(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Kaj, če hčerka pripelje fanta brez ficka

avtor 25.11.2013  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:14
Zoran Milivojević: Psihologija denarja

Članek je bil objavljen v oktobrski številki revije Moje finance.

Večina staršev pričakuje, da bodo njihovi otroci, ko bodo imeli resnejšo zvezo oziroma se pozneje poročili, to naredili s partnerjem, ki ga imajo seveda radi, a hkrati upajo, da bo partner imel tudi podoben materialni položaj kot njihov otrok. Z drugimi besedami - upajo, da bo njihov otrok našel sebi podobnega človeka in da bodo njegovi starši podobni njim ali pa imeli celo boljši finančni položaj. Starši verjamejo, da bo ob takem izboru pot njihovega otroka do kakovostnega življenja krajša in da bodo lahko tudi sami ponosni na svoje nove prijatelje - njene ali njegove starše, družino ...

zmenek-na-domu-ss.1381857268.png.o.240px.jpg

Ko njihov otrok dovolj zraste, si torej začne iskati partnerja - ta pa je lahko povsem v nasprotju s pričakovanji staršev. Starši najstnice praviloma gledajo širšo sliko, ne le da je fant šarmanten in privlačen, kar je njihovi hčeri mogoče najpomembnejše. Toda mladi staršem s svojo izbiro pogosto prirejajo najrazličnejša neprijetna presenečenja. Starše seveda srbi, da bi v ta razmerja posegli, a kot je znano, lahko s tem hitro izzovejo nasprotni učinek od želenega. Mladi ne marajo vtikanja staršev oziroma so zelo občutljivi za to. Starši, ki se vmešavajo in želijo razdreti par, pogosto postanejo njihovi »naravni sovražniki«, zaradi katerih se par še bolj poveže in skupaj bojuje proti njim. Konflikt med starši in parom lahko povsem zasenči konflikte znotraj para.

Obstajajo primeri, ko so starši nehali vztrajati, da mora hči ali sin zapustiti svojega partnerja, pa sta se potem kmalu spontano razšla prav zato, ker ni bilo zunanjega sovražnika, ki ju je prej povezoval. Starši, ki se tega zavedajo, zato v glavnem enkrat povedo, kaj si mislijo o partnerju, potem pa ne vztrajajo, da je treba narazen. Navadno pravijo: »Če je tebi v redu, je tudi nam in ga bomo sprejeli.« Takrat jim ostane samo upanje, da zveza ne bo predolgo trajala in da bo prišel nekdo drug, ki bo bolje izpolnil njihova pričakovanja. Toda tudi tukaj so mogoča neprijetna presenečenja. Pogosto namreč starši ugotovijo, da težava ni bila v partnerju, temveč v tem, kako njihov potomec izbira partnerja.

Mladi staršem z izbiro partnerja pogosto prirejajo najrazličnejša neprijetna presenečenja, a če se bodo starši v to preveč vmešavali, bodo dosegli nasprotni učinek od želenega.

Staršem torej prav gotovo ne bo všeč, če bo njihova hči domov pripeljala fanta s praznimi žepi. V tem primeru so starši v glavnem pozorni na dva dejavnika: perspektivnost hčerkinega fanta in finančni odnos med njima. Ni sramota, da mlad človek, dijak ali študent, nima denarja. Njegovi starši mu sicer lahko omogočajo sprotno življenje, za kaj več pa mogoče niti nimajo. Zato starši naprej analizirajo, koliko je mladenič perspektiven: kakšen študent je, ali ima delovne navade, kakšen je po značaju, ali je pošten in - najpomembnejše -ali ima rad njihovo hčer. Drugo, kar gledajo, pa je, kako partner ravna, ko gre za finance. Staršem ni všeč, če ugotovijo, da partner finančno izkorišča njihovega otroka. Če ima korekten odnos, je pošten ter varčen in če ne živi prek svojih zmožnosti, potem pri starših dobi plus, tudi če nima veliko denarja.

Vedno, ko je med partnerjema velika razlika v premoženju, je v zvezi velika razpoka. Razlog je v tem, da mora tisti, ki ima več denarja, financirati tistega z manj denarja, da lahko sam obdrži navade, ki jih je bil vajen prej. Zato se lahko čez čas začne počutiti izkoriščanega in si želi končati razmerje. Če pa zato, da ne bi finančno izčrpal partnerja, ki ima manj denarja, zniža svoj življenjski standard in se odpove zabavi, lahko čez čas začuti frustracije. Po drugi strani pa se lahko partner, ki ima mnogo manj, počuti manjvrednega - kot nekdo, ki sam ni sposoben poskrbeti zase, kar lahko vodi do težav in ljubosumnega vedenja. Kakorkoli, velike razlike v partnerstvu so lahko težava, ki rahlja razmerje. In to je tisto, na kar računajo nezadovoljni starši.

facebook-gumb2.1385116552.jpg.n.470px.jpg
Spremljajte nas tudi na FB Mladi in denar.

Izšla je novembrska številka revije Moje finance!

Kaj še prinaša najnovejša izdaja revije, si lahko ogledate v galeriji.

Revija je sicer naprodaj v prosti prodaji, lahko pa se nanjo tudi naročite.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.