(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Mladi, triki trgovcev in zakaj so počitnice s starci kul

avtor 18.06.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:05

Hm, zakaj z vsakim obiskom trgovine zapravim več denarja? Prodajalci, namazani z vsemi možnimi žavbami, poskušajo vsakič, ko prestopimo prag trgovine, iz naše denarnice izpuliti čim več evrov. V trgovine nas seveda vabijo z raznimi oglasi: Če se boste mazali s to kremo za celulit, bo ta čudežno izginil; če ne boste kupili protivlomnih vrat, vam lahko lopovi spraznijo pol stanovanja; če xy zvezdnik uporablja ta produkt, potem pa res mora delovati ... In tako nam oglaševalci perejo možgane. Tudi v trgovinah nas poskušajo na vse načine čim dalj časa zadržati, da čim več zapravimo. Omamljajo nas s sveže pečenim kruhom; poskrbijo, da nas primerna glasba spravi v dobro nakupovalno voljo. Zaprejo nas v prostor brez oken in ur, samo zato, da bi pozabili na čas, lepo vreme ... Kako se vsemu temu upreti, smo raziskovali v tokratni prilogi Mladi in denar. Mojca, Živa in Nataša so našle dober recept - zavestno nakupovanje. To pomeni, da si doma napišejo nakupovalni seznam in z njim potem maširajo med policami. To je edina prava pot, meni finančna svetovalka Tina Puncer, avtorica poglavja v priročniku za učitelje krožka Mladi in denar. Kako pa mladi gledajo na vse skupaj? Reklame jim gredo kratko malo na živce, je skoraj soglasna šesterica anketirancev. Zato smo dijakinjama Sindy in Anji postavili izziv - pripraviti oglas, s katerim prepričata vrstnike, da kupijo jabolko. Kako sta se izkazali, je komentiral marketinški strokovnjak Aleš Lisac.

Počitnice so pred vrati, zato je dijakinja Tisa Neža Herlec raziskala, kaj mladi najraje počnejo med počitnicami. Ne boste verjeli, potovanja s starci so jim najbolj kul; no, najbolj se jim vtisnejo v spomin. Po eni strani kar logično, saj si redko kateri najstnik, če sploh, lahko s svojimi prihranki privošči recimo razisko vanje pragozda, poležavanje na rajski plaži... »Najboljše počitnice so brezplačne počitnice,« pravijo dijaki. No, saj so jim počitnice s prijatelji tudi kul, a z njimi se lahko zabavajo doma, v mestu... Za to ni treba daleč, dodajajo. Tisa Neža Herlec, dijakinja, ki piše za prilogo Mladi in denar, je vseeno raziskala, kako na potovanje s skoraj praznim žepom, torej brez fickov mamic in atijev. Odkrila je kar nekaj dobrih rešitev.

Preverite tudi, kdo so zmagovalci natečaja z nagradnim vprašanjem: Kakšne so vaše sanjske počitnice? Namig - med zmagovalci ni tistih, ki bi se pražili na plaži rajskega otoka.

Omeniti želimo tudi sodelovanje z revijo Cool, ki kot medijski partner vstopa v projekt Mladi in denar. V vsaki njihovi reviji bodo odslej objavili temo, ki bo sovpadala s temami na krožkih Mladi in denar. V julijski številki so objavili članek o tem, kako se mladi lahko dokopljejo do »cvenka«.

Spremljajte nas tudi na Mladi in denar.

mladi-mf6.1403187524.JPG.o.600px.jpg

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.