(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Na prvem izobraževanju kar 110 učiteljev

avtor 12.02.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:12

Kar 110 učiteljev iz 79 šol se je udeležilo prvega usposabljanja za vodenje krožka Mladi in denar, ki ga je organizirala revija Moje finance, sicer glavni pobudnik projekta. Prišli so od vsepovsod - iz Kranja, Velenja, z Zgornje Korene, iz Lendave, Nove Gorice, Črne na Koroškem ... Učitelji v en glas pravijo, da si želijo mlade učiti o osebnih financah. »Mladi nimajo pojma o denarju,« strne spoznanja Ivan Kramperšek, ravnatelj osnovne šole Velika Polana, ki z mladimi dela že 30 let, in nadaljuje: »Krožek finančnega opismenjevanja vidim kot dodano vrednost, ki lahko mladim pomaga pri njihovih finančnih zagatah.«

izobrazevanje-uciteljev-mf11-sb.1391853095.jpg.o.600px.jpg
Foto: Sandi Baumkirher

Z njim se strinjajo tudi drugi učitelji, ki dodajajo, da v krožku vidijo priložnost, kako pomagati mladim do finančne samostojnosti. Sicer pa učitelje tudi osebno zanimajo tematike iz osebnih financ, saj je skoraj polovica ob vprašanju, koliko jih vodi svoj osebni proračun, dvignila roko. Da bodo laže prenašali znanje na mlade, so prejeli tudi priročnik, ki so ga napisali osebni finančni svetovalci Mitja Vezovišek, Tina Puncer, Samo Lubej ter kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar. Ti tudi predavajo učiteljem. Kaj pa pravijo starši? Zamisel, da bodo krožke vodili učitelji, podpira Diana Ponikvar Svetik, mama sedem- in 26-letnika: »Učitelji poznajo učence, pedagoške metode in lahko prilagajajo vsebine starosti otrok. Paziti morajo, da otroku denar ne postane glavna vrednota in obsesija. Pomembno je ravnotežje, da ne obremenimo brezskrbnega otroštva in mladosti.« Tudi nekateri mladi si želijo takšnih vsebin. »Velikokrat sem se znašla v dilemi, kam z denarjem in žepnino, da se mi bo najbolj obrestovalo, kaj početi v življenju. Teh informacij nam nikjer ne posredujejo dovolj zgodaj, čeprav so koristne in dobrodošle,« pravi 18-letna Maša Juvanc, ki obiskuje srednjo ekonomsko šolo.

Drugo predavanje za učitelje bo 19. marca na ljubljanski ekonomski fakulteti, sledili bosta še dve, v aprilu in maju. Krožki v šolskih klopeh pa se začnejo jeseni, a že zdaj nekateri učitelji glasno opozarjajo, da bi bilo osebne finance dobro uvesti kot izbirni predmet.

izobrazevanje-uciteljev-mf17-sb.1391853094.jpg.o.600px.jpg
Foto: Sandi Baumkirher

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.