(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Ravnatelji prijavite vaše šole: Mlade bomo učili o denarju

avtor 29.11.2013  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:13
V osnovnih in srednjih šolah bomo začeli poučevanje dijakov in učencev o osebnih financah prek krožka Mladi in denar; ravnatelji in učitelji danes je zadnji dan za prijavo vaših šol.

Do sedaj se je na izvajanje krožka finančnega opismenjevanja mladih prijavilo 72 osnovnih in srednjih šol ter 108 učiteljev. "Nad odzivom smo zelo navdušeni. To je tudi potrditev, da šole želijo nuditi svojim učencem in dijakom nekaj več - praktično in za življenje uporabno znanje ter mladim tako olajšati pot v samostojnost," je ob tem povedal Matjaž Nidorfer, urednik revije Moje finance in pobudnik ideje finančnega opismenjevanja. Krožek se bo v šolskih klopeh začel izvajati z novim šolskim letom.

facebook-gumb2.1385116552.jpg.n.470px.jpg
Spremljajte nas tudi na FB.

Bi pustili otroku za volan avtomobila brez tečaja in izpita? Verjetno noben odgovoren starš tega ne bi storil. Podobno je z upravljanjem denarja, a za to pri nas ni tečajev niti izpitov. V osnovni šoli se sicer nekaj malega govori o osebnih financah v okviru dveh predmetov, kar je premalo. Zato je naloga vsakega starša, da otroke sam uči »finančne vožnje«. Večina te naloge, žal, ne opravi dobro. Finančna pismenost Slovencev je namreč slaba oziroma le za šolsko oceno zadostno, je pokazala raziskava Mojih financ v sodelovanju s tržnorazi­skovalnim podjetjem Ipsos. Najslabše so se izkazali prav mladi v starostni skupini med 18. in 29. letom. Da je znanje slabo, priznava tudi država sama. Vse to pa se da spremeniti.

financekajbisemladi-1384889136-jpg-o-600px.1384889178.jpg

Krožek Mladi in denar

Da dvignemo raven finančne pismenosti, je treba začeti že pri mladih. Zato v prihodnjem šolskem letu pripravljamo krožek finančnega opismenjevanja mladih v osnovnih in srednjih šolah. Namenjen bo učencem višjih razredov in dijakom, torej v starosti med 13 in 18 let. In kaj bodo na krožku izvedeli? Kako zaslužiti denar, preživeti mesec z žepnino, privarčevati za nakup novega telefona, potovanje po svetu, kako na študij v tujino, izbrati poklic, odpreti podjetje, zakaj plačevati davke, kako se obvarovati pred finančnimi goljufijami ... Tematike so zanimive, predvsem pa praktične, saj bodo reševale vsakodnevne mladostniške izzive in težave. Pomagale bodo tudi marsikateremu odraslemu.

skaza-tanja-igor1-xx.1384888155.jpg.o.240px.jpg
Tanja in Igor Skaza, 100. najbogatejša Slovenca; devet- in 5-letni sin: "Otroke je treba zgodaj naučiti razpolagati z denarjem in jim naložiti to odgovornost. Starejši sin je prvo žepnino dobil pri petih letih - prejema 15 evrov na mesec, mlajši že pred petim letom. Vesta, koliko stane kakšna igrača in ali se jo splača kupiti. Denar lahko prislužita s hišnimi opravili, vrtnarjenjem, pozimi s kidanjem snega." Foto: Osebni arhiv

cesko-sandi18-ih.1384888156.jpg.o.240px.jpg
Sandi Češko, najbogatejši Slovenec; dve hčerki srednješolki: "Poskušamo dajati zgled, da je treba veliko in ustvarjalno delati, živeti pa zmerno in preudarno." Foto: Irena Herak

Kako bo potekalo?

Krožek Mladi in denar bodo vodili učitelji na tistih šolah, ki se bodo zanj odločile. Na katerih šolah bo to, odločajo ravnatelji. Rok za prijavo je do konca novembra. Prvo izobraževanje učiteljev bo že januarja 2014, v prihodnjih mesecih vsaj še tri. Učili se bodo pod pokroviteljstvom osebnih finančnih svetovalcev Mitja Vezoviška, Sama Lubeja in Tine Puncer ter kadrovske strokovnjakinje Laure Smrekar. V ta namen so zanje pripravili tudi priročnik z 22 poglavji. »Mučilo me je, kako bo priročnik Mladi in denar deloval v praksi, zato sem ga preizkusil doma na 13-letniku. Želi si nov telefon, zato sem mu postavil izziv - zasluži in si ga kupi. Lotil se je čiščenja avtomobila, nad čemer se je prej vedno zmrdoval, spravil se je k prodaji kolesa, ki ga ne potrebuje več ... poleg opravil, ki jih sicer mora opraviti kot družinski član. Postal je aktiven, samo zato, ker je imel pred sabo jasni cilj,« opisuje Matjaž Nidorfer, urednik revije Moje finance in pobudnik ideje finančnega opismenjevanja v šolah.

Vsebina krožka bo dopolnjena s spletnimi vsebinami ( [mojefinance.finance.si] ), posebno mesečno prilogo Mladi in denar, raznimi nagradnimi natečaji, ugankami, izzivi, vse skupaj bo mogoče spremljati tudi prek Facebook profila Mladi in denar.

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.