(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Mladi, varčevanje in maturantski ples

avtor 19.03.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:10

V prejšnji številki priloge Mladi in denar smo mladim svetovali, kako naj upravljajo svoj denar, torej žepnino, štipendijo, preverili pa tudi, koliko stane vozniški izpit in kako mladi financirajo nakup prvega avtomobila. V tej pa raziskujemo, kako lahko varčujejo za različne cilje - recimo nakup telefona, avtomobila, celo stanovanja. Svoji zgodbi sta nam zaupala 13-letni Jure in 17-letna Anja. Jure si je z denarjem, ki ga je zaslužil z delom doma in prodajo rabljenih predmetov, kupil 350 evrov vreden pametni telefon, Anja pa je po treh letih varčevanja za 750 evrov vreden fotoaparat, ugotovila, da ji je ta denar škoda zapraviti. Seveda je visoko na lestvici mladih tudi zabava. Dijake zadnjih letnikov čaka maturantski ples. Koliko ta slovesni dogodek izprazni denarnico staršev, je raziskala 17-letna dijakinja Tisa Neža Herlec z Gimnazije Poljane. Ugotovila je, da je eden izmed večjih stroškov obleka, ki mora biti primerna, torej koktajl obleka. Precej zasoljena je tudi cena slavnostne večerje - tudi do 50 evrov na osebo. Stroške »maturanca« so nam razkrili štirje dijaki, njihovi starši pa, kako se na ta večer finančno pripraviti.

Ob tem le opomnimo, da bo v okviru celotnega projekta finančnega opismenjevanja mladih 19. marca na ekonomski fakulteti v Ljubljani drugo izobraževanje učiteljev, ki bodo jeseni vodili krožke finančnega opismenjevanja v osnovnih in srednjih šolah. Spomnimo, prvega predavanja se je udeležilo 110 učiteljev iz 79 šol. V naslednji prilogi Mladi in denar bomo pripravili reportažo s predavanja, o poteku pa si boste lahko prebrali tudi v poslovnem dnevniku Finance.

Tudi tokrat pa smo pripravili nagradni natečaj, v katerem lahko sodelujete. Vprašanje se glasi: Kaj kupujete na spletu? Odgovore o svojih izkušnjah s spletnimi nakupi pošljite na kuldenar@finance.si. Vse odgovore bomo objavljali tudi na facebook Mladi in denar, najbolj zanimive in izvirne pa nagradili z vstopnicami za vodni park Atlantis.

facebook-gumb2-1385116552-jpg-o-600px.1390259333.jpg

mladi-mf3-1.1394891856.JPG.o.600px.jpg

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.