(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Počitnice s starši so najbolj kul. Čudno, kajne?

avtor 18.06.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:06
Dijaki Elena, Eva, Oskar in Peter razkrivajo svoje najljubše počitnice in - ne boste verjeli - to so bile s starši. Je to čudno? Lan se je v nasprotju s kolegi sam odpravil v Avstralijo, in to na delovne počitnice. Skratka, poletje je tu. Šolska torba v kotu. Čas je za akcijo. Tudi če ste brez denarja, imate z malce iznajdljivosti vseeno lahko noro poletje. Razkrivamo, kako.

Ste se kdaj vprašali, katera poletna doživetja bodo otrokom ostala najbolj v spominu? Dijaki Oskar, Eva in Elena omenjajo potovanje s starši. Da, tudi najstniki se imajo lahko kul s starši, sploh če jih ti peljejo v kakšno eksotiko. Kako lahko pozabiš jahanje slona, vožnjo po Amazonki, odkrivanje velikih prestolnic? No, ni treba daleč, otrokom bo ostalo v spominu tudi vsakoletno postavljanje šotora nekje na hrvaški obali ali spuščanje po toboganu v slovenskih termah. Ni pomembno, kje si, bolj pomembno je, s kom si. Poglejmo konkretne zgodbe.

2.1403117773.jpg.o.600px.jpg

Peter ima poleti več ženske družbe

Peter vsako leto preživlja počitnice v Poreču v kampu Lanterna, in to s starši. A čeprav je z njimi, jih preživlja skorajda ločeno, opozarja. »Res grem s starši, a je tako, kot da jih ne bi bilo. Nič mi ne težijo in mi pustijo, da grem po svoje,« zatrjuje. Z družino ta kamp obiskuje že od malega in tam ima veliko prijateljev, saj so tako rekoč odraščali skupaj. Čeprav gre s starši, priznava, da precej zapravi. Predvsem za žure, stroške pa si deli s svojimi kompanjoni. A seveda pot in bivanje financirajo starši. »Čez dan se kopamo, igramo igre, zvečer pa žur in dogodivščine. Lahko rečem samo to, da je ženske družbe precej več kot med šolskim letom,« dodaja.

Elena jahala slona

Ne le žuriranje s prijatelji, mladi logično uživajo tudi, ko s starši obiščejo bolj eksotične kraje. Elena omenja počitnice, ki jih je preživela z družino in družinskimi prijatelji v Šrilanki in na Maldivih. Čeprav je to bilo leta 2009, je spomin na 14 dni »uživancije« zelo živ. Priznava, da se ji s financami za te počitnice ni bilo treba ukvarjati, niti ne ve, koliko so za potovanje zapravili. »Plačal je oče, ki vestno dela,« dodaja. Za Eleno so bile počitnice popolnoma brezskrbne. »Za vse je poskrbela mami, imeli smo tudi vodnika. Ogledali smo si budistične templje, ki so na vsakem koraku, nabito polne tržnice, odšli na safari, si postregli s svežim kokosom in ananasom. Jahali smo tudi slone. To je ena izmed bolj zanimivih stvari, ki sem jih doživela,« opisuje. Tudi sicer z družino precej potujejo. Obiskali so že Azijo, Severno in Srednjo Ameriko, zdaj razmišljajo o Afriki.

Oskar: Potuje in se izobražuje

seles-veronika-xx.1403189772.jpg.o.240px.jpg
»Večini sploh ni tako pomembno, kako se jim te počitnice zares vtisnejo v spomin, pomembnejše jim je, kako to drugim pozneje predstavljajo, s čimer kažejo svojo veljavo.« Veronika Podgoršek, psihoterapevtka Foto: Dean Duboković

Počitnice s starši? Ni to malce nenavadno? Mladi pravijo, da niti ne. »V naši družini so bila potovanja vedno zelo pomembna stvar. To je najboljša možnost izobraževanja. Večina mojega osnovnega znanja družboslovja izvira iz obiskov različnih krajev, posledično muzejev in tamkajšnjih prebivalcev. Zaradi takšnega razmišljanja se mojim staršem poraba denarja za potovanja nikoli ni zdela odveč,« pojasnjuje Oskar. Sicer zelo rad potuje z očetom in bratom. »Izkušnja je vedno neverjetna,« dodaja. Pred kratkim so bili v Peruju, Kolumbiji in Panami. »Štiri dni smo pluli po Amazonki, videli veliko zanimivih živali, recimo rožnate rečne delfine, lenivce, opice, kajmane, piraje. Eno izmed najboljših doživetij je bil obisk Salt Cathedra - katedrale, ki so jo rudarji zgradili v rudniku soli,« opisuje. Oskar bi zelo rad obiskal še Kitajsko in Japonsko. »Tamkajšnja kultura se precej razlikuje od evropske in rad bi jo začutil,« dodaja. Oskar vsako leto skuša iti kam tudi s prijatelji. Lani je bil denimo šest dni v Parizu. "Nismo samo žurali, pač pa si tudi ogledali mesto," pravi. Za letos upa, da se bodo s prijatelji uspeli dogovoriti za izlet v Lizbono na festival. "Izlet si bom plačal sam z delom, katerega bom opravljal tri tedne v skladišču," še dodaja.

