Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Mladi in denar

avtor 22.01.2014  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:12

Na reviji Moje finance začenjamo mini revolucijo na področju finančnega opismenjevanja mladih. Na našo pobudo bo v 86 osnovnih in srednjih šolah prihodnje šolsko leto zaživel krožek Mladi in denar. Učenci osnovnih šol, od sedmega do devetega razreda, ter dijaki srednjih šol bodo dobili praktične nasvete o tem, kako preživeti z žepnino, zaslužiti kakšen dodaten evro, izbrati sebi primerni poklic, kje in kako varčevati, kako si postaviti različne finančne cilje in jih uresničiti, odpreti podjetje in podobno. Krožke bodo vodili učitelji, na kar jih bodo ustrezno pripravili priznani osebni finančni svetovalci Tina Puncer, Mitja Vezovišek, Samo Lubej ter strokovnjakinja za kadre Laura Smrekar. Učiteljem bo v pomoč priročnik, ki so ga spisali omenjeni avtorji.

Da bi vsebino čim bolj približali tako mladim kot njihovim staršem, pa bomo tudi v reviji Moje finance v prilogi Mladi in denar vsak mesec objavljali povzetke poglavij iz priročnika, dodali razmišljanja znanih in uspešnih Slovencev, različne razis­kave, zanimivosti... V drugem delu priloge se bodo kot novinarji preizkusili mladi dijaki in učenci, ki bodo pisali o finančnih zanimivostih, izzivih svojih vrstnikov in podobnem.

V prilogi boste poleg uporabnih nasvetov našli tudi zanimive izzive, nagradne igre in natečaje. Kako ste zaslužili prvi denar, je tokratni izziv. Odgovore, vprašanja, predloge lahko pošljete na kuldenar@finance.si. Vse skupaj pa spremljate na [mojefinance.finance.si] ter FB Mladi in denar.

facebook-gumb2-1385116552-jpg-o-600px.1390259333.jpg

razmisljajtenavelikomf.1390258929.jpg.o.600px.jpg

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.