Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Na prvem izobraževanju kar 110 učiteljev

avtor 12.02.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:12

Kar 110 učiteljev iz 79 šol se je udeležilo prvega usposabljanja za vodenje krožka Mladi in denar, ki ga je organizirala revija Moje finance, sicer glavni pobudnik projekta. Prišli so od vsepovsod - iz Kranja, Velenja, z Zgornje Korene, iz Lendave, Nove Gorice, Črne na Koroškem ... Učitelji v en glas pravijo, da si želijo mlade učiti o osebnih financah. »Mladi nimajo pojma o denarju,« strne spoznanja Ivan Kramperšek, ravnatelj osnovne šole Velika Polana, ki z mladimi dela že 30 let, in nadaljuje: »Krožek finančnega opismenjevanja vidim kot dodano vrednost, ki lahko mladim pomaga pri njihovih finančnih zagatah.«

izobrazevanje-uciteljev-mf11-sb.1391853095.jpg.o.600px.jpg
Foto: Sandi Baumkirher

Z njim se strinjajo tudi drugi učitelji, ki dodajajo, da v krožku vidijo priložnost, kako pomagati mladim do finančne samostojnosti. Sicer pa učitelje tudi osebno zanimajo tematike iz osebnih financ, saj je skoraj polovica ob vprašanju, koliko jih vodi svoj osebni proračun, dvignila roko. Da bodo laže prenašali znanje na mlade, so prejeli tudi priročnik, ki so ga napisali osebni finančni svetovalci Mitja Vezovišek, Tina Puncer, Samo Lubej ter kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar. Ti tudi predavajo učiteljem. Kaj pa pravijo starši? Zamisel, da bodo krožke vodili učitelji, podpira Diana Ponikvar Svetik, mama sedem- in 26-letnika: »Učitelji poznajo učence, pedagoške metode in lahko prilagajajo vsebine starosti otrok. Paziti morajo, da otroku denar ne postane glavna vrednota in obsesija. Pomembno je ravnotežje, da ne obremenimo brezskrbnega otroštva in mladosti.« Tudi nekateri mladi si želijo takšnih vsebin. »Velikokrat sem se znašla v dilemi, kam z denarjem in žepnino, da se mi bo najbolj obrestovalo, kaj početi v življenju. Teh informacij nam nikjer ne posredujejo dovolj zgodaj, čeprav so koristne in dobrodošle,« pravi 18-letna Maša Juvanc, ki obiskuje srednjo ekonomsko šolo.

Drugo predavanje za učitelje bo 19. marca na ljubljanski ekonomski fakulteti, sledili bosta še dve, v aprilu in maju. Krožki v šolskih klopeh pa se začnejo jeseni, a že zdaj nekateri učitelji glasno opozarjajo, da bi bilo osebne finance dobro uvesti kot izbirni predmet.

izobrazevanje-uciteljev-mf17-sb.1391853094.jpg.o.600px.jpg
Foto: Sandi Baumkirher

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.