(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Kje se lahko 13-letna Jeseničanka uči o ravnanju z denarjem?

Mladi in denar svetovalnica

Zanima me, ali lahko hčerka obiskuje krožek Mladi in denar v drugi občini, glede na to, da krožka niso uvedli na nobeni osnovni, srednji ali visoki šoli na Jesenicah? Kakšna bi bila cena obiska oziroma ali bi bil tudi možen brezplačen obisk za »goste? Senad

Odgovor: Na Jesenicah se letos žal nobena šola ni odločila za izvajanje krožka Mladi in denar. Lidija Dornig, ravnateljica Gimnazije Jesenice, napoveduje, da ga bodo izvajali prihodnje šolsko leto v okviru izbirnega dela obveznih izbirnih vsebin. Ali bo odprt tudi za zunanje obiskovalce, še ne ve. Jesenicam najbližja šola, kjer bodo ta krožek izvajali, je Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica. Ravnateljica Ksenija Lipovšček je zelo zainteresirana, da bi takšnim učencem, kot je 13-letnica z Jesenic, ponudili možnost izobraževanja. Prav zdaj na šoli iščejo rešitev za takšne primere. »Če bo interesentov več, lahko naredimo posebno skupino, če pa gre samo za eno učenko, pa je treba poiskati kakšno možnost, kako jo vključiti. Pred leti smo recimo imeli tečaj snemanja, pa smo to naredili med počitnicami. Šlo je za posebno obliko, ki je bila prilagojena prav zanje. Najprej moramo preveriti, koliko je takšnih učencev, od kod vse prihajajo, da se zadeva skoordinira, poveže in izpelje. To je tudi v našem interesu,« pojasnjuje. Ni nujno, da bi bila udeležba na takšnem izobraževanju plačljiva. Tečaj snemanja je bil recimo brezplačen, saj je bil izpeljan v okviru promocijskih aktivnosti.

Druga nekoliko bolj oddaljena lokacija je Kranj (Gimnazija Franceta Prešerna Kranj, OŠ Franceta Prešerna Kranj, Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šola Kranj). Ker bi bila vožnja enkrat na teden precejšen zalogaj, predlagamo, da se vaša 13-letnica udeleži delavnice Mladi in denar, ki jo bo učiteljica Natalija Majes izvedla za kranjske gimnazijce. Delavnica bo potekala v petek, 17. oktobra, in v soboto, 18. oktobra, potem pa še po 15. januarju, ko bo konec prve ocenjevalne konference. »Če ji ne bo odveč sedeti s starejšimi, 16- in 17-letniki, je dobrodošla in mene ne bo motila. Najbrž mi bo še najbolj iskreno lahko povedala, kaj ji bo všeč, kaj ne, kaj bo razumela, kaj ne, ker so dijaki vedno pristranski do profesorjev. Ker bo to tudi zame poskusni projekt, naj prinese obilo dobre volje in želje po znanju, pa bo,« jo je povabila Majesova.

Zakaj pa se za to niso odločile osnovne šole na Jesenicah? »Denarja za izobraževanje učiteljev nimamo, imamo pa 64 različnih interesnih dejavnosti, ki jih brezplačno izvajajo naši učitelji. Nihče izmed staršev ni povpraševal po tem krožku,« odgovarja ravnateljica Branka Ščap iz Osnovne šole Toneta Čufarja Jesenice. Ob tem dodaja, da je takšen krožek bolj namenjen srednješolcem kot učencem. »Okolje, kjer živi večina naših učencev, je socialno šibko, veliko je brezposelnih, več kot polovica učencev ima brezplačno prehrano in uvajati krožke s cilji, ki so navedeni, se mi zdi v tem času tudi neprimerno, saj se veliko družin trudi preživeti mesec in ne razmišljajo o žepninah, nakupu avtomobilov...« dodaja.

Cilj krožka sicer je, da mladi začnejo razmišljati o denarju, o tem, kako varčevati, kako denar zaslužiti, kako se naučiti pravilno ravnati z denarjem, pa naj bo to evro ali sto evrov. Ščapova še pravi, da imajo v šoli veliko različnih akcij, kjer učenci sodelujejo in zaslužijo, denar pa namenjajo v šolski sklad - s tem učenci pomagajo drug drugemu, veliko akcij pa je namenjenih dobrodelnosti (papirna akcija, zbiranje zamaškov, kartuš, baterij...).

Na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice poudarjajo, da zadnjih pet let sodelujejo z Razvojno agencijo Zgornjesavske doline, ki na šoli izvaja podjetniški krožek. Tudi v okviru interesnih dejavnosti otroci spoznajo osnove finančnega poslovanja, pravi ravnatelj Robert Kerštanj. Omenja še krožke UPI (projekt za spodbujanje ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti mladih v osnovnih in srednjih šolah), ki so jih v preteklosti izvedli na šoli.

Letos bo krožek Mladi in denar sicer izvajalo 64 šol, katere, preverite na spletu ( [mladi-denar.si] ).

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.