(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Želim si kavbojke, potrebujem jakno. Kaj zdaj?

Verjetno ste že večkrat slišali koga reči: »Moram imeti te kavbojke.« ali »Res moram videti ta film.« Mogoče ste tudi že sami kdaj izjavili kaj podobnega. Ampak kaj to pomeni? Se bo zgodilo kaj strašnega, če ne bom kupil novih kavbojk ali videl želenega filma? Verjetno ne! Kakšne so razlike med željami in potrebami

Enajstletna Nikol bi rada prihranila svoj denar za nekaj »pomembnega ali dragega, za nekaj kar bom pogosto potrebovala in bom zares vesela, da to imam.« Sierra, ki je stara 10 let, porabi en dolar ali dva dolarja na teden v trgovini, ostalo prihrani za stvari, ki si jih zares želi, kot so na primer video igrice in obleke. Prav tako desetletna Jo pa že misli na prihodnost. »Rada bi shranila svoj denar v banki za stvari, ki jih bom potrebovala, ko bom starejša. Na primer za bobne, za bobnarske vaje, avto in smučarsko desko,« pove.

Evro na evro...

Varčevati pomeni, da ko dobimo določeno količino denarja, del pridobljenega denarja »damo na stran«. Na primer: straši nam vsak teden dajo 5 evrov žepnine, mi pa se odločimo, da bomo 3 evre shranili. V mesecu dni privarčujemo 12 evrov, v dveh 24 evrov, v pol leta pa imamo v predalu 72 evrov.

Ko nekaj potrebuješ

Vsekakor je potrebno omeniti, da bi bilo popolnoma nespametno varčevati pri stvareh, ki so nujno potrebne - recimo pri zdravi malici ali novi gumi za kolo. Spet drugič pa si želimo porabiti denar za nekaj kar si želimo, kot je nov telefon, nova igrica na računalniku. Da bi vedeli, kdaj porabiti in kdaj varčevati denar, pomaga poznati razliko med potrebami in željami.

Potrebe so stvari brez katerih resnično ne gre, to je: sveža hrana, dom, topel zimski plašč, dober par čevljev, prevoz

zelje-mladi-ss.1394891964.png.c.500px.png

Ko si nekaj želiš

Želje pa so stvari, ki bi jih rad imel, ampak tudi če jih ne dobiš, boš v bistvu popolnoma v redu. Na primer: modne kavbojke, igrače, sladkarije, video igrice, smučarsko desko.

Včasih se zgodi, da želje postanejo potrebe. Predpostavimo na primer, da živite na vrhu hriba, šola, ki jo obiskujete pa se nahaja v dolini. Vsako zimo vam sneg otežuje vožnjo ali hojo navzdol. V tem primeru bi se smučarska deska lahko izkazala za odlično prevozno sredstvo do šole. V tem primeru smučarska deska iz želje preraste v potrebo.

Ugotovite, kakšne so vaše potrebe in kakšne so vaše želje

zlata ribica želje

Vprašajte se

Medtem ko skušate ugotoviti, kakšne so vaše potrebe in želje, se vprašajte naslednje:

- Kakšne pripomočke potrebujem, da se zjutraj uredim? Mogoče zobno pasto, brisačo, šampon in/ali sušilec za lase?

- Kaj pa moje obleke? Ali potrebujem čevlje, nogavice, hlače in pulover?

- Kako bom prišel/-la do šole? Potrebujem avtobus, kolo, rolko ali dobre pohodne čevlje?

- Katere stvari potrebujem za v šolo? Knjige, nahrbtnik, mapo, svinčnik?

- Kaj pa stvari, ki mi omogočijo, da se lahko učim? Ali potrebujem mizo, stol in/ali računalnik?

- Ali za svoje športne aktivnosti in hobije potrebujem določeno opremo? Kot je na primer teniški lopar, baletne čevlje, nogometno žogo?

V razmislek, ko poskušamo ugotoviti potrebo ali željo:

- Mi bo ta pripomoček pomagal, da bom hitreje pripravljena za v šolo? Mogoče ti bo nov boljši sušilec za lase res pomagal priti pravočasno v šolo. A če je razlog za nakup novega sušilca za lase zgolj ta, da vam dosedanji modri sušilec ni več všeč, ker si želite zelenega, to seveda ne bo pospešilo vaše jutranje rutine.

- Potrebujem nov pulover za zimo, ampak ali je zame res nujno, da imam pulover priznanega modnega oblikovalca, ki stane veliko več, kot katerikoli drug pulover - tudi če me bosta oba enako grela?

- Potrebujem novo kolo, s katerim bom hodil v šolo, ali potrebujem gorsko kolo s petimi prestavami?

- Potrebujem dober nahrbtnik, v katerega bom lahko dal zvezke in peresnico, ali zares potrebujem najdražjega?

Razmislite, katere stvari so zares nujne za vašo dnevno eksistenco. Napišite si jih na list papirja. Zakaj mislite, da so te stvari potrebne? Katere stvari si želite? Napišite si jih. Zakaj si želite ravno te stvari? So katere izmed vaših želja tudi potrebe?

Zdaj ko ste se seznanili s tem, kaj so želje v primerjavi s potrebami nekaj popolnoma drugega, si je potrebno zastaviti denarne cilje, da lahko pametno trošite in varčujete.

Avtorica članka je Ksenija Sedej. Povzeto po spletni strani [

mladi in denar
href="http://pbskids.org/itsmylife/money/managing/article2.html.<p><p><p>inspic(400056"

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.