-upi.si. Večina bo prejeto denarno pomoč porabila za študij v tujini, nakup opreme, za raziskave... Preverili smo, koliko denarja sicer namenijo za treninge, tekme, opremo in drugo. Zneski so kar vrtoglavi.

kerstanj-lan-dan02-be.1405603897.jpg.o.600px.jpg

Mama baletnika Lana Dana Kerštanja

Lan Dan se z baletom ukvarja že 10 let. »Vse, kar sem imela, sem vložila v njegovo izobrazbo. Stroškov ni malo. Približno šest tisoč evrov odštejemo za šolanje in bivanje na Dunaju. V okviru državne opere je na baletni šoli, vzporedno pa še na gimnaziji. Prej je plesal tudi standardne latinskoameriške plese in je bilo precej več tekmovanj kot pri baletu. Ker smo z Bleda, sem ga zadnja leta vsak dan morala voziti na treninge v Ljubljano.«

braz-luka02-be.1405603896.jpg.o.600px.jpg

Mama golfista Luka Braza

Luka trenira golf dobrih 10 let. »Golf pravzaprav ni drag šport. A če ga igraš na vrhunski ravni, kot ga Luka, je tako kot vsi drugi športi kar drag. Sicer je v reprezentanci in del stroškov krijejo tudi oni oziroma klub. A starši gotovo na leto damo še kakšnih 15 tisočakov.« Luka bi rad šel študirat v Ameriko, če mu bo uspelo dobiti štipendijo. Šolnine se tam gibljejo med 10 in 80 tisoč dolarji, s štipendijo lahko pokrije celotne stroške ali del teh. Višina štipendije je odvisna od rezultatov; boljši so, višja je štipendija.

plesko-nace01-be.1405603898.jpg.o.600px.jpg

Nace Pleško, suvalec krogle

Zadnji dve leti suva kroglo, prej je metal kopje. »Stane kar veliko. Marsičesa si ne morem privoščiti, prav zato še nisem med najboljšimi. Če bi hotel tako trenirati, kot bi si želel, bi potreboval vsaj 10 tisoč evrov na leto, imam pa precej manj. O študiju v tujini ne razmišljam, bi si pa želel na priprave v Nemčijo, a tudi to stane.«

rupnik-manca04-be.1405603898.jpg.o.600px.jpg

Starši violinistke Mance Rupnik

»Že pred osmimi leti smo nehali seštevati stroške. To je jama brez dna. Imamo tri otroke, vsi so glasbeniki, eden igra violončelo, drugi klavir. Glasbila so poglavje zase. Cene violin se začnejo pri 100 evrih, stanejo pa lahko tudi štiri milijone. Manca ima svoj inštrument, a je za njeno zdajšnje znanje preslab. Zato smo prek profesorja dobili odlično glasbilo v najem. Mesečno zanj plačujemo 50 evrov. Stroškov je še več. Poletna izobraževanja ali seminarji na enega znesejo tudi po 500 evrov. Manca bo nadaljevala šolanje v Avstriji, kar je sicer brezplačno, a je cel kup stroškov za bivanje, prevoze...«

Uroš Prešern, kemik, fizik

»Če si dober na športnem področju, lahko dobiš pokrovitelja, ki krije vsaj del tvojih stroškov. Pri znanosti pa ni tako, zato je bil projekt Mladi upi odlična priložnost, da pridobim denarna sredstva. Stroške imam predvsem s prevozi na tekmovanja, za različna predavanja ter nakup kemikalij in druge opreme za raziskovalne naloge. Teh večinoma ne krijem sam, saj večino denarja prispevata šola ter Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). A tudi teh sredstev je čedalje manj.«

Avtorica: Marja Milič, Foto: Aleš Beno

Anketa: Kako bodo poletne počitnice preživeli mladi upi?

strubelj-nejc-xx.1405603890.jpg.o.600px.jpg

Nejc Štrubelj, 17 let, boksar:

»Nameraval sem poiskati počitniško delo, a ga nisem našel, zato bom te počitnice izkoristil za treninge in izobrazbo. Sicer še nisem izgubil upanja, da dobim delo, morda avgusta dobim kakšno priložnost.«

gremo-mi-po-svoje1-sb.1405603891.jpg.o.600px.jpg

Zala Linea Rutar, 17 let, igralka:

»Mesec dni bom preživela v Nemčiji, kjer bom nadaljevala izobraževanje, ki sem ga začela že lani. Delala bom tudi kot "Camp Counselor Assistant" na mednarodnem mladinskem taboru neprofitne organizacije, ki promovira zdravo in ustvarjalno preživljanje prostega časa. Nekaj malega bom tam tudi zaslužila.«

mokorel-rok09-be.1405603889.jpg.o.600px.jpg

Rok Mokorel, 17 let, 2. mesto na natečaju Manager prihodnosti:

»Privoščil si bom dva tedna počitnic na hrvaški obali, septembra pa odpotujem na Dansko. Potovanje sem si prislužil s projektom S kolesom na vlak, čeprav pred začetkom nisem računal na nagrado. Včasih se splača svojo energijo vložiti v dodatno delo. Sicer pa bom delal v trgovini z opremo za srfanje.«

presern-uros2-xx.1405603888.jpg.o.600px.jpg

Uroš Prešern, 17 let, kemik, fizik:

»Julija se bom udeležil lingvistične olimpijade na Kitajskem in turnirja mladih fizikov v Londonu. Takšna tekmovanja so tudi odlična priložnost za odkrivanje sveta, spoznavanje ljudi. Nekaj časa bom z družino preživel na morju, preostanek počitnic pa bom doma. Baterije si bom napolnil z veliko spanja, prebiranjem knjig in gledanjem filmov. Malo bolj aktivno se bom ukvarjal tudi s fotografijo.«

kerstanj-lan-dan01-be.1405603894.jpg.o.600px.jpg

Lan Dan Kerštanj, 17 let, baletnik:

»Malo bom treniral, malo užival. Predvsem moram okrepiti mišice, kar pomeni obiskovanje fitnesa, saj sem v zadnjem letu zrasel za približno 15 centimetrov.«

braz-luka01-be.1405603895.jpg.o.600px.jpg

Luka Braz, 18 let, golfist:

»Med počitnicami bom treniral, in sicer štiri do pet ur na dan. Letos grem samo na "maturanca", sicer pa že tri leta nisem imel počitnic, saj imam poleti tekme. Ni tako hudo, kot se sliši. Več prostega časa imam potem pozimi.«

lenardic-jera-xx.1405603892.jpg.o.600px.jpg

Jera Lenardič, 18 let, plezalka:

»Poletje bo pestro, naporno in delovno, a sem se sama tako odločila. Želim odpraviti napake, ki jih počnem že predolgo časa in me ovirajo. Glavni del sezone je prav poleti. Šola se zame konča že konec maja in junija sem se lahko že popolnoma osredotočila na treniranje. Sledijo še priprave v Švici in Avstriji, julija pa se že začnejo svetovna tekmovanja.«

Anja Kraševec Dervarič je dijakinja srednje šole za oblikovanje in fotografijo
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.