(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

S spletnim nakupom do športnih copat! Kje jih dobim najceneje?

avtor 21.05.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:07
Albert je pri 17 letih že pravi veteran v spletnem nakupovanju; 16-letna Ema si še ni priklikala nakupa, saj si ne upa, a se zaveda, da so izdelki prek spleta praviloma cenejši; izkušnje s spletnimi nakupi sta nam zaupala tudi 102 anketiranca; preverili smo, kako z miško do ugodnih nakupov.

Prek spleta sem kupil maturantsko obleko, dele za telefon, polnilnike, igrače, fotoaparat..., našteva Albert Sabotić, 17-letnik iz Kamnika, ki je pravi veteran spletnega nakupovanja. Prvi nakup prek spleta je opravil že pri 14 letih, ko si je kupil polnilnik za tablični računalnik. Albert ni povsem običajen dijak. Med šolanjem namreč občasno dela kot oblikovalec plakatov, reklam, je amaterski 3D-oblikovalec ter video producent. Zato ne preseneča, da si lahko privošči več kot njegovi vrstniki. Včasih se zgodi, da samo za en spletni nakup zapravi več kot 500 evrov. »Ne ljubi se mi preveč hoditi po trgovinah, poleg tega so številni izdelki prek spleta občutno cenejši kot v klasični trgovini,« razlaga. Ima svojo debetno kartico visa, kadar je mogoče, pa plačuje prek PayPala. »Limita za nakupe nimam. Starši se ne obremenjujejo s tem, samo vprašajo me, kaj kupujem,« pojasnjuje.

Tina-Puncer-velika.1400326216.jpg.o.600px.jpg
Posebno pozornost je treba nameniti varnosti plačevanja, sploh ko kupujemo na manj znanih spletnih straneh, opozarja Tina Puncer. Foto: Stane Petavs

Emo ustavilo plačilo

Šestnajstletna Ema Herlec iz Kranja je precej bolj zadržana do takšnega nakupovanja. Pred časom si je zaželela CD glasbene skupine Sonic Youth, ki je bila priljubljena v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Zato ni tako preprosto dobiti njihovega CD. »Končno sem ga našla na eBayu. Pa še za razmeroma solidno ceno - 12 evrov s poštnino vred,« se je razveselila. A nasmešek je izginil, ko je priklikala do načina plačila - eBay namreč ne omogoča plačila po povzetju, ampak plačilo s kreditno kartico ali prek PayPala. »Šla sem na banko vprašat, kako lahko pridem do računa na PayPalu, a tam o tem niso vedeli nič. Mene pa je želja po nakupu medtem že minila. Tudi če bi imela to trapasto kartico, bi me bilo strah plačevati z njo,« je sklenila.

Prek »neta« kupovalo že 48 odstotkov mladih

Vse več bomo kupovali s klikanjem po miški z domačega naslanjača, kažejo številne raziskave. Že danes pa tako kupuje 68 odstotkov Slovencev, razkriva trženjski monitor, ki ga izvaja Društvo za marketing Slovenije, oziroma 49 odstotkov po podatkih Eurostata. Z miško si največkrat priklikamo tehnične izdelke, oblačila, obutev, kupone, zabavno elektroniko in vstopnice. Precej podobne nakupe omenja tudi sedmerica anketiranih dijakov. Koliko pa je sploh mladih nakupovalcev prek spleta? Nakup prek spleta je vsaj enkrat opravila slaba polovica osnovnošolcev in srednješolcev, drugi še nikoli, kaže edina obširna raziskava med mladimi pri nas z naslovom Mladi na netu, ki je bila opravljena leta 2011. Bolj kot nakupovanje mladi na spletu počnejo druge reči: 84 odstotkov otrok in mladih navadno obiskuje spletne iskalnike, polovica spletne strani, povezane z glasbo, glasbenimi skupinami in izvajalci, 42 odstotkov vsak dan uporablja spletna družbena omrežja. Najmanj pogosto pa kupujejo prek spleta in izdelujejo osebne spletne strani ali pišejo bloge, so ugotovili z omenjeno raziskavo.

