(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Juhu, krožek Mladi in denar v 64 šolah! Preverite seznam

Septembra in oktobra bo kar 64 osnovnih in srednjih šol prvič v zgodovini Slovenije začelo izvajati krožek finančnega opismenjevanja Mladi in denar; projekt je nastal na pobudo revije, ki jo zdaj berete; zanimanje med šolarji je preseglo vsa pričakovanja, navdušeno razlagajo učitelji; krožki bodo brezplačni, dodajajo; razloge za prijavo sta razkrila tudi učenec Jaša Vid in dijak David.

Krožke finančnega opismenjevanja Mladi in denar bo izvajalo kar 64 šol - 40 osnovnih ter 24 srednjih, različnih smeri. Seznam vseh šol, na katerih bo potekal krožek, smo objavili na ( [www.mladi-denar.si] ). Spomnimo, usposabljanja, ki smo ga organizirali za prihodnje mentorje krožka od januarja do maja letos, se je udeležilo krepko prek 100 učiteljev iz več kot 70 šol. Natančnih podatkov o tem, koliko dijakov in učencev, starih od 13 do 19 let, bo krožek obiskovalo, še nimamo. Na večini šol se je namreč mogoče prijaviti še do konca septembra, pri nekaterih še oktobra. A mladi so navdušeni, slišimo tako od učiteljev kot tudi mladih, kot sta štirinajstletni Jaša Vid Meh Peer in osemnajstletni David Knez.

Blaznek-Gabrijela-xx.1410616256.jpg.o.600px.jpg
Gabrijela Blaznek (sedi spredaj desno) je prepričala več kot 10 odstotkov vseh dijakov na šoli, da so se prijavili h krožku: »Ko sem dijakom predstavila vsebino krožka, so bili navdušeni.«

V Trbovljah 33 dijakov

V učnih načrtih srednješolskih programov ni praktičnih nasvetov, kako ravnati z denarjem, zato so na gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje ocenili, da bo krožek finančnega opismenjevanja za dijake zelo zanimiv. Učiteljica Gabrijela Blaznek, ki uči ekonomske predmete, je vsebino krožka predstavila tako gimnazijcem kot dijakom na ekonomski srednji šoli. Prijavilo se jih je 33, kar je več kot 10 odstotkov vseh dijakov, med njimi je več »ekonomistov«, ker jim je ta tema bližje. Učiteljica ocenjuje, da bo na koncu zaradi »naravne« selekcije okoli 30 dijakov krožek res tudi obiskovalo. Dijaki se namreč prijavijo in potem zaradi različnih razlogov krožkov ne obiskujejo. »Ker je okrožnica za obveščanje o krožku premalo, sem se odločila, da dijake v vsakem razredu osebno nagovorim in jih povabim v krožek. Dijaki so bili nad vsebino navdušeni,« strne. O krožku je obvestila tudi vse profesorje in prosila razrednike, naj na prvem roditeljskem sestanku o tem seznanijo tudi starše dijakov. »Profesorji so bili nad vsebino krožka zelo navdušeni. Nekateri so celo priznali, da bi tudi njim prav prišel tak krožek,« dodaja. Krožek bodo začeli 16. septembra in bo za dijake brezplačen. »Moje delo je prostovoljno in bodo razmišljanja z mladimi o denarju zame pravi izziv,« še pravi Blaznekova, ki je sicer po izobrazbi ekonomistka, ima pa tudi 15 let delovnih izkušenj iz gospodarstva. Kot poudari, bi raje videla, da bi takšne vsebine predstavljali v okviru izbirnega predmeta kot na ravni krožka. »V življenju uspe samo tistemu, ki zna pridobljeno znanje uporabiti tudi v praksi. Tudi dijaki se srečujejo z denarnimi težavami. Marsikdo žal živi v družinah z denarnimi težavami, zato je pomembno, da dijaki spoznajo tudi racionalno rabo denarja, s tem pa lahko pripomorejo k izboljšanju družinskih proračunov,« še razmišlja.

sifrer-andreja-sb.1410616254.jpg.o.600px.jpg
Andreja Šifer: »Finančna pismenost je ena izmed temeljnih kompetenc, s katero bi morali opremiti učence za sodobno življenje.« Foto: Sandi Baumkirher

V Velenju 15 učencev

Finančna pismenost je ena izmed temeljnih kompetenc, s katero bi morali opremiti učence za sodobno življenje, meni učiteljica Andreja Šifer iz osnovne šole Gorica v Velenju. Prav zato so se odločili, da krožek Mladi in denar že v tem šolskem letu ponudijo učencem osmih in devetih razredov. Krožek bo v obliki interesne dejavnosti in bo za učence brezplačen. H krožku se je do zdaj prijavilo 15 učencev. Šiferjeva je vsebino in namen krožka predstavila razrednikom, da bi še sami spodbudili učence k vpisu. »Načrtovane vsebine so na prvi pogled nenavadne, zato učenci z velikim navdušenjem in zanimanjem pričakujejo prvo uro. Upam, da bom upravičila njihova pričakovanja in jim znala prenesti osnove finančnega jezika, predvsem pa zavedanje, da je pomembna skrb za lastno finančno prihodnost,« dodaja Šiferjeva.

