(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Se še spomnite svojih ocen? Najbogatejši Slovenec jih je že pozabil!

Ah, ta šola. Se še spomnite, kako ste gulili šolske klopi in kakšne ocene ste imeli? Za nekatere so to lepi spomini, za nekatere niti ne. Najbogatejši Slovenec Sandi Češko se svojih ocen recimo sploh ne spomni. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se spomni prvega cveka v srednji šoli in tega, kako jo je ta streznil. Tudi najbogatejša Slovenka Iza Login se spomni prve trojke v osnovni šoli, ne spomni pa se prvega izpita na fakulteti, ki ga je »zaribala«. V osnovni šoli so bile ocene veliko bolj pomembne kot potem, razmišlja. Te ocene namreč odločajo o izbiri srednje šole, pozneje fakultete, nekako odločajo o poklicu, ki ga bomo opravljali, ko odrastemo. Velikokrat v šali sprašujemo malčke, kaj si želijo biti, ko bodo veliki, pa naštevajo zdravnik, odvetnik, policist, učitelj... Torej omenjajo »junaške« poklice, s katerimi lahko spreminjajo svet, pomagajo drugim. Kaj se s temi sanjami zgodi potem, ko vstopijo v šolski sistem? Ali jim ta te sanje ubije?

Po eni strani smo ujetniki ocenjevalnega sistema. Ocene namreč pomenijo le nekaj odstotkov znanja določene snovi, a če ne dobimo lepih ocen, se sanje o poklicih oddaljujejo. Res da delodajalcev ocene ne brigajo, a vseeno preverijo, ali imamo zahtevano izobrazbo. Bi želeli, da vas operira nekdo, ki ni obiskoval medicinske fakultete, ali na sodišču zagovarja pravnik brez pravne fakultete, če omenimo dva skrajna primera. Da lahko vse to postanemo, potrebujemo lepe ocene, ki omogočajo napredovanja na izbrano šolo do »sanjskega« poklica. Začarani krog, torej. Po drugi strani pa delodajalci pravijo, da pri njih štejejo zagnanost, inovativnost, iznajdljivost, samoiniciativnost in vse to bi se lahko otroci naučili tudi prek ocenjevalnega sistema. Naš sistem zavira razumsko učenje in spodbuja »piflanje« ter sezonsko učenje, opaža dijak Uroš Prešern. Nekateri učitelji od otrok zahtevajo vse prej kot znanje, nekateri prek otrok celo zdravijo svoje komplekse, opozarja psihologinja Veronika Podgoršek. Se spomnite, kako so se vam nekateri predmeti zagabili zaradi takšnih »strogih« učiteljev? Ali so vam v spominu bolj ostali tisti korektni, ki so vas spodbujali? Morda danes zaradi njih opravljate svoj sanjski poklic. Kaj, kje, kako, s kom bomo delali, vpliva ne le na uspešnost v službi, ampak tudi na kakovost življenja na splošno. Če si zagrenjen v službi, kjer preživiš tretjino svojega dneva, je velika verjetnost, da boš tudi doma.

Zato je pomembno, da otroke spodbujamo, da se ne učijo za ocene, ampak za znanje. To bodo potem že kako unovčili, če so kolikor toliko zagnani, inovativni, iznajdljivi, samoiniciativni, kajne?

mladi-mf10-1.1413036596.jpg.o.600px.jpg

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.