Zakaj je na spletu ceneje

Splet ponuja možnost, kako najhitreje poiskati najugodnejšo ponudbo. O prednostih in slabostih kupovanja prek spleta obstaja gora napisanega, a ne škodi, če vse skupaj na hitro povzamemo. Največja prednost je gotovo ta, da lahko izdelek na drugem koncu sveta kupimo veliko ceneje kot doma, s tem pa ustvarimo tudi lepe prihranke. Splet omogoča preprosto primerjanje cen enakih izdelkov, lahko pa kupimo tudi nekaj, česar pri nas še ni na trgu. A vse ni tako bleščeče. Pri spletnem nakupovanju je treba biti zelo pazljiv, saj je veliko spletnih strani dvomljivega izvora. Še posebno pozornost je treba nameniti varnosti plačevanja, sploh ko kupujemo na manj znanih spletnih straneh, opozarja Tina Puncer, avtorica petega poglavja priročnika za učitelje z naslovom S spletnim nakupom do športnih copat! Kje jih dobim najceneje?

Zakaj so izdelki prek spleta velikokrat cenejši kot v klasični trgovini? »Prodajalec s spletno trgovino prihrani veliko denarja, ima nižje stroške, ker potrebuje manj zaposlenih, manjše prodajne prostore ali teh sploh ne potrebuje...« pojasni Puncerjeva.

Kakšna je končna cena

Ne preseneča, da se čedalje več ljudi odloča za spletne nakupe, cena pa je tista, ki velikokrat pripomore k temu. O prihrankih s spletnimi nakupi so se precej razgovorili anketiranci, ki smo jih prek finance.si spraševali o tem, kaj kupujejo in kakšne so njihove izkušnje. Odgovorila sta 102 bralca. Recimo Jure je kupil stekleni paravan za kopalno kad prek nemške trgovine za 160 evrov s poštnino vred in ga dobil v tednu dni, pri slovenskem trgovcu bi za enak izdelek plačal 270 evrov in nanj čakal mesec dni. Peter pa je v samo treh dneh dobil iz Anglije novo kolo in pri tem prihranil 50 odstotkov v primerjavi s ceno pri nas.

Spletne cene ne sestavlja le cena izdelka, ampak je treba še v končno ceno všteti stroške poštnine, morebitnega davka na dodano vrednost ali carinjenja pri nas. Zadnji postavki veljata predvsem za izdelke, ki bi jih recimo naročili iz ZDA. Pri nas bi v tem primeru morali plačati še ustrezni DDV po stopnji 22 ali 9,5 odstotka, odvisno, ali smo recimo naročili športne copate ali prehranske izdelke, opozarja Puncerjeva. DDV se obračuna na skupno vsoto cene izdelka in poštnine, kar pomeni, da plačamo davek tudi na poštnino. Carina in dajatev sta različni za različne države, zato se je treba pred uvozom blaga dobro pozanimati. Primer: če športne copate stanejo 80 evrov in poštnina 20 evrov, bomo plačali 22-odstotni davek na vsoto 100 evrov. Prav tako je treba plačati carinsko dajatev za znesek nad 150 evrov, in sicer v višini pavšalne carinske stopnje 2,5 odstotka.

