(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Mladi, delo in odnos do denarja

avtor 16.04.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:08
V tej številki odgovarjamo na vprašanje: Rad bi zaslužil! Toda kako? Svoje izkušnje nam je zaupalo osem dijakov.

V prejšnji številki priloge Mladi in denar smo raziskali in s konkretnimi številkami pregledali, kako si lahko mladi kupijo nov telefon, avto, celo stanovanje. Trinajstletnik nam je zaupal, kako si je s svojim denarjem kupil 350 evrov vreden pametni telefon, 17-letnica pa se je po treh letih odrekanja odločila, da si ne kupi fotoaparata za 750 evrov. Preverili smo tudi, kako se dijaki zadnjih letnikov in njihovi starši finančno pripravljajo na »maturanca«, ki bo vsak čas pred vrati.

V tej številki odgovarjamo na vprašanje: Rad bi zaslužil! Toda kako? Svoje izkušnje nam je zaupalo osem dijakov. Nekateri delajo doma, drugi iščejo prve zaslužke prek študentskih servisov, številnim »šiht zrihtajo« starši, najbolj pogumni se odpravijo na delo v tujino. Izkušnje so neprecenljive, plača odlična, nam je zaupala 18-letna dijakinja Urška, ki je delala kot natakarica na otoku Frauenchiemsee na jezeru Chiemsee.

Seveda je pri takšnih stvareh pomembna tudi podpora staršev. Anja Kraševec Dervarič, 17-letna dijakinja srednje šole za oblikovanje in fotografijo, je preverila, kako vzgoja vpliva na otrokov odnos do denarja in varčevanja. Starši imajo veliko vlogo, čeprav se žal številni tega premalo zavedajo. Zato smo pripravili tudi pregled, kako se določeni vzorci prenašajo iz generacije v generacijo - od dedkov in babic do staršev na njihove otroke. Da se ne bi vrteli v krogu, si preberite, kako lahko pretrgate s slabimi praksami.

In še to: prejšnji mesec so učitelji, ki bodo vodili krožke Mladi in denar na srednjih in osnovnih šolah, že drugič sedli v šolske klopi. Predavanja na ekonomski fakulteti se je udeležilo okoli 100 učiteljev, kar je še več kot januarskega prvega predavanja. Tretje predavanje je 17. aprila.

priloznostizadelo.1397599469.jpg.o.600px.jpg

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.