Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Nasveti, kako otrokom pomagati privarčevati nekaj denarja

Veliko otrok in mladostnikov porabi ves svoj denar takoj, ko ga dobijo. Samo petina pa denar tudi varčuje. Kako z nasveti pomagati mladostnikom, da bodo prihranili svoj denar, seveda na pameten način.

Splošni nasveti za vse starše

1. S svojimi otroki se pogovarjajte o tem, kako ste sami varčevali in za kaj. Otroci se namreč učijo prav z opazovanjem in poslušanjem svojih staršev.

2. Bodite iskreni do otroki glede svojih vzponov in padcev pri varčevanju. Če bi bilo tako enostavno varčevati denar, bi to počeli vsi.

3. Pogovarjajte se o varčevanju in denarju na splošno. V družbo povabite tudi odrasle prijatelje, ki bi lahko bili glede denarja in varčevanja zgled vašim otrokom.

Do 5 let stari otroci

1. Otroku naredite skrinjico za hranjenje denarja in skrinjico za denar, ki ga lahko porabi. (Lahko uporabite na primer kartonasto škatlo za čevlje). Vsakič, ko vaš otrok dobi denar, ga spodbujate, da da nekaj denarja v vsako škatlo.

2. Ko nakupujete s svojim otrokom, ga ne navadite na to, da mu vsakič nekaj kupite. Recite mu: »Denar je potrebno varčevati. Zelo pomembno je vedeti, da ne gre vsakič, ko pridemo v trgovino, kupiti kakšne sladkarije ali igračke.« Govorite o varčevanju na pozitiven način. Razložite za kaj hranite denar in kako ste tega veseli.

Od 6 do 9 let stari otroci

1. Otroku dajte tedensko žepnino. S tem jih boste naučili, kako upravljati z denarjem. Ustvarite načine, da bo otrok določen del denarja, ki ga je prejel, tudi shranil. Nekatere družine naredijo za otroke tri skrinjice - v eni otroci varčujejo denar, druga je namenjena za tekočo porabo, zadnja pa je namenjena denarju, ki ga otroci podarijo, dajo.

2. Pomagajte otrokom pri določanju, ustvarjanju varčevalnih ciljev. Primer: v kolikor otrok želi kupiti video igrico ali knjigo, naredite konkreten koncept korakov, da bo lahko privarčeval denar za nakup.

3. Varčevalni cilji naj bodo kratkoročni in dosegljivi. Za takšno starost priporočamo varčevalno obdobje od dveh do štirih tednov.

Od 10 do 15 let stari otroci

1. Ko otroci vstopijo v puberteto, postanejo običajno bolj dovzetni za »brezglavo« porabljanje denarja. V tem obdobju si želijo mladostniki kupiti veliko stvari. Z njimi se še vedno pogovarjajte o tem, da je varčevanje pomembno, čeprav se vam mogoče na trenutke zdi, da vas otrok sploh ne posluša.

2. Govorite o oglaševanju in kako so otroci velika tarča oglaševalcev. Pomagajte jim to prepoznati. Vzpodbujate jih, da varčujejo denar, namesto da ga impulzivno zapravljajo.

3. Vzpodbujajte svoje otroke, da spoznajo, da je varčevanje del strategije, kako pametno uporabljati denar.

4. Pokažite mu, kako vi varčujete in kako vam to pomaga pri dosegu vaših finančnih ciljev, ki jih v nasprotnem primeru ne bi mogli doseči, uresničiti. Primer: za varčevanje lepe obleke ali večerje v restavraciji.

5. Določite proračun na primer za čas, ko je potrebno ponovno v šolske klopi. Jasno določite, kaj in koliko boste vi prispevali pri nakupih in kaj bo v domeni otroka oziroma za kaj bo moral varčevati.

Od 16 do 18 let stari otroci

1. Z začetkom srednje šole najstniki odkrijejo še več možnosti za kupovanje, še več stvari, ki bi si jih želeli, zato težko kaj privarčujejo. Vzpodbujate jih k bolj premišljeni porabi denarja in naj del denarja dajejo »na stran« za varčevanje.

2. Ko si vaš najstnik ali najstnica česa zelo želi, a si tega ne more privoščiti, jim »ustvarite« delo, bodisi da vam pomagajo pri hišnih opravilih. Lahko jim pomagate najti kakšno priložnostno delo. Nato pa svojim najstniškim otrokom pomagajte določiti varčevalne cilje, da si bodo lahko kupili, kar si želijo. V tem obdobju so mladostniki za dosego cilja običajno pripravljeni varčevati tudi več časa.

3. Spremljajte in opazujte, kako vaš otrok upravlja z denarjem. Iskreno se pogovarjajte o tem, kaj dela dobro, kaj bi lahko glede financ še lahko izboljšal.

Prevod članka Tips for Helping Kids and Teens Save Money je pripravila Ksenija Sedej (vir: [www.parentfurther.com])

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.