(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Nasveti, kako otrokom pomagati privarčevati nekaj denarja

Veliko otrok in mladostnikov porabi ves svoj denar takoj, ko ga dobijo. Samo petina pa denar tudi varčuje. Kako z nasveti pomagati mladostnikom, da bodo prihranili svoj denar, seveda na pameten način.

Splošni nasveti za vse starše

1. S svojimi otroki se pogovarjajte o tem, kako ste sami varčevali in za kaj. Otroci se namreč učijo prav z opazovanjem in poslušanjem svojih staršev.

2. Bodite iskreni do otroki glede svojih vzponov in padcev pri varčevanju. Če bi bilo tako enostavno varčevati denar, bi to počeli vsi.

3. Pogovarjajte se o varčevanju in denarju na splošno. V družbo povabite tudi odrasle prijatelje, ki bi lahko bili glede denarja in varčevanja zgled vašim otrokom.

Do 5 let stari otroci

1. Otroku naredite skrinjico za hranjenje denarja in skrinjico za denar, ki ga lahko porabi. (Lahko uporabite na primer kartonasto škatlo za čevlje). Vsakič, ko vaš otrok dobi denar, ga spodbujate, da da nekaj denarja v vsako škatlo.

2. Ko nakupujete s svojim otrokom, ga ne navadite na to, da mu vsakič nekaj kupite. Recite mu: »Denar je potrebno varčevati. Zelo pomembno je vedeti, da ne gre vsakič, ko pridemo v trgovino, kupiti kakšne sladkarije ali igračke.« Govorite o varčevanju na pozitiven način. Razložite za kaj hranite denar in kako ste tega veseli.

Od 6 do 9 let stari otroci

1. Otroku dajte tedensko žepnino. S tem jih boste naučili, kako upravljati z denarjem. Ustvarite načine, da bo otrok določen del denarja, ki ga je prejel, tudi shranil. Nekatere družine naredijo za otroke tri skrinjice - v eni otroci varčujejo denar, druga je namenjena za tekočo porabo, zadnja pa je namenjena denarju, ki ga otroci podarijo, dajo.

2. Pomagajte otrokom pri določanju, ustvarjanju varčevalnih ciljev. Primer: v kolikor otrok želi kupiti video igrico ali knjigo, naredite konkreten koncept korakov, da bo lahko privarčeval denar za nakup.

3. Varčevalni cilji naj bodo kratkoročni in dosegljivi. Za takšno starost priporočamo varčevalno obdobje od dveh do štirih tednov.

Od 10 do 15 let stari otroci

1. Ko otroci vstopijo v puberteto, postanejo običajno bolj dovzetni za »brezglavo« porabljanje denarja. V tem obdobju si želijo mladostniki kupiti veliko stvari. Z njimi se še vedno pogovarjajte o tem, da je varčevanje pomembno, čeprav se vam mogoče na trenutke zdi, da vas otrok sploh ne posluša.

2. Govorite o oglaševanju in kako so otroci velika tarča oglaševalcev. Pomagajte jim to prepoznati. Vzpodbujate jih, da varčujejo denar, namesto da ga impulzivno zapravljajo.

3. Vzpodbujajte svoje otroke, da spoznajo, da je varčevanje del strategije, kako pametno uporabljati denar.

4. Pokažite mu, kako vi varčujete in kako vam to pomaga pri dosegu vaših finančnih ciljev, ki jih v nasprotnem primeru ne bi mogli doseči, uresničiti. Primer: za varčevanje lepe obleke ali večerje v restavraciji.

5. Določite proračun na primer za čas, ko je potrebno ponovno v šolske klopi. Jasno določite, kaj in koliko boste vi prispevali pri nakupih in kaj bo v domeni otroka oziroma za kaj bo moral varčevati.

Od 16 do 18 let stari otroci

1. Z začetkom srednje šole najstniki odkrijejo še več možnosti za kupovanje, še več stvari, ki bi si jih želeli, zato težko kaj privarčujejo. Vzpodbujate jih k bolj premišljeni porabi denarja in naj del denarja dajejo »na stran« za varčevanje.

2. Ko si vaš najstnik ali najstnica česa zelo želi, a si tega ne more privoščiti, jim »ustvarite« delo, bodisi da vam pomagajo pri hišnih opravilih. Lahko jim pomagate najti kakšno priložnostno delo. Nato pa svojim najstniškim otrokom pomagajte določiti varčevalne cilje, da si bodo lahko kupili, kar si želijo. V tem obdobju so mladostniki za dosego cilja običajno pripravljeni varčevati tudi več časa.

3. Spremljajte in opazujte, kako vaš otrok upravlja z denarjem. Iskreno se pogovarjajte o tem, kaj dela dobro, kaj bi lahko glede financ še lahko izboljšal.

Prevod članka Tips for Helping Kids and Teens Save Money je pripravila Ksenija Sedej (vir: [www.parentfurther.com])

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.