(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Hotel mama do upokojitve! Zakaj pa ne?9

Tako razmišlja čedalje več mladih, toda za to niso krivi povsem sami; prihajajo rešitve, ki jih bo, kot kaže, podprla tudi nova ministrica Stanka Setnikar Cankar

Kar 53 odstotkov mladih, starih med 25 in 29 let, še živi doma, od tega 61 odstotkov fantov in 44 odstotkov deklet, kažejo podatki statističnega urada. Starši jim pri osamosvajanju največkrat ne znajo pomagati, v šoli pa tega prav tako ne učijo. Bo odslej drugače?

Življenje v hotelu mama je cenejše, udobnejše, perilo je oprano, kosilo skuhano, soba čista ... Kaj pa medtem počnejo mladi? Na zavodu za zaposlovanje je bilo v avgustu prijavljenih 17.840 iskalcev zaposlitve v starosti od 25 do 29 let, stopnja registrirane brezposlenosti v tej skupini je bila 19-odstotna. Verjetno je ta delež še večji, saj je med mladimi precej prikrite brezposelnosti. Številni se na zavod ne prijavljajo, vlečejo študij ... Tudi slaba tretjina 30-letnikov še živi doma (v starosti med 30 in 34 let), brez dela pa jih je 15.391, kar je 12 odstotkov vseh v tej starostni skupini. Bi lahko boljša finančna pismenost pripomogla k hitrejšemu osamosvajanju mladih?

30letnik-mama-ss.1411064871.jpg.o.600px.jpg.o.600px.jpg
Foto: Shutterstock

Osamosvajanje

»Starši, ki vzgajajo svoje otroke v samostojne in socializirane posameznike, bi jih morali spodbujati tudi k temu, da razvijejo finančno pismenost,« meni psihofinančni svetovalec Zoran Milivojević. Čeprav so denar in finance zelo pomembni v življenju in niso temeljna vrednota posameznika, pa se s prazno denarnico ne živi tako dobro. »Mladi morajo obvladati abecedo finančne pismenosti, ker je finančno osamosvajanje tudi ena od predpostavk čustvenega, socialnega in psihološkega osamosvajanja,« meni Milivojević.

Starši odločilni, a znanja nimajo

53 %

mladih med 25. in 29. letom živi v hotelu mama.

17.840

mladih med 25. in 29. letom je bilo avgusta prijavljenih na zavodu za zaposlovanje.

Nzd (1)

si je na testu finančne pismenosti prislužilo 50 odstotkov mladih.

Vsak starš želi, da bi otrok v življenju znal poskrbeti sam zase, tudi finančno. »Starši so odločilni pri prenašanju teh znanj in s tem pri dvigovanju ravni finančne pismenosti celotne družbe,« meni Milivojević. A teh znanj jim velikokrat ne predajo, saj zelo pogosto tudi sami niso dovolj finančno pismeni; po nekaterih raziskavah je takšna večina slovenskih staršev. In čeprav takšen starš otroka ne more učiti o financah, mu vseeno lahko prenaša negativne zablode o denarju in financah, še opozarja psihofinačni svetovalec. Jabolko ne pade daleč od drevesa, se ob tem spomni mamica dveh osnovnošolcev Urša Veit. »Mi moramo poskrbeti, da bodo naši otroci znali upravljati denar,« se strinja.

Mnogi verjamejo, da so dobri starši, če so njihovi otroci srečni, in ne, če so samostojni, opozarja Milivojević. Zato otrokom dajejo denar in jih ne spodbujajo k podjetnosti, h gradnji lastne finančne prihodnosti, finančno jih vzdržujejo še potem, ko so v tridesetih ali štiridesetih. Velikokrat ti otroci tudi čakajo, da podedujejo premoženje svojih prednikov, in napačno verjamejo, da jim bo potem finančno dobro šlo v življenju, še dodaja.

»Šus« za mlade

Da slovenska mladina ne blesti v osnovah osebnih financ, je nedavno potrdila raziskava OECD Pisa 2012, kjer so ugotavljali finančno pismenost med 15-letniki iz 18 držav. V raziskavi je sodelovalo 1.312 slovenskih 15-letnikov, ti pa so dosegli podpovprečno število točk v primerjavi s povprečjem držav OECD. Omenimo eno cvetko - 57 odstotkov najstnikov bi za nekaj, kar si želijo imeti, pa nimajo denarja, varčevalo, a kar 23 odstotkov se z varčevanjem ne bi »matralo«, temveč bi si denar raje izposodili. Finančna nepismenost se kaže tudi v starostni skupini od 18 do 29 let. Ti se na testu finančne pismenosti, ki jo je leta 2011 za Moje finance izpeljala tržnoraziskovalna družba Ipsos, niso ravno izkazali. Polovica anketirancev je dobila nezadostno oceno, 36 zadostno, le en odstotek petico in dva štirico.

Če želite preveriti svojo finančno pismenost, rešite test v članku

Ste finančno pismeni? Preverite!

Je pismenost dobra za državo?

