(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Juhu, gremo na »maturanca«!

avtor 19.03.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:10
Maturantski ples ni le slovesen zaključek šolanja za dijake, ampak tudi veliko finančno breme za družino, ki lahko družinski proračun olajša za 500 evrov in več; svoje izkušnje so nam zaupali Jan, Eva, Tone in Ana, preverili pa smo tudi, kako se na to pripravljajo starši.

Ob polnoletnosti in koncu srednje šole denarnice staršev kar precej trpijo. Večina 18-letnikov se loti opravljanja vozniškega izpita, potem sta tu še maturantski izlet in skorajda obvezna udeležba maturantskega plesa. Osredotočili se bomo na zadnje - slovesni ples. Dijaki, ki končujejo šolanje, se vse leto potijo na plesnih vajah. Spomladi bodo na nekajurnem dogodku v svoji slovesni obleki, ki jo bo večina oblekla le enkrat, zaplesali pred starši, profesorji. S tem bodo simbolno napovedali vstop v svet odraslih. Čez palec ocenjujemo, da bo ta dogodek denarnice staršev olajšal med 200 in 500 evri, seveda je vse skupaj močno odvisno od obleke, ki si jo bodo mladi privoščili, in stroškov večerje, ki, mimogrede, ponekod znaša tudi 50 evrov na osebo.

mladi-mf3-5.1394897756.JPG.o.600px.1394897862.jpg

Največji strošek - obleka

Za takšen slovesen dogodek se spodobi lepo urediti. Na splošno so dekleta tista, ki jih bolj skrbi, kaj bodo ta večer oblekla, in so pripravljena odšteti več denarja kot fantje. Recimo maturant Jan Grčar je sklenil, da za maturantski ples ne bo preveč zapravljal. Ne zdi se mu smiselno, da bi za obleko, ki jo bo morda uporabil nekajkrat v življenju, odštel bajne vsote. »Lahko si lep in eleganten, tudi če za to ne zapraviš nekaj jurjev,« razmišlja. Za svojo obleko je tako odštel 150 evrov. Maturant Tone Plesničar za obleko ne bo zapravil nič, ker jo že ima. Ana Mihelič si je obleko izposodila in se tako izognila večnemu vprašanju, ali bi obleko lahko sploh še kdaj oblekla. Za izposojo je odštela 170 evrov in še dodatnih 100 evrov za čevlje.

Kaj torej obleči

Strošek nakupa oblačila za maturantski ples je med 100 in tisoč evri, ocenjuje svetovalka za kulturo oblačenja Lea Pisani, ki je, mimogrede, napisala tudi prvi slovenski priročnik za izbiro primernih oblačil za vse življenjske priložnosti z naslovom Obleka - kaj, kdaj, kako. »Maturantski ples je slovesna večerna prireditev, ki zahteva koktajl obleko,« pojasnjuje. To pomeni, da se moški - tako maturanti kot drugi gostje - oblečejo v črno ali temno modro obleko. Za resen videz morajo obuti črne usnjene čevlje z vezalkami, maturantje se pogosto odločajo tudi za umirjeno obliko športnih čevljev. Več možnosti je pri izbiri srajce. Za tiste z bolj klasičnim slogom je odlična izbira bela srajca s slovesno kravato, lahko si pod suknjič oblečejo tudi črno srajco, črno ali belo majico, alternativa črni je vijoličasta, najmanj primerna je rjava. Za maturantke je primerna mala črna večerna obleka in vse variacije na to temo. Dolga obleka se nosi za večerne priložnosti, na katerih je zaželen smoking, opisuje. Je proti kupovanju slovesnih oblačil, ki bi jih lahko oblekli tudi za čez dan oziroma še kdaj v življenju. »Ti kompromisi se ne obnesejo. Imeli boste obleko, ki ne bo dovolj slovesna za ta dogodek, a hkrati preveč elegantna za dnevne dogodke,« pojasnjuje.

pisani-lea-ih.1394897485.jpg.o.600px.jpg
»Sem proti kupovanju slovesnih oblačil, ki bi jih lahko oblekli tudi za čez dan oziroma še kdaj v življenju. Ti kompromisi se ne obnesejo,« pojasnjuje modna poznavalka Lea Pisani. Foto: Irena Herak

