Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Ko denar mečete v koš za smeti

Danes je svetovni dan hrane. Ste si kdaj izračunali, koliko hrane na mesec zavržete; nekatere raziskave kažejo, da je to okrog 500 evrov na leto.

Današnji dan, 16. oktober, je svetovni dan hrane in hkrati dan, ki je namenjen ozaveščanju in premisleku o hrani, tudi tisti, ki jo zavržemo. Osupljivi podatki raziskave evropske komisije kažejo, da v Evropski uniji vsako leto odvržemo na tone živilskih odpadkov. Pozor! Kar 180 kilogramov na prebivalca. Čisto »sveži« rezultati spletne ankete projekta Ekologi brez meja pa so pokazali, da Slovenci zavržemo največ zelenjave in sadja, sledijo kruh in mlečni izdelki.

Premalokrat pomislimo in se zavemo dejstva, da velike količine hrane zavržemo tudi zaradi svojega nepremišljenega odnosa do te pomembne življenjske dobrine. Z nekaj zavedanja, odgovornosti in enostavnimi ukrepi lahko vsak posameznik prispeva ter doprinese k boljšemu jutri. Poleg tega vam bo hvaležna tudi vaša denarnica.

Pet čisto enostavnih nasvetov:

1. Poslušaj svoj želodec, ne jej in nakupuj »z očmi«.

2. Preveri datum, ki je odtisnjen na embalaži izdelka.

3. Če ne moreš pojesti svoje malice ali kosila, deli preostanek s

prijateljem, sošolcem.

4. Za malico si iz domače košare s sadjem vzemi na primer banano, ki je najbolj zrela.

5. V kolikor v hladilniku ali v omari najdeš izdelek, ki mu bo pretekel rok, bodi ustvarjalen/-a«! Preseneti svoje sošolce med odmorom s kakšnim prigrizkom ali prijatelje s povabilom na večerjo.

Več o rezultatih ankete, ki so jo opravili v sklopu projekta Ekologi brez meja najdete:

[ebm.si] pripravila Ksenija Sedej.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.