Eva: Nakupi v New Yorku se splačajo

To, da mladi uživajo, ko se družijo s svojimi »starci«, morda niti ni tako zelo presenetljivo. »Najboljše počitnice so brezplačne počitnice,« pravijo nekateri dijaki. »Imam srečo, da veliko potujem s starši, torej oni financirajo, sama si tega ne bi mogla privoščiti,« priznava Eva. Vsako leto se z družino odpravijo na potovanje, navadno v eksotične države. Pred kratkim pa je z družino obiskala New York, na žalost le za pet dni, pravi. Seveda jim je z veliko tekanja naokoli uspelo videti večino mesta, a bolj kot znamenitosti je Evo navdušilo nakupovanje. »Nakupovanje v New Yorku je v primerjavi z Evropo veliko cenejše. Zapravili nismo malo, a so se nakupi splačali zaradi ugodnejših cen,« zadovoljno doda. Eva si v prihodnje želi raziskati Evropo. »Če bo vse po sreči, grem poleti na Dunaj in v Berlin ter na festival blizu Dessava v Nemčiji- brez staršev,« dodaja.

Žuriramo lahko tudi doma

Kaj pa potovanja s prijatelji? »S prijatelji se lahko zabavaš tudi doma, v mestu, ni treba na dolga potovanja. Potovanja z družino so nekako bolj praktična. Družinske člane najbolje poznaš in oni tebe, so bolj prilagodljivi, z njimi doživiš več, še zlasti na eksotičnih potovanjih, kot bi mogoče z lenimi prijatelji na kakšnem izletu na morju. To seveda ne pomeni, da se nimaš fino tudi z njimi...« razmišljajo mladi. Razumljivo je tudi, da o počitniškem pijančevanju ne bodo govorili za medij. »Mogoče tudi zato, ker starši in drugi berejo revijo,« izvlečemo priznanje enega izmed sogovornikov.

Ste presenečeni, da mladi kot najboljša omenjajo prav eksotična potovanja s starši? »Pravzaprav me sploh ne preseneča,« pove psihoterapevtka Veronika Podgoršek iz Psihoterapevtskega inštituta in pojasni: »Živimo v svetu, kjer je gonja za še več, lepšim, boljšim ... zelo močno prisotna. Že malčki v vrtcu rečejo, da bi jedli pršut in pili šampanjec, saj se jim to zdi imenitno. Če so bili s starši v New Yorku, bodo vsako priložnost, ki jo bodo dobili, izkoristili, da pred vrstniki ali drugimi ljudmi z govorjenjem o tem pokažejo svojo pomembnost, češ, mi pa zmoremo! Večini sploh ni tako pomembno, koliko se jim te počitnice zares vtisnejo v spomin, pomembneje jim je, kako to drugim pozneje predstavljajo, s čimer kažejo svojo veljavo.«

Lan odšel na delovne počitnice

mujdrica-igor6-us.1403189774.jpg.o.240px.jpg
»Za potovanja nikar ne najemajte posojil.« Igor Mujdrica, osebni finančni svetovalec Foto: Urban Štebljaj

Nekateri mladi počitnice izkoristijo drugače. Recimo Lan je šel v Queensland v Avstralijo za pet mesecev. »Sprva ni bilo lahko odpotovati sam, a po tednu dni sem spoznal nove ljudi in se počutil vse bolj domače,« priznava. Tam je obiskoval tečaj angleščine. Njegov cilj je bil poiskati delo. »To se je izkazalo za kar veliko težavo. Čeprav Avstralijo vsi opisujejo kot obljubljeno deželo, sem potreboval dva meseca, da sem službo sploh našel. Bil sem pripravljen sprejeti katerokoli delo,« opisuje. In razlog? »V Avstraliji je približno 250 tisoč meni podobnih ljudi, se pravi tujih študentov, ki iščejo delo. Poleg tega pa je tudi v deželi tam spodaj tudi gospodarska kriza,« pojasnjuje. A vztrajnost se mu je na koncu vendarle obrestovala. Po dveh mesecih je našel službo. Bil je pomočnik v kuhinji. Lan pravi, da je bil najboljši del potovanja to, da je spoznal ogromno ljudi iz Južne Amerike in Azije. In kako si je lahko vse skupaj privoščil? »To so mi omogočili predvsem starši, tudi sam sem nekaj privarčeval in upal, da si bom z delom v Avstraliji povrnil stroške, a se žal ni tako izšlo,« pojasnjuje. Za naslednje veliko potovanje si želi v Južno Ameriko, predvsem v države, v katerih so Andi.

