(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Na prvem izobraževanju kar 110 učiteljev

avtor 12.02.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:12

Kar 110 učiteljev iz 79 šol se je udeležilo prvega usposabljanja za vodenje krožka Mladi in denar, ki ga je organizirala revija Moje finance, sicer glavni pobudnik projekta. Prišli so od vsepovsod - iz Kranja, Velenja, z Zgornje Korene, iz Lendave, Nove Gorice, Črne na Koroškem ... Učitelji v en glas pravijo, da si želijo mlade učiti o osebnih financah. »Mladi nimajo pojma o denarju,« strne spoznanja Ivan Kramperšek, ravnatelj osnovne šole Velika Polana, ki z mladimi dela že 30 let, in nadaljuje: »Krožek finančnega opismenjevanja vidim kot dodano vrednost, ki lahko mladim pomaga pri njihovih finančnih zagatah.«

izobrazevanje-uciteljev-mf11-sb.1391853095.jpg.o.600px.jpg
Foto: Sandi Baumkirher

Z njim se strinjajo tudi drugi učitelji, ki dodajajo, da v krožku vidijo priložnost, kako pomagati mladim do finančne samostojnosti. Sicer pa učitelje tudi osebno zanimajo tematike iz osebnih financ, saj je skoraj polovica ob vprašanju, koliko jih vodi svoj osebni proračun, dvignila roko. Da bodo laže prenašali znanje na mlade, so prejeli tudi priročnik, ki so ga napisali osebni finančni svetovalci Mitja Vezovišek, Tina Puncer, Samo Lubej ter kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar. Ti tudi predavajo učiteljem. Kaj pa pravijo starši? Zamisel, da bodo krožke vodili učitelji, podpira Diana Ponikvar Svetik, mama sedem- in 26-letnika: »Učitelji poznajo učence, pedagoške metode in lahko prilagajajo vsebine starosti otrok. Paziti morajo, da otroku denar ne postane glavna vrednota in obsesija. Pomembno je ravnotežje, da ne obremenimo brezskrbnega otroštva in mladosti.« Tudi nekateri mladi si želijo takšnih vsebin. »Velikokrat sem se znašla v dilemi, kam z denarjem in žepnino, da se mi bo najbolj obrestovalo, kaj početi v življenju. Teh informacij nam nikjer ne posredujejo dovolj zgodaj, čeprav so koristne in dobrodošle,« pravi 18-letna Maša Juvanc, ki obiskuje srednjo ekonomsko šolo.

Drugo predavanje za učitelje bo 19. marca na ljubljanski ekonomski fakulteti, sledili bosta še dve, v aprilu in maju. Krožki v šolskih klopeh pa se začnejo jeseni, a že zdaj nekateri učitelji glasno opozarjajo, da bi bilo osebne finance dobro uvesti kot izbirni predmet.

izobrazevanje-uciteljev-mf17-sb.1391853094.jpg.o.600px.jpg
Foto: Sandi Baumkirher

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.