(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Kako z nič denarja obdariti najbližje

avtor 20.11.2013  07:00  Dopolnjeno: 22.08.2014 10:15
Darila in materialne stvari brez čustvenega naboja ne pomenijo ničesar.

Zadnji mesec v letu pogosto imenujemo »veseli december« ravno zato, ker je takrat polno praznikov, pogosteje se srečujemo s prijatelji, sorodniki in na neformalnih zabavah tudi s poslovnimi partnerji. Vsi ti dogodki so pogosto povezani še z obdarovanjem kot znamenjem pozornosti in ljubezni.

obdarovanje1-ss.1384849142.jpg.o.600px.jpg

K čarobnemu ozračju v decembru so večinoma pripomogli trgovci, ki prav v tem prazničnem razpoloženju vidijo veliko priložnost za povečanje prodaje. Znano je, da nekateri v desetih decembrskih dneh ustvarijo tudi do 20 odstotkov svojega letnega prometa. Njihove pisane izložbe nas na vsakem koraku spominjajo, da moramo nekaj kupiti tistim, ki jih imamo radi, pa tudi sebi. V takem razpoloženju vedno znova nekako pademo v zanko: bolj ko imamo nekoga radi, bolj mora biti darilo spektakularno in drago. Pa je to dobro?

Moramo se vrniti k osnovam obdarovanja, še posebej zato, ker zaradi krize številni zdaj nimajo denarja in možnosti, da kupijo darila, ki so jih lahko kupovali prej. Kaj je sploh smisel obdarovanja? Gre za konkretni način izražanja svoje ljubezni, naklonjenosti, prijateljstva do obdarovanca. Darujemo nekomu, ki ga imamo radi, ki je za nas čustveno pomemben. Za tiste, ki darilo prejmejo, pa ne gre le za darilo, temveč tudi za občutek, da jih ima nekdo rad, da se spomni nanje.

Darila in materialne stvari brez čustvenega naboja ne pomenijo ničesar.

Če imamo veliko denarja, lahko obdarujemo z bogatimi darili. Toda vedeti moramo, da takšna darila sama po sebi še ne prinašajo dolgotrajnega zadovoljstva in sreče. Podobno kot, če smo nagnjeni k impulzivnemu nakupovanju, ko se želimo osrečiti s samoobdarovanjem in tako sami sebi izkazati ljubezen - izpopolnjenost in sreča ne bosta dolgo trajali.

Kako pa obdarovati takrat, ko nimamo denarja? Pomembno je, da osebo dobro poznamo. Slabo darilo je takšno, ki se obdarovanca čustveno ne dotakne, ki ga naredi ravnodušnega ali celo spravi v slabo voljo. Dar, ki se osebe dotakne, je tisti, ki ga obdarovanec potrebuje, ki mu resnično nekaj pomeni. Zato moramo vedeti, kaj oseba želi, kateri so njene vrednote, konjički, želje. Ljudje pa se ne odzivajo le na darila sama, temveč tudi na trud, ki ga nekdo vloži v njegovo pripravo. Obdarovanci so ponavadi navdušeni, ko vidijo, koliko truda, razmišljanja o njih in energije je darovalec vložil v darilo. In za številne izmed takšnih daril ni potrebnega veliko denarja.

Moramo pa vedeti, da je darovanje le eden od petih »jezikov izkazovanja« ljubezni. Drugi je recimo lepa beseda, še posebej, če je napisana ali oblikovana v obliki kakšne diplome, poetično... Naklonjenost določeni osebi lahko izkazujemo tudi z vrstami telesnih stikov, ki so močan način izkazovanja ljubezni. Nekdo lahko partnerju pokloni svojo sprostitveno masažo. Jezik ljubezni je tudi, da za nas čustveno pomembni osebi naredimo neko uslugo. Da ji ugodimo v tistem, kar je zanjo pomembno. Lahko pripravimo njej najboljše kosilo, jo odpeljemo na izlet, koncert ali kaj podobnega, kamor si že dolgo želi. Darujemo lahko tudi tako, da izkoristimo kakšen naš talent - recimo zaigramo na glasbilo. In peti jezik ljubezni je, da dragi osebi poklonimo svoj čas. Za nekatere ljudi je to največje darilo, sploh če je tisti, ki daruje, pogosto odsoten.

Če nič od tega ne deluje, poskusite z resnico. Recite: »Rad te imam in močno te cenim. Želim ti kupil darilo, ki si ga zaslužiš, pa nimam denarja.« Iskrenost je včasih največji dar. In ta kriza nam lahko pomaga, da otrokom pa tudi komu drugemu pojasnimo, da darila in materialne stvari brez čustvenega naboja ne pomenijo ničesar. Čustva so glavna stvar in pomembno je, da jih znamo izražati. Po drugi strani pa tudi sprejemati in ceniti tista, ki izhajajo iz pozitivne energije osebe, ki nas obdaruje. Materialno darilo je le nekaj vzporednega našim čustvom.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.