Potovanja so lahko poceni, nikoli pa niso povsem brezplačna. Sicer pa se brez muje še čevelj ne obuje, zato ne preostane drugega, kot da pravočasno načrtujemo svoje počitnice. To velja tako za mlade kot tudi za njihove starše. Kako? Vsak mesec namenimo del dohodka ali žepnine za počitnice. Zapomnite si - več privarčuješ, dalj časa raziskuješ, potuješ, več stvari boš lahko videl in izkusil. Seveda so številni zamudili ta vlak. In kaj lahko naredijo na hitro? »Odgovor je prodaja,« je jedrnat osebni finančni svetovalec Igor Mujdrica. Samo s prodajo vsega, česar ne potrebuješ, lahko dosežeš takojšnji učinek, seveda pa morajo biti na drugi strani tudi kupci. Zato je treba ugotoviti, kaj potrebujejo. Stvari se lahko znebiš na garažnih razprodajah, Bolhi...

A ker velikokrat raje uberemo lažjo pot, nekateri razmišljajo tudi o izposoji denarja - od staršev, banke, prijateljev... »Ne priporočam nikakršnih posojil za potovanja,« je spet jedrnat Mujdrica. Počitnice na »puf« niso dobra rešitev. Če si izposodimo od banke, plačujemo obresti, če si od prijateljev, nas ti vsakič, ko si privoščimo kepico sladoleda, gledajo postrani, češ, ješ sladoled, meni pa še nisi vrnil dolga. Od staršev pa si tudi ne moremo večno izposojati.

Avtostop prek spleta

»V naši družini so bila potovanja vedno zelo pomembna stvar. To je najboljša možnost izobraževanja. Zaradi takšnega razmišljanja se mojim staršem poraba denarja za potovanja nikoli ni zdela odveč.« Oskar, dijak

Če ste recimo zbrali nekaj »drobiža« in če seveda greste na počitnice brez staršev, se začne iskanje ugodnih poletnih krajev. Najprej prevoz. Edini prevoz, ki je zares brezplačen, je avtostop. Je pa tudi nezanesljiv, nikoli ne veš, ali boš na voznika čakal 15 minut ali pa ves dan. Lahko je tudi nevaren, zato je priporočljivo to početi v paru, podnevi in na glavnih cestah. A tudi avtostop je postal bolj »komod«. Namesto da bi stali ob cesti z dvignjenim palcem, lahko stopamo doma s kavča prek spleta. Prevoze si poiščemo na [www.prevozi.org] ali za Evropo na [www.blablacar.com] . Za tiste, ki ne marajo sesti z neznancem v avto, je alternativa vlak. Z vozovnico interrail lahko prepotujete 30 evropskih držav, za potovanja po Sloveniji izkoristite ugodnosti s kartico Slovenskih železnic. Avtobus za dolge proge odsvetujemo, je najbolj neudoben. Precej ugodni so lahko tudi letalski prevozi, če si vozovnice rezervirate dovolj zgodaj, včasih so poleti z letališč naših sosed cenejši kot z Brnika. Ceneje je tudi, če letite med tednom ter ob najbolj nemogočih urah - pozno ponoči ali zgodaj zjutraj. Izkušeni iskalci vozovnic svetujejo, da med iskanjem sproti brišete piškotke, saj pameten računalniški algoritem ceno dvigne vsakič, ko iščete vozovnice. Na voljo je cela paleta iskalnikov, kot so [www.skyscanner.net] , [www.azair.com] , [www.edreams.com] , [www.momondo.co.uk] , [www.drungli.com] .

Brezplačno spanje - kje, kako?

Najcenejše je spanje pod milim nebom, seveda je to lahko nevarno, tudi prepovedano, zato si vseeno raje postavite šotor v kampu. Te imajo tudi v večjih mestih, čeprav so praviloma precej oddaljeni od središč. Še bolj elegantna in brezplačna rešitev je, da spite pri ljudeh, ki ponujajo sobo, kavč, napihljivo blazino prek spletnih strani [www.couchsurfing.org] , [www.hospitalityclub.org] , [www.bewelcome.org] , [www.globalfreeloaders.com] . To je tudi odlična možnost za spoznavanje življenja lokalnih prebivalcev ter delov mesta, ki niso prenatrpani s turisti, saj vam jih gostitelji z veseljem razkažejo. Podobno kot najemanje stanovanj, a brezplačno, je »housesitting« oziroma varstvo hiše. Ko lastniki odpotujejo, svojo hišo ponudijo nekomu, ki bi v zameno za bivanje v njihovem domu skrbel za ljubljenčke in vrt. Takšne hiše najdete na [www.housecarers.com] , [www.mindmyhouse.com] , [www.trustedhousesitters.com] .

