(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Žepnina, avto in prvi zaslužek

avtor 12.02.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:11

V prejšnji številki priloge Mladi in denar smo pisali o tem, kaj moramo spremeniti, da bomo imeli več denarja, pa tudi o tem, kaj mladim pomeni imidž in kako ga financirajo. V tej številki ugotavljamo, kako se lahko mladi naučijo upravljati svoj denar - žepnino. Zanimivo pri tem je, da kar polovica mladih žepnine ne prejema. Za tiste, ki jo imajo, pa smo se lotili vprašanja, kaj lahko starši svoje otroke naučijo, če jim vsak mesec zaupajo nekaj deset evrov. Preverili smo tudi mnenje med mladimi - deset dijakov in dve učenki so razkrili, kaj počnejo s svojim denarjem. Apetiti najstnikov, zlasti tistih, ki prestopijo prag polnoletnost, so veliki. Želijo se usesti za volan, celo imeti jeklene konjičke v svoji lasti. Zato je Tržičan Žan Zupan, sicer dijak bežigrajske gimnazije, raziskal, koliko mlade stane izpit za avto, kolikšen je minimalni znesek za nakup solidnega avtomobila in ali se jim splača pri teh letih imeti v lasti jeklenega konjička. Takšnih 18-letnikov je pri nas 1.615, pogovarjali smo se z enim izmed njih.

mladi1-mf2.jpg.o.600px.jpg

Poiskali smo tudi tri nagrajence natečaja: Kako ste zaslužili prvi denar. Klemen je učil prijatelja igranja na diatonično harmoniko, Davorin je prodajal jajca, Stanislav pa pomagal pri delu na strehi.

facebook-gumb2-1385116552-jpg-o-600px.1390259333.jpg

Spremljate nas lahko na [mojefinance.finance.si] in na Facebook Mladi in denar.

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.