Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Ravnatelji prijavite vaše šole: Mlade bomo učili o denarju

avtor 29.11.2013  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:13
V osnovnih in srednjih šolah bomo začeli poučevanje dijakov in učencev o osebnih financah prek krožka Mladi in denar; ravnatelji in učitelji danes je zadnji dan za prijavo vaših šol.

Do sedaj se je na izvajanje krožka finančnega opismenjevanja mladih prijavilo 72 osnovnih in srednjih šol ter 108 učiteljev. "Nad odzivom smo zelo navdušeni. To je tudi potrditev, da šole želijo nuditi svojim učencem in dijakom nekaj več - praktično in za življenje uporabno znanje ter mladim tako olajšati pot v samostojnost," je ob tem povedal Matjaž Nidorfer, urednik revije Moje finance in pobudnik ideje finančnega opismenjevanja. Krožek se bo v šolskih klopeh začel izvajati z novim šolskim letom.

facebook-gumb2.1385116552.jpg.n.470px.jpg
Spremljajte nas tudi na FB.

Bi pustili otroku za volan avtomobila brez tečaja in izpita? Verjetno noben odgovoren starš tega ne bi storil. Podobno je z upravljanjem denarja, a za to pri nas ni tečajev niti izpitov. V osnovni šoli se sicer nekaj malega govori o osebnih financah v okviru dveh predmetov, kar je premalo. Zato je naloga vsakega starša, da otroke sam uči »finančne vožnje«. Večina te naloge, žal, ne opravi dobro. Finančna pismenost Slovencev je namreč slaba oziroma le za šolsko oceno zadostno, je pokazala raziskava Mojih financ v sodelovanju s tržnorazi­skovalnim podjetjem Ipsos. Najslabše so se izkazali prav mladi v starostni skupini med 18. in 29. letom. Da je znanje slabo, priznava tudi država sama. Vse to pa se da spremeniti.

financekajbisemladi-1384889136-jpg-o-600px.1384889178.jpg

Krožek Mladi in denar

Da dvignemo raven finančne pismenosti, je treba začeti že pri mladih. Zato v prihodnjem šolskem letu pripravljamo krožek finančnega opismenjevanja mladih v osnovnih in srednjih šolah. Namenjen bo učencem višjih razredov in dijakom, torej v starosti med 13 in 18 let. In kaj bodo na krožku izvedeli? Kako zaslužiti denar, preživeti mesec z žepnino, privarčevati za nakup novega telefona, potovanje po svetu, kako na študij v tujino, izbrati poklic, odpreti podjetje, zakaj plačevati davke, kako se obvarovati pred finančnimi goljufijami ... Tematike so zanimive, predvsem pa praktične, saj bodo reševale vsakodnevne mladostniške izzive in težave. Pomagale bodo tudi marsikateremu odraslemu.

skaza-tanja-igor1-xx.1384888155.jpg.o.240px.jpg
Tanja in Igor Skaza, 100. najbogatejša Slovenca; devet- in 5-letni sin: "Otroke je treba zgodaj naučiti razpolagati z denarjem in jim naložiti to odgovornost. Starejši sin je prvo žepnino dobil pri petih letih - prejema 15 evrov na mesec, mlajši že pred petim letom. Vesta, koliko stane kakšna igrača in ali se jo splača kupiti. Denar lahko prislužita s hišnimi opravili, vrtnarjenjem, pozimi s kidanjem snega." Foto: Osebni arhiv

cesko-sandi18-ih.1384888156.jpg.o.240px.jpg
Sandi Češko, najbogatejši Slovenec; dve hčerki srednješolki: "Poskušamo dajati zgled, da je treba veliko in ustvarjalno delati, živeti pa zmerno in preudarno." Foto: Irena Herak

Kako bo potekalo?

Krožek Mladi in denar bodo vodili učitelji na tistih šolah, ki se bodo zanj odločile. Na katerih šolah bo to, odločajo ravnatelji. Rok za prijavo je do konca novembra. Prvo izobraževanje učiteljev bo že januarja 2014, v prihodnjih mesecih vsaj še tri. Učili se bodo pod pokroviteljstvom osebnih finančnih svetovalcev Mitja Vezoviška, Sama Lubeja in Tine Puncer ter kadrovske strokovnjakinje Laure Smrekar. V ta namen so zanje pripravili tudi priročnik z 22 poglavji. »Mučilo me je, kako bo priročnik Mladi in denar deloval v praksi, zato sem ga preizkusil doma na 13-letniku. Želi si nov telefon, zato sem mu postavil izziv - zasluži in si ga kupi. Lotil se je čiščenja avtomobila, nad čemer se je prej vedno zmrdoval, spravil se je k prodaji kolesa, ki ga ne potrebuje več ... poleg opravil, ki jih sicer mora opraviti kot družinski član. Postal je aktiven, samo zato, ker je imel pred sabo jasni cilj,« opisuje Matjaž Nidorfer, urednik revije Moje finance in pobudnik ideje finančnega opismenjevanja v šolah.

Vsebina krožka bo dopolnjena s spletnimi vsebinami ( [mojefinance.finance.si] ), posebno mesečno prilogo Mladi in denar, raznimi nagradnimi natečaji, ugankami, izzivi, vse skupaj bo mogoče spremljati tudi prek Facebook profila Mladi in denar.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.