Kaj ima država od tega, da so državljani finančno bolj pismeni? »Obstaja prepričanje, da ni dobro, da so ljudje finančno pismeni, ker bi v tem primeru trpelo gospodarstvo,« razmišlja Milivojević. Finančno ozaveščeni posamezniki bi gledali na vsak evro, več bi varčevali, pametno vlagali, skratka, težje bi jim bilo prodati nekaj, česar ne potrebujejo. »Finančno pismen posameznik bo ravnal kot kapitalist v malem in plemenitil svoje premoženje. Strah, ki se tu pojavlja, je: kaj se bo zgodilo potem, ko bomo vsi kapitalisti, kdo bo potem delal, in podobno,« razmišlja. A Milivojević vseeno pravi, da bi morala biti obveznost države, da poskrbi za finančno pismenost mladih, saj iz tega izhaja tudi finančno inteligentno vedenje, ki vodi do povečanja bogastva, ne le posameznika, temveč tudi države nasploh. »Takšna država bi bila bogatejša in tudi bolj urejena,« je prepričan. Bolje bi bilo tudi mladim, ker bi sami poskrbeli za svojo finančno usodo in ker ne bi računali na pokojnine, socialne transferje države. »Zrasli bi v generacijo, ki bi bila bogatejša, zadovoljnejša od generacije svojih staršev,« še poudarja.

setnikar-cankar-stanka1.1410204095.jpg.n.960px.jpg.o.600px.jpg
Podpiram programe, ki vključujejo vsebine o financah. Izkoristila bom vse možnosti za podporo projektom, ki bodo najprej pilotno vnašali vsebine podjetnosti. S tem bi pozitivno vplivali na kompetence otrok, dijakov. Stanka Setnikar Cankar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport

Nova ministrica podpira finančno izobraževanje

In kaj počne država na tem področju? Leta 2010 je Slovenija sprejela Nacionalni program finančnega izobraževanja (NPFI). Po štirih letih se na tem področju ni zgodilo prav veliko, kar pa na ministrstvu za finance zavračajo in pravijo, da je njihov napredek viden iz letnih poročil vladi. Po preverbi teh poročil bi se s tem sicer težko strinjali.

Da ne bo vse prepuščeno milosti raznih »nedelujočih« državnih programov, zbuja upanje izjava Stanke Setnikar Cankar, nove ministrice za izobraževanje, znanost in šport, ki pravi: »Podpiram programe, ki vključujejo vsebine o financah. Izkoristila bom vse možnosti za podporo projektom, ki bodo najprej pilotno vnašali vsebine podjetnosti, da bi jih pozneje lahko vključili tudi v samostojne predmete ali dodane vsebine že znanim predmetom. S tem bi pozitivno vplivali na kompetence otrok, dijakov.« Od besed k dejanjem.

Mladi in denar

Da se na tem področju vendarle že nekaj premika, kaže iniciativa revije Moje finance. Pri njej so se lotili projekta finančnega opismenjevanja mladih, starih od 13 do 19 let, prek krožkov Mladi in denar v šolah. Ta september ga bo začelo izvajati 64 osnovnih in srednjih šol, njegov obisk pa je brezplačen. Zanimanje med šolarji je preseglo vsa pričakovanja, navdušeno razlagajo učitelji. Na trboveljski gimnaziji in srednji ekonomski šoli, recimo, je učiteljici in mentorici krožka Gabrijeli Blaznek uspelo k vpisu v krožek prepričati kar 33 dijakov, kar je 10 odstotkov vseh dijakov. »Finančna pismenost je ena izmed temeljnih kompetenc za sodobno življenje, s katero bi morali opremiti učence,« meni tudi Andreja Šifer iz Osnovne šole Gorica v Velenju. Na krožek, ki ga bo vodila, se je prijavilo 15 učencev. (več o tem pišemo v članku Juhu, krožek Mladi in denar v 64 šolah!)

Krožke bodo vodili učitelji na svojih šolah. Milivojeviću se to sicer ne zdi najboljša ideja. »Ljudem v šolstvu denar ne pomeni kake velike vrednote, zato so se odločili za delo z otroki, ki ni tako dobro plačan poklic. Pri opravljanju svojega poklica zasledujejo druga zadovoljstva,« pojasnjuje. »Učitelji nismo tisti, ki hodimo v razred samo zato, da smo tam, temveč izvajamo veliko projektov. Šola je tudi prostor, kjer se mladi pripravijo na življenje,« pa odgovarja Marija Verbič, ravnateljica ljubljanske srednje zdravstvene šole. Na zavodu za šolstvo pa pravijo, da so učitelji oziroma profesorji gospodinjstva za zdaj edini med učiteljskimi profili, ki imajo v okviru dodiplomskega izobraževanja v študijskem programu ekonomske in finančne vsebine.

Učitelji so vendarle tisti, ki imajo pedagoška znanja, in bodo zato vse skupaj znali ustrezno prenesti na mlade, meni urednik revije Moje finance Matjaž Nidorfer. Zato so za učitelje pripravili štiri izobraževanja in praktični vsebinski priročnik za vodenje krožka, ki so ga napisali osebni finančni svetovalci Mitja Vezovišek, Samo Lubej, Tina Puncer ter kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar.

Več o projektu na [mladi-denar.si]

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
9
Komentiraj

Preberite tudi:

17.09.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.