(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Tudi smrt ima svojo ceno1

Za prvi november se ljudje še nekoliko bolj intenzivno spominjamo svojih bližnjih, znancev, ki jih ni več, razmišljamo o smrti ... Poleg tega tudi množično obiskujemo grobove, v ta namen prižigamo sveče, kupujemo ali izdelujemo ikebane, šopke, urejamo grobove. Pa ste se kdaj vprašali, koliko sploh stane pogreb, pokop pokojnika?

Smrt v našem družbenem okolju še vedno velja za tabu temo. In čeprav se zavedamo, da je smrt sestavni del življenja, nas že zgolj novica, ki jo zasledimo v medijih, nekoliko pretrese. Le redko kdo pa se ob vseh emocijah žalovanja sprašuje, kaj pravzaprav smrt pomeni iz finančnega zornega kota, kakšni so stroški pogreba?

Cene pokopaliških in pogrebnih storitev v Sloveniji niso poenotene, saj vsako javno komunalno podjetje/občinski pogrebni zavod nudi različno število oziroma obliko storitve. Mi smo za predstavitveni vzorec vzeli pod drobnogled storitve ljubljanskega javnega podjetja Žale.

Žara ali krsta?

Za standardni pogreb s krsto vam bo ljubljansko javno podjetje Žale zaračunalo 709,12 evra; kar je za 100 evrov več kot pred štirimi leti. Letna najemnina za enojni grob pa znaša 34,50 evra.

krsta pogreb
V navedeni znesek za standardni pogreb s krsto je všteto sledeče (v evrih): prevoz (72,59), priprava pokojnika (95,25), pogrebni obred (164,27), pokop (219,3), krsta za standardni pokop (81,38), vloga za standardni pokop (10,85), tančica za standardni pokop (10,85), copati (2,70), vreča z nosilnimi trakovi (7,05), nagrobno obeležje - križ (22,12) in izstavitev potrdila o vzroku smrti (22,67). (vir: zale.si)

Žarni pogreb je od standardnega pogreba s krsto cenejši za 115,78 evra in tako stane 593,34 evra. Najemnina za žarni grob pa je 20,70 evra. Morebiti tudi nižja cena pokopa z žaro prispeva k porastu tovrstne prakse v Sloveniji.

pogrebna zara
Cena za žarni pogreb vključuje (v evrih): prevoz (72,59), priprava pokojnika (95,25), pogrebni obred (137,14), upepelitev (81,70), pokop žare (20,26), graviranje in zapiranje žare (14,46), krsta kremacijska s krstno vlogo (80,02), vreča z nosilnimi trakovi (7,05), osnovna žara (5,86), nagrobno obeležje - križ (22,12), zdravnik - komisija pred upepelitvijo (34,28) in izstavitev potrdila o vzroku smrti (22,67). (vir:zale.si)

Dodatne storitve

Nekateri pa se med drugim odločijo tudi za dodatne storitve. Po podatkih podjetja Žale stane denimo fotografija pokojnika okoli 32 evrov, fotografija pogreba približno 55 evrov, za ikebano je potrebno odšteti okrog 80 evrov, za venec pa 155 evrov. Za pevce je potrebno plačati približno 170 evrov, za osmrtnico v časopisu pa se navadno odšteje okrog 440 evrov.

Alternative

Že nekaj časa se pojavljajo tudi alternativni »pokopi«. Mogoč je raztros pepela na pokopališču ali drugem izbranem kraju. Komunalno podjetje Koper denimo ponuja in izvaja raztros pepela v morje. Novost na trgu pa je tudi tako imenovani diamantni pogreb - po dolgotrajnem postopku vam izdelajo diamant, ki je ustvarjen izključno iz pepela pokojnika.

Državna pogrebnina

Ob vsem tem pa je potrebno poudariti, da so od letošnjega leta do državne pogrebnine upravičeni le še socialno najšibkejši. Torej si zgolj upravičenci od navedenega zneska odštejete pogrebnino, ki znaša 507,12 evra.

Čeprav je v času, ko izgubimo bližnjega, ljubljeno osebo težko razmišljati o financah in možnostih pokopa, je potreben trezen razmislek, saj vam v nasprotnem primeru lahko denar kar spolzi iz rok.

Avtorica članka je Ksenija Sedej.

1
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.