Kje kupovati

Zdi se, da so trgovci zadnjih nekaj let v maturantskih plesih opazili tržno priložnost. Ponudnikov maturantskih oblek je precej. Kje torej kupiti obleko? Pisanijeva priporoča nakup konfekcije. Za modno manj ozaveščene to pomeni, da gre za serijsko izdelana oblačila, ki jih kupimo v trgovinah. Če obleke tam ne dobimo, si še vedno lahko izdelate obleko po meri. To je navadno dražja in ne nujno najboljša rešitev, opozarja modna poznavalka. Stroške si lahko znižamo tako, da se nakupa lotimo čim prej. Trgovine so že založene in imamo več možnosti, da v sprejemljivem cenovnem razredu najdemo optimalno obleko, svetuje.

Ugodne nakupe ponujajo tudi številne spletne strani. »Takšen nakup je lahko vprašljiv, saj vemo, da so velikosti pri blagovnih znamkah različne,« opozarja Pisanijeva. Nakupovanje prek spleta je primernejše za tiste z optimalno postavo in tiste, ki res vedo, kaj želijo in kaj jim pristaja. Vseeno smo pokukali na spletno stran zapeljiva.si, ki med drugim ponuja tudi maturantske obleke. Cene tam se v povprečju gibljejo presenetljivo nizko - okoli 30 evrov. »Kriza se pozna v denarnicah,« potarnajo. Znižala se je povprečna vrednost kupljene maturantske obleke. Prodajajo se predvsem cenejši modeli oblek. Dekleta najpogosteje izberejo oblekice s čipkami, prosojnimi tkaninami ali pa z bleščicami, pravijo.

»Lahko si lep in eleganten, tudi če za to ne zapraviš nekaj jurjev,« pravi dijak Jan.

Rabljeno ali izposojeno?

Čeprav verjetno večina ne razmišlja, da bi si obleko za »maturanca« izposodila ali nosila rabljeno obleko, pa je tudi to lahko zanimiva možnost za prihranek. Cena izposoje oblek prek krinolina.si se giblje od 90 do 280 evrov, v povprečju je 140 evrov. V to so všteti predelava obleke, čiščenje in morebitno popravilo po nošnji. Vrednost teh oblek, ki so tudi priznanih blagovnih znamk, se sicer giblje med 100 in 500 evri. Po tem, ko je obleka dvakrat nošena, jo dajo v prodajo v njihov outlet za ceno, ki jo sicer računajo za izposojo. Najpogosteje si dekleta izposojajo kratke obleke s kamenčki, bleščicami, pa tudi dolge, tako imenovane rimljanke. »Tisti, ki so si včasih lahko privoščili nove obleke po 500 evrov, zdaj nimajo denarja, da bi si izposodili eno za 150 evrov. Pri kupcih je opaziti več premišljevanja, izmišljevanja, v trgovino pridejo večkrat, tudi bolj temeljito premislijo pred izposojo. Izposojajo si predvsem cenejše obleke,« še opažajo.

Drugi stroški

Oblačila niso edini strošek. Vsak maturant, ki bi rad na tem slavnostnem dogodku plesal, se mora udeležiti plesnih vaj. Jan, Ana in Tone so zanje odšteli 50 evrov, Eva 30. Povedali so, da so plesne vaje za soplesalce, ki niso maturanti, brezplačne, vendar morajo plačati večerjo. Eden izmed dodatnih stroškov je tudi »after party«. Od posameznika je odvisno, koliko denarja bo tam porabil, so pa maturantje povedali, da gre večina za nakup alkohola.

Pa smo tam. Dodatni stroški se začnejo hitro kopičiti. Uradni del, ki se navadno v kičasto okrašeni dvorani preživi skupaj s sošolci, profesorji in družino, tudi stane. Vsi sogovorniki so se prav zaradi cene odločili, da bodo na dogodek povabil le ožje družinske člane, kar bo stalo od 45 do 50 evrov na osebo. Torej, za štiri osebe do 200 evrov za en večer.