mladi-mf5-2.1400328734.JPG.o.600px.1400328899.jpg

Poštnina iz tujine nižja kot doma

Sam nakup ni težaven, le dostava je včasih dražja od naročenega blaga, opozarja anketiranka Magdalena. Tudi Matej pravi, da se včasih zgodi, da je čas dostave daljši, kot je naveden ob nakupu. Bogomila je konkretna: poštnina za slušalke je bila iz distribucijskega centra z irskega otoka Man nižja, kot je dostava v Sloveniji. Velikokrat se zgodi, da trgovci ne dostavljajo v našo deželo pod Alpami. Rešitev obstaja tudi v tem primeru. Recimo Igor je prek spleta kupil otroški sedež, a ker trgovec ne omogoča dostave v Slovenijo, je izbral dostavo »na ležečo pošto« na najbližji pošti v Celovcu. »Kljub strošku za gorivo smo sedež dobili za skoraj polovico cene, kot bi ga pri nas,« pravi. Vse več pa je tudi specializiranih spletnih strani, ki pomagajo v primeru takšnih zagat. »Vsak dan za ljudi, ki ne znajo, opravljamo nakupe v tujih spletnih trgovinah, za tiste, ki so tega vešči, pa vozimo njihove nakupe k njim na dom, če jih kupijo pri trgovcih, ki ne pošiljajo v Slovenijo,« pravi Samo Vojnović, ki upravlja spletno stran [www.cheaperandmore.com] .

Zanimiv je podatek, da kar slaba petina Slovencev izdelek kupi prek spleta slovenskega trgovca, nato pa ga osebno prevzame v trgovini, je pokazal trženjski monitor. To še zlasti velja za tehnične izdelke. Do prihrankov pa lahko pridemo tudi drugače. »Na spletu sem našla pralni stroj, nato pa sem ga preverila v klasični trgovini. Prodajalec mi je izdelek podrobno predstavil, a ko sem se mu zahvalila in se odpravila proti izhodnim vratom, me je vprašal, zakaj ga ne bom kupila. Povedala sem mu, da ga bom, a prek neke spletne trgovine za 100 evrov nižjo ceno kot pri njih. Prodajalec je brez obotavljanja ponudil isto ceno kot spletna trgovina,« nam je opisala izkušnjo neka učiteljica.

mladi-mf5-3.1400329062.JPG.o.600px.jpg

Slaba ocena stane 500 dolarjev

Dobro je nakupovati pri že uveljavljenih ponudnikih, kot so eBay, Amazon in podobno. Če spletnega ponudnika ne poznamo, pogledamo, ali ima objavljene izjave in komentarje strank, vprašamo znance in prijatelje, ali so že kdaj kupovali prek te spletne trgovine, pogledamo, ali ima na Facebookovi strani pritožbe in pohvale, lahko ga »pogooglamo« ali mu pošljemo vprašanje po e-pošti, da preizkusimo odzivnost. Preverimo, ali ima zapisane postopke o varovanju osebnih podatkov in kakšni so postopki v primeru reklamacije, vračila denarja ali zamenjave izdelka, opozarja Puncerjeva. Recimo bralec Miha, ki kupuje razno šaro na kitajskih spletnih straneh, je od enega izmed trgovcev izvedel, da jim slaba ocena zniža prihodke za približno 500 dolarjev. »Komunikacija, reševanje težav in reklamacije potekajo zelo hitro, saj je njihova prodaja odvisna od mnenj uporabnikov,« dodaja.

Starše je strah

Dijakinja Tina Jerman iz Domžal bi si želela kupovati prek spleta, a za to nima podpore doma. »Starše je strah, da bi jih kdo prek spleta ogoljufal,« pravi. Seveda obstajajo nevarnosti na spletu, zato je treba biti previden. V trenutku, ko kliknemo gumb za nakup, se nam mora na računalniku odpreti okno za varni nakup. Prepoznamo ga po obarvani orodni vrstici in narisani ključavnici, ki je navadno desno spodaj. Ko vtipkamo številko bančne ali kreditne kartice, nas varnostni mehanizem SecureCode vpraša za varnostno kodo ali besedo, ki ima podoben namen kot PIN-številka pri dvigu na bankomatu ali nakupu na blagajni.

