Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Žepnina, avto in prvi zaslužek

avtor 12.02.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:11

V prejšnji številki priloge Mladi in denar smo pisali o tem, kaj moramo spremeniti, da bomo imeli več denarja, pa tudi o tem, kaj mladim pomeni imidž in kako ga financirajo. V tej številki ugotavljamo, kako se lahko mladi naučijo upravljati svoj denar - žepnino. Zanimivo pri tem je, da kar polovica mladih žepnine ne prejema. Za tiste, ki jo imajo, pa smo se lotili vprašanja, kaj lahko starši svoje otroke naučijo, če jim vsak mesec zaupajo nekaj deset evrov. Preverili smo tudi mnenje med mladimi - deset dijakov in dve učenki so razkrili, kaj počnejo s svojim denarjem. Apetiti najstnikov, zlasti tistih, ki prestopijo prag polnoletnost, so veliki. Želijo se usesti za volan, celo imeti jeklene konjičke v svoji lasti. Zato je Tržičan Žan Zupan, sicer dijak bežigrajske gimnazije, raziskal, koliko mlade stane izpit za avto, kolikšen je minimalni znesek za nakup solidnega avtomobila in ali se jim splača pri teh letih imeti v lasti jeklenega konjička. Takšnih 18-letnikov je pri nas 1.615, pogovarjali smo se z enim izmed njih.

mladi1-mf2.jpg.o.600px.jpg

Poiskali smo tudi tri nagrajence natečaja: Kako ste zaslužili prvi denar. Klemen je učil prijatelja igranja na diatonično harmoniko, Davorin je prodajal jajca, Stanislav pa pomagal pri delu na strehi.

facebook-gumb2-1385116552-jpg-o-600px.1390259333.jpg

Spremljate nas lahko na [mojefinance.finance.si] in na Facebook Mladi in denar.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.