(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Zakaj je včasih dobro imeti v denarnici nekaj gotovine

avtor 25.09.2014  07:06  Dopolnjeno: 13.10.2014 13:02
Brez bančne kartice si danes denarnice skoraj ne moremo več predstavljati. A včasih je pametno imeti pri sebi tudi kakšen bankovec in nekaj kovancev; preverite zakaj.

Imeti nekaj bankovcev ali kovancev pri sebi je vsekakor vedno dober rezervni načrt, ko se odpravite ven, saj se lahko zgodi, da bo vaša bančna kartica zavrnjena. Včasih se namreč lahko zgodi, da v sistemu odčitovalca kartic pride do napake - precej bolj elegantno je potegniti iz denarnice bankovec kot pa denimo na/ob blagajni pustiti polno nakupovalno košarico.

Mesta, kjer sprejemajo samo gotovino

Ni povsod mogoče plačati s plastično kartico. Lahko se celo zgodi, da v kakšni trgovini ne sprejmejo določene kartice. Imeti s sabo nekaj gotovine je tako zelo priročno, namreč z gotovino lahko plačamo praktično kjer koli.

Izpad električne energije

Izpad električne energije ni prav pogost, a vendar se sem ter tja zgodi, kar je lahko v času, ko je veliko stvari vezanih na elektriko, nekoliko nerodno. Če boste sploh lahko opravili nakup, boste morali plačati z gotovino, saj so v takšnih primerih prodajalci na blagajnah prisiljeni sprejemati zgolj in samo bankovce in kovance.

Napitnine

Čeprav pri nas nekateri nimajo navade puščati napitnine, vam to po nekaterih drugih državah ta »običaj« ne uide. Zato je s seboj pametno imeti vsaj nekaj gotovine, da lahko z napitnino izkažete zadovoljstvo za določeno storitev (npr. v baru, restavraciji, trgovini).

Bančne provizije

Določene banke vam bodo za njihove usluge zaračunale »simbolične« provizije, za plačilo z bančno kartico bodo višje. Kar se ne zdi na prvi pogled nič dramatičnega, a če boste to pogosto počeli, se bo na vašem transakcijskem računu že nekoliko poznalo.

Da se boste izognili vsem nevšečnostim, ki jih imate lahko zaradi "plastike", imejte pri sebi tudi kakšnega desetaka.

Prevod članka 7 reasons you should always keep cash on hand (

(vir: [www.answers.com]) je pripravila Ksenija Sedej.

facebook-gumb2-1385116552-jpg-o-600px.1390259333.jpg

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.