(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Kaj kupujete prek spleta?

avtor 16.04.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:08
Kaj kupujete prek spleta, je vprašanje, ki smo ga bralkam in bralcem Mojih financ in Financ postavili v okviru projekta Finančno opismenjevanje mladih. Prejeli smo kar 102 različni izkušnji anketirancev, tako da je imela izbirna komisija polne roke dela. In kako se je odločila? Izbrala je tri nagrajence, in sicer Andreja, Miho in Petra.

spletni-nakup-ss.1397586225.jpg.o.600px.jpg
Foto: Shutterstock

»Pred leti sem po spletu iz Nemčije kupil polovico kopalnice za približno 60 odstotkov drobnoprodajne cene v Sloveniji, in to z vključenim prevozom. Težav z dosedanjimi spletnimi nakupi nisem imel, prav tako ne z vračili blaga, recimo z oblačili. Na povratnici le napišem razlog za vračilo, menda to potrebujejo za statistiko, brezplačno pošljem, denar pa vrnejo na kreditno kartico,« opiše svoje spletne izkušnje Andrej. Kaj pa Miha? »Pri kupovanju različne 'šare' od Kitajcev se lahko že pri vsaj štirikrat nižji ceni kot za identične izdelke v Sloveniji še dodatno pogajaš za nižjo ceno. Komunikacija, reševanje težav in reklamacij potekajo precej hitreje, saj so odvisni od mnenja uporabnikov. Eden izmed njih mi je nekoč povedal, da mu vsaka negativa ocena za približno 500 dolarjev zmanjša prihodke. Imel pa sem tudi slabo izkušnjo. Izdelka ne vidiš, dokler ga ne dobiš. Čas dostave, če ne kupuješ iz EU, je lahko tudi mesec dni. Če dobiš napačnega, se ne splača pošiljati nazaj zaradi poštnine in porabljenega časa - bolj se splača naročiti novega.« Pa še Petrove izkušnje: »Najraje kupujem iz Velike Britanije, izkušnje so odlične. Nazadnje sem pred tremi dnevi kupil gorsko kolo in ga tudi že dobil prek DHL. Cena kolesa je približno za 50 odstotkov nižja kot pri nas, in to z dostavo vred.« Vse tri bomo nagradili s po dvema vstopnicama za Vodno mesto Atlantis.

In kaj prek spleta še kupujejo udeleženci nagradnega natečaja? Dve tretjini prek spleta rezervirata počitnice ali kupita letalske vozovnice, dobra polovica kupuje vstopnice za prireditve, oblačila in obutev. Peščica prek spleta kupuje hrano in drugo opremo za gospodinjstvo. Anketiranci navajajo tudi druge stvari, ki jih kupujejo, kot so kontaktne leče, igrače in oprema za otroke, zdravila, prehranski dodatki, kozmetika, rezervni deli za avtomobile ...

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.