(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Ko denar mečete v koš za smeti

Danes je svetovni dan hrane. Ste si kdaj izračunali, koliko hrane na mesec zavržete; nekatere raziskave kažejo, da je to okrog 500 evrov na leto.

Današnji dan, 16. oktober, je svetovni dan hrane in hkrati dan, ki je namenjen ozaveščanju in premisleku o hrani, tudi tisti, ki jo zavržemo. Osupljivi podatki raziskave evropske komisije kažejo, da v Evropski uniji vsako leto odvržemo na tone živilskih odpadkov. Pozor! Kar 180 kilogramov na prebivalca. Čisto »sveži« rezultati spletne ankete projekta Ekologi brez meja pa so pokazali, da Slovenci zavržemo največ zelenjave in sadja, sledijo kruh in mlečni izdelki.

Premalokrat pomislimo in se zavemo dejstva, da velike količine hrane zavržemo tudi zaradi svojega nepremišljenega odnosa do te pomembne življenjske dobrine. Z nekaj zavedanja, odgovornosti in enostavnimi ukrepi lahko vsak posameznik prispeva ter doprinese k boljšemu jutri. Poleg tega vam bo hvaležna tudi vaša denarnica.

Pet čisto enostavnih nasvetov:

1. Poslušaj svoj želodec, ne jej in nakupuj »z očmi«.

2. Preveri datum, ki je odtisnjen na embalaži izdelka.

3. Če ne moreš pojesti svoje malice ali kosila, deli preostanek s

prijateljem, sošolcem.

4. Za malico si iz domače košare s sadjem vzemi na primer banano, ki je najbolj zrela.

5. V kolikor v hladilniku ali v omari najdeš izdelek, ki mu bo pretekel rok, bodi ustvarjalen/-a«! Preseneti svoje sošolce med odmorom s kakšnim prigrizkom ali prijatelje s povabilom na večerjo.

Več o rezultatih ankete, ki so jo opravili v sklopu projekta Ekologi brez meja najdete:

[ebm.si] pripravila Ksenija Sedej.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.