(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Za študij v tujini toliko kot za stanovanje v Ljubljani

Ste pri trinajstih letih vedeli, kaj boste študirali in kje? Večina takrat razmišlja o ljubezni, o tem, kako biti čim bolj kul, peščica o poklicu, ki ga želijo opravljati. Tisti, ki ne vedo, kaj želijo v življenju početi, se navadno odločijo za gimnazijo in si nekako kupijo čas, da to ugotovijo, opaža 21-letna Tinkara. Seveda je krivično posploševati. Recimo Neža, Sandra in Katja so že kot osnovnošolke vedele, da bodo študirale v tujini. Neža je po koncu srednje šole odšla v Anglijo, Sandra na Škotsko in Katja v Francijo. To, da so tako hitro ugotovile, kaj želijo, je pravzaprav dobra novica za starše. Ti so se lahko dovolj zgodaj pripravili na to, da otroka spustijo v svet, pa tudi, da začnejo, če še niso, varčevati. Po drugi strani pa študij v tujini lahko krepko udari družinski proračun. Po naši grobi oceni takšen strošek v treh letih seže tudi do 70, 80 tisočakov in več, seveda je odvisno od države, izbrane univerze, življenjskih stroškov. Torej približno toliko kot enosobno stanovanje v Ljubljani. Številke so vrtoglave, a kot pravijo sogovornice, lahko z iznajdljivostjo in proaktivnostjo precej prihranimo. Možnosti pridobitve različnih štipendij in sponzorstev je morje. Recimo Katja je imela Zoisovo štipendijo, štipendijo pariške univerze, kjer je študirala, štipendijo svoje občine, subvencijo za najem stanovanja od francoske vlade... »S štipendijami sem skoraj v celoti pokrila šolnino in življenjske stroške,« ponosno razlaga. Pohvalno je tudi to, da je že kot srednješolka varčevala prav za ta namen. Enako pravita tudi Sandra in Neža ter dodajata, da brez podpore staršev ne gre. Pomemben je tudi njihov odnos do ambicij svojih otrok. »Znanje je investicija,« strne kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar, ki je prav to jesen svojo dvajsetletno hčerko pospremila na študij na Dunaj. O tem, kako izbrati univerzo v tujini in kaj potem storiti z drago diplomo v žepu, razkrivamo v prilogi Mladi in denar. Več v članku Po srednji šoli želim na študij v Veliko Britanijo ali ZDA

V drugem delu priloge smo podrobneje pogledali, kako mladi sprejemajo prelomne odločitve, ki bodo pomembno krojile njihovo nadaljnje življenje. Tinkara se je denimo morala odločiti med nadaljevanjem športne kariere, v kateri je bila tudi v svetovnem merilu zelo uspešna, in med šolo. Odločila se je za šolo, saj je ocenila, da si bo kot poklicna športna plezalka težko služila kruh. »Ni bilo lahko, a morala sem sprejeti odločitev,« priznava. Več v članku Pred prelomnico; kaj pa zdaj?

Mladim želimo veliko uspeha v novem šolskem letu. Še posebej nas veseli, da bo kar 64 šol letos prvič svojim dijakom in učencem na pobudo naše revije ponudilo krožek Mladi in denar. Mlade skupaj z njimi vabimo, naj se odločijo za krožek in se naučijo ravnati s svojim denarjem. To znanje jim bo prav prišlo v življenju. Kdo pa bo upravljal njihov denar, če ne oni sami. Več informacij o krožku in projektu na spletu ( [www.mladi-denar.si] ). Več v članku /Juhu,krožek Mladi in denar v 64 šolah

mladi-mf9-2.1410615822.jpg.o.600px.jpg

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.