Če se neradi »šlepate«, so dobra rešitev tudi hostli, še zlasti poceni so velike skupne sobe. Hostle lahko poiščete na booking.com, hostelbookers.com, hostelsclub.com. Poceni sobe ali stanovanja lahko najamete tudi prek [www.airbnb.com] . Še ena dobra pogruntavščina za nizkocenovne počitnice kjerkoli po svetu je zamenjava domov. Z lastniki hiše recimo v Španiji se dogovorite za termin in se zamenjate. S kom bi si izmenjali, lahko pobrskate na [www.homeforexchange.com] , [www.homeexchange.com] .

Delovne, a brezplačne počitnice

Če nimate denarja, si lahko omislite nekaj takšnega kot Jan - torej delovne počitnice. Na nekaterih domačijah na podeželju v zameno za štiri- do šesturni delovnik na kmetijah, rančih, vinogradih... popotnikom ponudijo hrano in bivanje. Gre za tako imenovani »woofing«. Ne zmrdujte se! To je najboljša možnost za spoznavanje življenja lokalnih prebivalcev in hkrati pridobite izkušnje, ki si jih zapišete v CV. To vam mimogrede lahko potem tudi koristi pri iskanju službe. Takšno potovanje je še zlasti zanimivo za vse, ki jih zanimata ekološko kmetovanje in odmik od stresnega sveta. Prijavite se lahko na [www.wwoofindependents.org] , [www.workaway.info] , [www.helpx.net] , [www.ecoteer.com] .

In ne pozabite! Potovanja so odlična šola za življenje. Najpomembneje je seveda, da uživaš, se prepustiš toku in energiji novega okolja. Pa naj bo to sredi Zagreba ali pa v daljni Avstraliji, sam s starši, prijatelji... Še najdaljša pot se začne s prvim korakom, je že davno modroval kitajski filozof Lao Ce.

Nekaj potovalnih napotkov!

Na potovanjih se lahko vedno zgodi kaj nepričakovanega. Obvezno si uredite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Pazite tudi na žeparje, ki se v večjih mestih potikajo ob največjih znamenitostih, postajah, metrojih... Denar razdelite na več delov. Nikoli ne nosite denarnice v zadnjem žepu hlač in ne puščajte svojih stvari nenadzorovanih, vsem na očeh. Priložnost dela tatu!

Anketa

Eva: New York

Ogledali smo si najpomembnejše znamenitosti New Yorka, kar nam niti ni vzelo veliko časa. Preostali čas smo porabili za sprehajanje po mestu in nakupovanje, ki je v primerjavi z Evropo veliko cenejše. Zapravili nismo malo, a so se nakupi splačali zaradi ugodnejših cen.

garibaldi-eva-xx.1403189767.jpg.o.600px.jpg

Elena: Šrilanka, Maldivi

Počitnice so bile zame popolnoma brezskrbne. Za vse je poskrbela mami. Ogledali smo si budistične templje, ki so na vsakem koraku, nabito polne tržnice, odšli na safari, si postregli s svežim kokosom in ananasom. Jahali smo tudi slone. To je ena izmed bolj zanimivih stvari, kar sem jih doživela.

kukavica-elen-xx.1403189771.jpg

Oskar: Peru, Kolumbija in Panama

Štiri dni smo pluli po Amazonki. Videli smo veliko zanimivih živali, recimo rožnate rečne delfine, lenivce, opice, kajmane, piraje, v Bogoti si ogledali cerkev Salt Cathedral, ki je bila zame najbolj nora stvar - gre za katedralo, ki so jo rudarji zgradili v rudniku soli.

kvaternik-oskar-xx.1403189768.jpg.o.600px.jpg

Peter: Poreč

Čez dan se kopamo, igramo igre, zvečer pa žur in dogodivščine. Lahko rečem samo to, da je ženske družbe občutno več kot med šolskim letom.

vurusic-peter-xx.1403189765.jpg.o.600px.jpg

Lan: Avstralija

Obiskoval sem tečaj angleščine. Cilj je bil poiskati delo, kar je bilo zelo težko. Po dveh mesecih sem našel službo pomočnika v kuhinji. Spoznal sem ogromno ljudi iz Južne Amerike in Azije.

lajovic-lan-xx.1403189770.jpg.o.600px.jpg

Tisa Neža Herlec, 17-letna dijakinja Gimnazije Poljane
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.