Končni račun: od 200 do 540 evrov

Koliko bodo torej dejansko stali maturantski ples in priprave nanj? Jan je svoj končni strošek ocenil na 300 evrov, Tone pravi, da bo porabil 200, Ana 540, Eva pa 400 evrov. Evin oče ob tem malce potarna. Čez palec je ocenil, da se stroškov ob koncu srednješolskega obdobja za dijaka, ki v 4. letniku postane polnoleten, nabere za približno dva tisoč evrov. Ob tem je poleg maturantskega plesa upošteval še maturantski izlet in vozniški izpit, za katerega je treba odšteti približno povprečno slovensko plačo. »Denar za takšen standard morajo zagotoviti starši. A kje dobiti sredstva za dnevno porabo celotne družine in še vse dodatne izdatke zraven,« se sprašuje in si sam odgovori: »Če starši predhodno ne privarčujemo dovolj denarja, otroci ostanejo brez tega standarda. Če si denar izposodimo, pa se lahko ujamemo v začarani krog.« Eva se strinja, da so otroci velik finančni zalogaj, zato poskuša staršem pomagati tako, da del denarja prispeva tudi sama.

»Včasih smo si lahko privoščili vse, kar smo videli, zdaj so drugačni časi. Živeti je treba skromno in ne zapravljati za vsako stvar,« pravijo Janovi starši. Ob tem menijo, da je za maturantski ples treba začeti varčevati že ob vstopu otroka v četrti letnik srednje šole, da lep dogodek ne postane prevelik finančni požiralec.

Načrtujte

Strošek za šolajočega se otroka pa je precej višji, kot si marsikdo predstavlja. Mitja Vezovišek, osebni finančni svetovalec iz Individe, je ocenil, da se najrazličnejših izdatkov med šolanjem nabere za vsaj 20 tisoč evrov. »Takšen strošek je treba primerno načrtovati,« opozarja. Najemanje posojil odsvetuje, saj se ta izkažejo za trikrat dražja kot namensko varčevanje. In kaj svetuje staršem? »Izdelajte načrt otrokove finančne osamosvojitve. To je najbolje storiti že ob načrtovanju družine oziroma še prej, preden se otrok rodi,« svetuje. Ocenite, koliko morate danes nameniti za otrokovo žepnino, izpit za avto, šolanje ... Pomemben dejavnik je čas - z vsakim letom, ki ga zamudite, potrebni mesečni znesek varčevanja eksponentno zraste, še opozarja Vezovišek.

Seveda je zvoniti po toči prepozno. Številni starši so ta čas verjetno zamudili. In kako ukrepati zdaj? V tem primeru ostaneta dve možnosti. Da stroške knjig, prehrane, prevoza in nastanitve, plesa, izpitov krijete iz tekočih prihodkov ali najamete posojilo, pravi. Nobena od teh možnosti pa ni optimalna.

Maturantski ples je kljub izdatkom velik dogodek v življenju dijakov in tudi staršev, zato pravočasno poskrbite, da finančne zadrege na koncu ne pokvarijo slike.

Maturantski ples v tujini

V hollywoodskih filmih velikokrat vidimo, kako razkošni znajo biti konci šolanja. Kakšne so torej navade v tujini, sta nam zaupala Seamus in Maeve z Irske.

seamus.1394897488.jpg.o.600px.jpg

Seamus: »Za "formalni" del najamemo velik hotel, kjer so slavnostna večerja, podelitev priznanj in ples do enih zjutraj. Po tem gremo k prijateljem na zabavo. Za dve vstopnici (zase in za svojo spremljevalko) sem plačal 20 funtov (24 evrov). Kupil sem tudi "corsage" (šopek, ki si ga pripnemo na obleko, op. a.)«, rože in čokolado za njene starše, ker je takšna navada. Za slovesno obleko pa se navadno odšteje od 100 do 500 funtov (od 120 do 600 evrov).«

meave.1394897488.jpg.o.240px.jpg

Maeve: »Svojo obleko iz tridesetih let minulega stoletja sem kupila na vintage tržnici za 75 funtov (90 evrov). Vstopnica je stala 45 funtov (54 evrov). Vse skupaj sem za dogodek (pijača, obleka in vstopnica) odštela 150 funtov (180 evrov), čeprav dekleta navadno zapravijo veliko več, okoli 400 funtov (480 evrov). Takšen znesek se nabere zaradi čevljev, obleke, profesionalnega friziranja in ličenja, umetne porjavitev, torbice in še vsega drugega, kar sodi zraven. Včasih so se ljudje na dogodek pripeljali v limuzinah, a je zadnje čase tega manj.«

Tisa Neža Herlec, 17-letna dijakinja Gimnazije Poljane
0
Komentiraj

Preberite tudi:

19.03.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.