Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Tudi smrt ima svojo ceno1

Za prvi november se ljudje še nekoliko bolj intenzivno spominjamo svojih bližnjih, znancev, ki jih ni več, razmišljamo o smrti ... Poleg tega tudi množično obiskujemo grobove, v ta namen prižigamo sveče, kupujemo ali izdelujemo ikebane, šopke, urejamo grobove. Pa ste se kdaj vprašali, koliko sploh stane pogreb, pokop pokojnika?

Smrt v našem družbenem okolju še vedno velja za tabu temo. In čeprav se zavedamo, da je smrt sestavni del življenja, nas že zgolj novica, ki jo zasledimo v medijih, nekoliko pretrese. Le redko kdo pa se ob vseh emocijah žalovanja sprašuje, kaj pravzaprav smrt pomeni iz finančnega zornega kota, kakšni so stroški pogreba?

Cene pokopaliških in pogrebnih storitev v Sloveniji niso poenotene, saj vsako javno komunalno podjetje/občinski pogrebni zavod nudi različno število oziroma obliko storitve. Mi smo za predstavitveni vzorec vzeli pod drobnogled storitve ljubljanskega javnega podjetja Žale.

Žara ali krsta?

Za standardni pogreb s krsto vam bo ljubljansko javno podjetje Žale zaračunalo 709,12 evra; kar je za 100 evrov več kot pred štirimi leti. Letna najemnina za enojni grob pa znaša 34,50 evra.

krsta pogreb
V navedeni znesek za standardni pogreb s krsto je všteto sledeče (v evrih): prevoz (72,59), priprava pokojnika (95,25), pogrebni obred (164,27), pokop (219,3), krsta za standardni pokop (81,38), vloga za standardni pokop (10,85), tančica za standardni pokop (10,85), copati (2,70), vreča z nosilnimi trakovi (7,05), nagrobno obeležje - križ (22,12) in izstavitev potrdila o vzroku smrti (22,67). (vir: zale.si)

Žarni pogreb je od standardnega pogreba s krsto cenejši za 115,78 evra in tako stane 593,34 evra. Najemnina za žarni grob pa je 20,70 evra. Morebiti tudi nižja cena pokopa z žaro prispeva k porastu tovrstne prakse v Sloveniji.

pogrebna zara
Cena za žarni pogreb vključuje (v evrih): prevoz (72,59), priprava pokojnika (95,25), pogrebni obred (137,14), upepelitev (81,70), pokop žare (20,26), graviranje in zapiranje žare (14,46), krsta kremacijska s krstno vlogo (80,02), vreča z nosilnimi trakovi (7,05), osnovna žara (5,86), nagrobno obeležje - križ (22,12), zdravnik - komisija pred upepelitvijo (34,28) in izstavitev potrdila o vzroku smrti (22,67). (vir:zale.si)

Dodatne storitve

Nekateri pa se med drugim odločijo tudi za dodatne storitve. Po podatkih podjetja Žale stane denimo fotografija pokojnika okoli 32 evrov, fotografija pogreba približno 55 evrov, za ikebano je potrebno odšteti okrog 80 evrov, za venec pa 155 evrov. Za pevce je potrebno plačati približno 170 evrov, za osmrtnico v časopisu pa se navadno odšteje okrog 440 evrov.

Alternative

Že nekaj časa se pojavljajo tudi alternativni »pokopi«. Mogoč je raztros pepela na pokopališču ali drugem izbranem kraju. Komunalno podjetje Koper denimo ponuja in izvaja raztros pepela v morje. Novost na trgu pa je tudi tako imenovani diamantni pogreb - po dolgotrajnem postopku vam izdelajo diamant, ki je ustvarjen izključno iz pepela pokojnika.

Državna pogrebnina

Ob vsem tem pa je potrebno poudariti, da so od letošnjega leta do državne pogrebnine upravičeni le še socialno najšibkejši. Torej si zgolj upravičenci od navedenega zneska odštejete pogrebnino, ki znaša 507,12 evra.

Čeprav je v času, ko izgubimo bližnjega, ljubljeno osebo težko razmišljati o financah in možnostih pokopa, je potreben trezen razmislek, saj vam v nasprotnem primeru lahko denar kar spolzi iz rok.

Avtorica članka je Ksenija Sedej.

1
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.