(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Mladi, spletni nakupi in delovna praksa

avtor 21.05.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:07

V prejšnji številki priloge Mladi in denar smo raziskovali, kako lahko mladi zaslužijo. Nekateri opravljajo različna dela doma, drugi iščejo prve zaslužke prek študentskih servisov, številnim »šiht zrihtajo« starši, najbolj pogumni se podajo na delo v tujino. Preverili smo tudi, kako vzgoja vpliva na otrokov odnos do denarja in varčevanja. Starši imajo pri tem pomembno vlogo, a velikokrat te teme raje potisnejo na stranski tir, češ da otrok ne bi prehitro obremenjevali s financami. A včasih niso potrebne besede, saj otroci prevzemajo navade svojih staršev z opazovanjem. Ponudili smo konkretne nasvete, kako opustiti slabe prakse, da se te ne bi prenašale iz roda v rod.

V tokratni prilogi smo se lotili spletnih nakupov. Kako recimo najceneje do superg prek spleta. Mladi stalno visijo na »netu« in zdi se, da si čedalje pogosteje tudi priklikajo kakšen izdelek. Po nekaterih raziskavah je pri nas vsaj enkrat spletni nakup opravilo že 48 odstotkov učencev in dijakov. Nekateri med njimi so že pravi veterani, recimo 17-letni Albert prek spleta kupuje vse sorte, svoj prvi nakup pa je opravil že pri 14 letih. Prav tako niso zanemarljivi zneski. Zgodilo se je namreč že, da je za nakup zapravil 500 evrov. Izkušnje so seveda različne: Ema si ne upa kupovati prek spleta, Tina pa bi rada, a je starše strah, da bi jih kdo ogoljufal. S konkretnimi primeri prikazujemo prihranke, izkušnje z dostavo, vračili...

Da ne bi samo zapravljali, smo v drugem delu priloge preverili, kaj lahko mladi pridobijo z opravljanjem delovne prakse. V teh časih, ko je brezposelnih skoraj 130 tisoč, prakse ni tako preprosto dobiti. A na Časniku Finance smo dali priložnost Sindy Muljavec, dijakinji ljubljanske srednje medijske in grafične šole, da 14 dni spoznava, kako se postavlja časopis. Ob tej priložnosti sta se Maja Volk in Sandra Dolenc, ki sta budno spremljali Sindy, tudi sami spomnili časov, ko sta bili praktikantki. Sandra je imela celo to srečo, da je prek prakse dobila prvo službo, in to na Financah. Tudi dijaka Rok in Vid sta nam zaupala svojo izkušnjo. Za Vida je bila ta neprecenljiva, saj je prek prakse spoznal, da ne želi opravljati poklica, za katerega se šola. Jaka pa je sprva mislil, da bo praksa nekaj podobnega, kot so počitnice, a se je pošteno uštel. »Osemurni delovnik te kar pošteno izmuči,« je spoznal.

Mladi so z mislimi že na počitnicah. Zato je s tem povezano tudi naše nagradno vprašanje: Kakšne so tvoje sanjske počitnice? Vprašanje je objavljeno na [www.finance.si] ter na FB Mladi in denar. Nagrada je tokrat bolj adrenalinska, in sicer obisk Pustolovskega parka Postojna. Trem, ki bodo odgovorili najbolj izvirno, bomo podarili po dve vstopnici.

Prav danes pa je tudi zadnje izobraževanje za učitelje, ki bodo septembra na svojih šolah dijakom in učencem ponudili krožek finančnega opismenjevanja Mladi in denar. Prijavilo se je več kot 130 učiteljev iz več kot 70 šol. »Učiteljem smo na štirih izobraževanjih posredovali potrebna znanja, da bodo lahko vodili krožke na svojih šolah. V veliko pomoč jim bo tudi priročnik, ki smo ga pripravili zanje. Učitelji so za to tematiko izkazali veliko zanimanje, zato sem prepričan, da bodo to znanje z veseljem prenašali na mlade. Lahko smo ponosni, da imamo v Sloveniji takšne učitelje, ki so se tako pomembnega projekta lotili s takšnim žarom,« pravi pobudnik projekta finančnega opismenjevanja mladih Matjaž Nidorfer.

mladi-mf5-1.1400326407.JPG.o.600px.jpg

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.