V Novi Gorici sedem učencev

Pred začetkom izvajanja krožka Mladi in denar je navdušen tudi Simon Kragelj, ravnatelj osnovne šole Nova Gorica. Krožek bodo začeli v tretjem tednu septembra, za zdaj je prijavljenih sedem učencev iz osmega in devetega razreda. Udeležba na krožku je brezplačna. Za promocijo krožka so pripravili kratek opis vsebine, prijavnice pa razdelili učencem osmega in devetega razreda. Kragelj v povezavi z izvedbo krožka vidi tudi izzive v tem, kako pripraviti didaktična gradiva za to področje, pa tudi, kako privabiti starše učencev, ki delajo na teh področjih, k sodelovanju. »Pričakujemo, da bodo učenci pa tudi njihovi starši zadovoljni z izvedbo krožka in da bodo pridobljena znanja zanje pomenila velik napredek na tem področju,« dodaja.

V Kranju bo delavnica

Na gimnaziji Franceta Prešerna so se odločili, da krožek finančnega opismenjevanja mladih izvedejo drugače, in sicer v obliki dveh dvodnevnih delavnic - v petek, od treh do šestih, ter v soboto, od osmih do dvanajstih. Prva bo sredi oktobra, druga konec januarja, takoj po prvi ocenjevalni konferenci, da bodo dijaki sproščeni in motivirani za osvajanje novih znanj, pojasnjuje učiteljica Natalija Majes. Delavnice bodo za dijake brezplačne. Koliko se jih bo prijavilo, še ne vedo, a Majesova po pogovorih z dijaki ocenjuje, da so zelo zainteresirani. »Odločili smo se, da testiramo izvajanje teh vsebin prek delavnic, saj so dijaki po koncu pouka utrujeni in večkrat manjkajo zaradi različnih obveznosti po pouku,« pojasnjuje. Promocijo za delavnico med dijaki bodo v roke vzeli profesorji, ki so se udeležili usposabljanja za učitelje. Največji izziv je, kako mlade pripraviti na resnično življenje in jim dati čim več uporabnih informacij, razmišlja Majsova in ob tem prizna: »Večkrat razmišljam, kaj vse bi lahko dosegla, če bi me opremili s tem znanjem, ki ga danes ponujamo svojim dijakom. Tudi sama sem sklenila kakšno neprimerno zavarovanje, uporabljala limit namesto posojila in imela preveč kartic, danes pa se znam izogniti vsem tem pastem potrošništva.«

Na nekaterih šolah, katerih učitelji so se prav tako udeležili štirih izobraževanj, so se odločili, da krožka ne bodo izvajali ali pa da bodo nekaj ur vsebine krožka Mladi in denar izvedli v okviru drugih predmetov. Na eni od šol so nam povedali, da otrok ta vsebina ne zanima. »To je zelo žalostno. A vseeno upamo, da nam bo le uspelo nekako zbuditi zanimanje med mladino, saj je škoda, da ne bi izvajali tovrstne dejavnosti, ki je še kako pomembna za življenje.«

Še naprej vam bomo stali ob strani

Učiteljem, ki bodo vodili krožke, delavnice, ali vsebino Mladi in denar vključevali v druge predmete, bomo vseskozi stali ob strani, pravi Matjaž Nidorfer, urednik revije Moje finance. Za učitelje napoveduje dodatni izobraževanji, namenjeni poglab­ljanju znanja. Tako kot prejšnja predavanja bodo tudi ta izvedli skupaj s finančnimi svetovalci Mitjem Vezoviškom, Samom Lubejem in Tino Puncer ter kadrovsko strokovnjakinjo Lauro Smrekar, ki pri projektu sodelujejo že od samega začetka in so tudi napisali priročnik za krožek. Učiteljem, mladim kot tudi njihovim staršem bo odslej na voljo tudi prenovljena spletna stran [www.mladi-denar.si] . Učitelji si bodo lahko izmenjevali izkušnje tudi v zaprti skupini na Facebooku/kuldenar. Prav tako lahko nas ali prej omenjene strokovnjake kadarkoli pokličejo ali pošljejo elektronsko sporočilo. »Veseli smo, da se je kar 64 šol odločilo za krožek Mladi in denar ter da je med mladimi tolikšno zanimanje za osebne finance. Še posebno smo ponosni na pogumne učitelje, ki so finančno pismenost vzeli kot nekaj, kar želijo mladim predati, preden stopijo v svet odraslih. Mimogrede, to počnejo prostovoljno, brez plačila, v svojem prostem času. Kljub temu sta njihovi energija in motivacija za delo neverjetni. Vsem učiteljem in mladim želim veliko uspeha pri pridobivanju novih, finančnih znanj. Za starše, ki bodo svoje otroke znali spodbuditi k usvajanju tovrstnega znanja, pa verjamem, da jim bodo otroci v prihodnje gotovo hvaležni,« še razmišlja Nidorfer.