Včasih lahko blago v spletni trgovini plačamo tudi prek spletnih plačilnih sistemov, kot sta na primer PayPal in Paysafecard, ki omogočata spletno nakupovanje brez posredovanja osebnih in bančnih podatkov ter podatkov kreditne kartice spletni trgovini, kjer nakupujemo, pravi Puncerjeva. Veliko informacij o varni rabi spleta je dostopnih tudi na [www.safe.si] .

Dobre in slabe izkušnje

Izkušnje s spletnimi nakupi so zelo različne. »Večinoma kupujem prek spleta v tujini, kjer je pravzaprav vse, kar si zamislim, ceneje kot pri nas. Pri nas kupujem le še hrano in gorivo,« nam je zaupal Tadej. Dodal je tudi konkreten primer - kupil si je tekaške copate, ki so bili prek tuje spletne strani za polovico cenejše kot pri nas. »Z vsemi spletnimi nakupi tako doma kot iz tujine, ki sem jih do zdaj opravila, sem zadovoljna. Kar sem plačala, sem tudi dobila. Koristno je, da se pred nakupom pozanimaš in raziščeš, kakšne izkušnje so imeli drugi pri trgovcih, pri katerih želiš opraviti nakup,« svetuje Saša.

Kar nekaj anketirancev je omenilo tudi slabe izkušnje. Recimo Gregor pravi, da je zunanji akumulatorski polnilnik za telefon, ki ga je naročil prek kitajske spletne strani, takoj po tem, ko ga je dobil, nehal delovati. Čeprav sta se s prodajalcem pred pol leta dogovorila za novega, ga do danes še ni prejel. »Kot kaže, bom ostal brez denarja in izdelka,« se je vdal. Opis in fotografija na spletu sta velikokrat varljiva, izdelka ne moreš »prijeti« v roke, naštevajo anketiranci. To je spoznala tudi Mateja. Kupila si je zimski plašč, a ko ga je dobila, ni bil po njenih pričakovanjih. »Plašč je bil prevelik, rokavi prekratki, bil je spomladanski, material pa nekakovosten,« našteva. Težav z vračilom sicer ni imela, a je potrebovala kar nekaj časa, da se je znova opogumila za nakupe prek spleta.

Prihranki pri nakupih prek spleta so lahko precejšnji, a če pri tem nismo previdni, nas lahko takšen nakupovalni podvig drago stane. Zato raje dvakrat preverite, komu na spletu zaupate svoje podatke.

Vaje za starše in otroke iz priročnika za učitelje

1. Če ste kot starši zadržani do takšnih nakupov, se pogovorite o tem, kakšne so spletne nakupovalne izkušnje otrokovih vrstnikov, kaj so že kupovali, kako, ali so imeli kakšne težave.

2. Pogovorite se o razlogih, da se za spletni nakup še niste odločili.

3. Za vajo lahko z otrokom izberete neki izdelek in se vsak po svoje lotite iskanja najugodnejše cene - ali na spletu ali v klasičnih trgovinah. Nato primerjajte ugotovitve.

4. Če se recimo izkaže, da je nakup prek spleta ugodnejši, poskušajte iz čim več različnih virov izvedeti, ali je spletna stran vredna zaupanja. Ko je to potrjeno, nadaljujte simulacijo nakupa prek spleta. Večinoma se je na spletni strani treba tudi registrirati.

5. Če ste naklonjeni nakupovanju prek spleta, delite izkušnje s svojim otrokom. Morda lahko skupaj opravite kakšen nakup. Poudarite predvsem, kako varno nakupovati prek spleta.

Anketa: Ali kupujete na spletu?

