(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Kako najceneje do strašne buče

Na vsaki dobri zabavi za noč čarovnic ne sme manjkati vsaj ena velikanska žareča buča - kako najceneje do strašljive dekoracije

Po spletu že krožijo objave, vabila na različne dogodke - prihaja Noč čarovnic. Vsi že po tihem načrtujemo, kaj bomo oblekli, kako bomo letos presenetili, kam se bomo odpravili. A na vsaki dobri zabavi ne sme manjkati vsaj ena velikanska žareča buča - kako najceneje do strašljive dekoracije?

Prodanih 18 tisoč ton buč

Čeprav naj bi Kelti po nekaterih navedbah uporabljali repo, se je kot najbolj poznan simbol praznika »Helloween« uveljavila buča, ki simbolizira glavo kot najpomembnejši del telesa. V Združenih državah Amerike in v Angliji so jo po raziskavi Market Truth iz leta 2012 v ta namen prodali več kot 18.000 ton.

V lov za bučo

Najprej je seveda potrebno izbrati bučo - majhno, srednjo, veliko, okroglo, ovalno, kakršnokoli želite. Toda kje? Seveda obstaja več možnosti. Lahko jo kupite v trgovini, se sprehodite do tržnice, bučo lahko dobite tudi na spletu (na bolhi.com jih prodajajo tudi za 0,80 evrov na kilogram). V kolikor je nimate na vrtu, se lahko odpravite tudi na kakšno bližnjo kmetijo, mogoče pa vas kakšen zelo prijazen kmet preseneti in vam jo celo podari, če boste kupili celo vrečo krompirja ali solate. Svetujemo, da primerjajte cene omenjenih vseh ponudnikov med seboj in izberite najugodnejšo in najprimernejšo. Cene na kilogram se gibljejo od približno dveh do petih evrov.

Preden se opravite na lov za svečami, ki jih boste vstavili v notranjost buče, preverite, ali imate še kakšno neuporabljeno, na pol porabljeno staro svečo doma. Ne trošite denarja, v kolikor to ni potrebno.

halloween, noč čarovnič, buča, buče, groza

Izvirnost ne stane

Prav tako bi lahko kupili tudi pripomočke za ustvarjanje in izdolbljanje, kar bi vas stalno nekaj več kot 10 evrov, a bodimo nekoliko domiselni, potrebno je le nekoliko pobrskati po predalih in improvizirati. Potrebujemo star časopisni papir, na katerem bomo ustvarjali, večji in manjši kuhinjski nož, s katerima bomo rezali bučo - pri uporabi noža bodite posebej previdni, prosite za pomoč starše -, in jedilno žlico, s pomočjo katere bomo izdolbli notranjost buče, ter kemični svinčnik, vodoodporen flomaster ali preprosto zgolj šivanko, da si naredimo osnutek na primer obraza - oči, ust, nosa.

Celoten postopek vam bo vzel približno uro časa in imeli boste simpatično, strašljivo dekoracijo, za katero boste odšteli nekaj evrov. Zabavno doživetje, ki ga lahko pripravite s prijatelji, vam bo zagotovo popestrilo noč čarovnic. Veliko navdiha in ustvarjalnosti.

It teorije v prakso

Da pa ne bomo zgolj teoretizirali, vam poleg pripenjamo tudi povezavo, kako se celotnega postopka lotiti in ga izpeljati do konca. Poročajte nam, kako je šlo, pošljite kakšno fotografijo.

[

mladi in denar
href="https://www.youtube.com/watch?v=n-6eH4RCjxs<p><p>inspic(400056"

Članek je pripravila Ksenija Sedej.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.