Anketa: Zakaj na krožek Mladi in denar

Jaša Vid Meh Peer, 9. razred, OŠ Gorica, Velenje: »Za krožek sem izvedel pri razredni uri. Priporočila mi ga je razredničarka. Pričakujem, da se bom naučil, kako ravnati z denarjem in ga pravilno razporejati. Krožek je novost med šolskimi vsebinami, zato vem, da mi bo v veliko pomoč v prihodnosti.«

meh-peer-jasa-vid-xx.1410616253.jpg.o.600px.jpg

David Knez, 18 let, dijak programa ekonomski tehnik gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje: »Za krožek sem se odločil, ker si želim še bolj razširiti svoja ekonomska znanja, hkrati pa me delo z denarjem veseli in zanima. Rad bi vedel, kam naj vložim svoje prihranke, da bom imel kar največji dobiček, in tudi, kako naj se organiziram, da bom lahko še več privarčeval. Ne nazadnje pa bi tudi rad spoznal delo finančnega svetovalca, saj bo mogoče to moj poklic. Krožek bi rad obiskoval tudi zato, ker ga bo vodila profesorica, ki je moja mentorica že vsa štiri leta, in vem, da se bomo dobro počutili na krožku in nas bo dobro pripravila na delo z denarjem. Izvedel bom veliko novega in vem, da bo moj prosti čas porabljen za zelo uporabno stvar, ki mi bo v življenju zelo koristila.«

knez-david-xx.1410616252.jpg.o.600px.jpg

Seznam šol, ki bodo v šolskem letu 2014/2015 izvajale krožek Mladi in denar:

 • CIRIUS Kamnik
 • Dvojezična srednja šola Lendava
 • Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica
 • Ekonomska šola Ljubljana
 • Ekonomska šola Novo mesto
 • Gimnazija Franceta Prešerna Kranj
 • Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje
 • Gimnazija Kočevje
 • Gimnazija Poljane
 • Glasbena šola Ljubljana Vič - Rudnik
 • I. gimnazija v Celju
 • Kolarič Simona s. p.
 • Mestna knjižnica Ljubljana
 • Antona Martina Slomška Vrhnika
 • Antona Šibleja-Stjenka Komen
 • OŠ Blanca
 • Cirila Kosmača Piran
 • Cvetka Golarja Škofja Loka
 • OŠ Črna na Koroškem
 • OŠ Dob
 • OŠ Dravlje
 • OŠ Duplek
 • Frana Erjavca Nova Gorica
 • OŠ Franceta Prešerna Kranj
 • OŠ Gorica
 • Ivana Groharja
 • OŠ Korena
 • OŠ Košana
 • OŠ Lava, Celje
 • Luisa Adamiča Grosuplje
 • OŠ Majde Vrhovnik
 • Miška Kranjca Velika Polana
 • Pivka
 • OŠ Podgora Kuteževo
 • OŠ Podlehnik
 • OŠ Polhov Gradec
 • OŠ Preserje pri Radomljah
 • Rogaška Slatina
 • OŠ Rovte
 • Sava Kladnika Sevnica
 • OŠ Spodnja Idrija
 • Srečka Kosovela Sežana
 • OŠ Sveti Jurij
 • OŠ Šenčur
 • OŠ Šentvid
 • OŠ Štore
 • Tabor
 • OŠ Vodice
 • OŠ Vransko - Tabor
 • SEPŠ Koper
 • Srednja ekonomska šola Ljubljana
 • Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šola Kranj
 • Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana
 • Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica
 • Srednja šola tehničnih strok Šiška
 • Srednja zdravstvena šola Ljubljana
 • Šolski center Celje, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja
 • Šolski center Krško - Sevnica
 • Šolski center Postojna
 • Šolski center Ptuj, Ekonomska šola
 • Šolski center Velenje, Šola za storitvene dejavnosti
 • Šolski center za pošto ekonomijo in telekomunikacije
 • Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija
 • Banfi Petra, prof. geog. in soc.

Opomba: Seznam šol se bo v oktorbu še dopolnjeval. Na nekaterih šolah zbirajo prijave za krožek še do konca septembra in v oktobru.

0
Komentiraj

Preberite tudi:

18.09.2014
18.09.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.