Tina Jerman, 16 let, Domžale: Prek spleta še ničesar nisem kupila, a si želim. Kupila bi kakšen CD, oblačilo... predvsem zato, ker so spletne cene ugodnejše, a težava je v tem, da še nimam bančnega računa, prek katerega bi lahko opravila nakup. Starše pa je strah, da bi jih kdo ogoljufal.

jerman-tina-xx.1400326213.jpg.o.600px.jpg

Jaša Bavdek, 17 let, Kranj: Prek spleta večinoma kupujem oblačila. Predvsem zato, ker takšnih oblačil pri nas ne prodajajo. Najraje kupujem prek spletne strani [asos.com] , [abercrombie.com.] Nazadnje sem kupil čevlje za 90 evrov. Plačujem s kreditno kartico visa.

bavdek-jasa-xx.1400326207.jpg.o.600px.jpg

Anja Osovnikar, 18 let, Grosuplje: Bolj redko kupujem po spletu. Do zdaj sem največkrat kupovala vstopnice za predstave in koncerte. Recimo za Beyoncejin koncert v Zagrebu sem odštela 50 evrov. Plačala sem z mamino bančno kartico. Za nakup sem se odločila, ker je bilo tako hitreje in dostopnejše. Največkrat kupujem prek strani [eventim.si] ali [mimovrste.si] .

osovnikar-anja-xx.1400326208.jpg.o.600px.jpg

Lara Boštic, 15 let, Ig: Na »netu« večinoma kupujem oblačila in obutev, včasih nakit, predvsem zaradi velike in raznovrstne izbire izdelkov, ki v Sloveniji niso dostopni, poleg tega je dostava hitra, izdelki kakovostni, trgovec pogosto ponuja tudi popuste. Plačujem s kreditno kartico. Moje priljubljene strani so [www.asos.com] , [Luisaviaroma.com] , [Stylebob.com] , [Mytheresa.com] . Nazadnje sem kupila nakupovalno torbo oziroma »shopper bag« za 60 evrov prek [Net-a-porte.com] .

bostic-lara-xx.1400326211.jpg.o.600px.jpg

Ema Herlec, 16 let, Kranj: Želela sem si kupiti CD skupine Sonic Youth, ki ga nikjer ni več mogoče dobiti. Končno sem ga našla na eBayu, izbrala sem najcenejšega, s poštnino vred je prišlo 12 evrov. Zdelo se mi je super, vse sem poklikala, razen način plačila. Ugotovila sem, da ni možnosti plačila po prejemu ter da potrebujem PayPal ali kreditno kartico. Na banki sem vprašala, kako lahko pridem do računa na PayPalu, a tam o tem niso nič vedeli. Medtem pa me je že vse skupaj minilo. Tudi če bi imela to trapasto kartico, bi me bilo strah plačevati z njo. Poznam pa precej ljudi, ki kupujejo prek spleta in me k temu spodbujajo, a dvomim, da se bom kdaj sama spravila k temu. Zdi se mi prezapleteno.

herlec-ema-xx.1400326210.jpg.o.600px.jpg

Anej Sterle 17 let, Unec: Prek spleta sem že kupoval različne dele za računalnik, slušalke, zvočnike ... Plačal sem s kartico ali pa z gotovino po povzetju. Za nakup sem se odločil zaradi nižje cene ali zato, ker določenega izdelka ni bilo mogoče drugače dobiti. Pri nakupih sem privarčeval, saj sem za izdelke plačal precej manj, kot če bi jih kupoval v navadnih trgovinah. Kupujem prek [mimovrste.si,] eBaya, Amazona.

sterle-anej-xx.1400326215.jpg.o.600px.jpg

Albert Sabotić, 17 let, Kamnik: Prek spleta sem si kupil maturantsko obleko, dele za telefon, polnilnike, igrače, fotoaparat ... Predvsem zato, ker je ceneje, poleg tega pa se mi ne ljubi po nakupih. Plačujem prek PayPala ali z viso. Največ, kar sem porabil, je bilo 500 evrov. Kupujem pa na [www.thisiswhyimbroke.com] , [Ebay.de] .

sabotic-albert.1400326218.jpg.o.600px.jpg

Avtorica ankete je Tisa Neža Herlec.

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.