(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Test: Dam ti 10 evrov in teden dni časa da zaslužiš

avtor 25.11.2013  10:14  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:14
Znani Slovenci: Matija Goljar

Članek je bil objavljen v oktobrski številki revije Moje finance.

Od novembra na Mojih financah pripravljamo projekt Moje podjetje, prek katerega bomo iskali rešitve za konkretne izzive novopečenih podjetnikov. Mimogrede, če postajate eden izmed njih, se lahko prijavite na moje.finance@finance.si. Mogoče vas k podjetništvu spodbudi tudi zgodba Matije Goljarja. Čeprav ima le 25 let, že vrsto let srednješolce uči podjetništvo. Na srednji ekonomski šoli v Ljubljani je pred časom na njegovo pobudo nastal tudi prvi podjetniški inkubator za mlade - Ustvarjalnik. Mladi so polni dobrih idej - v manj kot letu dni so jih razvili že več, recimo aplikacijo Linktrip, ki pomaga pri načrtovanju potovanj, pa Quick Coffee Cup, prek katere naročiš kavo v lokalu, spletno stran Doin' Good, ki povezuje prostovoljce, nevladne organizacije in donatorje ...

goljar-matija1-br.1381859141.jpg.o.600px.jpg

Koliko avtomobilov, hiš, počitniških hišic in jaht imate in koliko je skupaj vredno vaše premoženje?

Vprašajte me to čez deset let ...

Kako ste zaslužili prvi denar?

S prijatelji smo organizirali študentske turnirje v pokru. Verjetno vam je jasno, da je bila mama zelo vesela.

S čim ste največ zaslužili?

Poučujem podjetništvo. Mladim poskušam približati poslovni svet kot vodja Ustvarjalnika, ki je povsem neprofitna organizacija in bo takšna tudi ostala. Lahko pa se pohvalim, da je ena izmed nalog, ki jo zaupamo našim mladim podjetnikom, da vsak dobi deset evrov in imajo teden dni časa, da zaslužijo. Rekord dveh mladih podjetnic je 302 evra. Od vrat do vrat sta prodajali piškote.

S katero naložbo ste izgubili največ denarja in koliko?

Človek bi si mislil, da je tvegano početje nekaj sto najstnikom zaupati vsakemu po 10 evrov, a rezultat je odličen: na prste ene roke lahko preštejem »nasedle« naložbe. Če bi od vsakega učenca vzel pet odstotkov, bi se »sklad« pokril.

Kam bi vložili milijon evrov, če bi ga zadeli na loteriji?

V Ustvarjalnik, da bi lahko še več mladim omogočili prvo podjetniško izkušnjo.

Kako varčujete za pokojnino?

Morda malce naivno računam na to, da se bo kateri od mladih podjetnikov, ki mu bomo pomagali do uspeha, spomnil na svoje mentorje in nas povabil v svojo ekipo, ko bodo ustanavljali start-upe, ki bodo spreminjali svet in ustvarjali dobiček.

Kakšna bi bila vaša sanjska služba?

Imam srečo, da jo že opravljam. Ta občutek je nekaj najlepšega.

Katerega slovenskega podjetnika cenite toliko, da bi mu zaupali tudi prihranke?

Ta hip sem zelo navdušen nad rezultati ekipe podjetja Layer (s sedežem v San Franciscu, soustanovitelj je Tomaž Štolfa, op. a.). Verjamem, da je pred njimi svetla prihodnost in da bo to eden izmed bolj uspešnih slovenskih start-upov.

Čemu se ne bi odpovedali, če bi končali v osebnem bankrotu?

Svoji knjižni polici.

Kdo je vaš najboljši prijatelj/ica?

Ta hip je ekipa Ustvarjalnika, s katero preživljam vse svoje dneve.

facebook-gumb2.1385116552.jpg.n.470px.jpg
Spremljajte nas tudi na FB.

Izšla je novembrska številka revije Moje finance!

Kaj še prinaša najnovejša izdaja revije, si lahko ogledate v galeriji.

Revija je sicer naprodaj v prosti prodaji, lahko pa se nanjo tudi naročite.

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.