Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Vinska kraljica o mladih in vinu

avtor 11.11.2014  14:00  Dopolnjeno: 11.11.2014 14:05
Po naši deželici se že vsaj nekaj dni odvijajo različni dogodki in prireditve v »čast« vinu, a 11. november - martinovo, je vrhunec naše vinske tradicije. O vinski kulturi in odnosu mladih do te tradicije smo se pogovarjali s Špelo Štokelj, aktualno vinsko kraljico

Nekatere raziskave kažejo, da je povprečen slovenski mladostnik pri prvem zaužitju alkoholne pijače star približno 13 let, ob prvi opitosti pa 14 let.

Kakšna je slovenska kultura pitja žlahtne kapljice med mladimi? »Kot vinska kraljica Slovenije se srečujem z mladimi na številnih prireditvah in dogodkih. V kolikor bi v zgodnji fazi izobraževanja tako v šolah kot doma učili o vinogradništvu in vinarstvu ter o slovenski tradiciji, jim primerno predstavili in ponudili tudi prvi kozarec vina (ko mladi dopolnijo določeno in dovoljeno starost), bi bil odnos do vina popolnoma drugačen. Tako pa se mladi prvič z vinom srečajo sami, brez ustrezne predstavitve in razlage celotne vinske kulture, in vino tako dojamejo kot eno izmed pijač za doseganje alkoholne omame. Tu seveda veliko ali pa celo vse naredi le dober zgled in nekaj premišljenih razlag,« meni 26-letna Špela Štokelj.

Spela-Stokelj.1415710674.jpg.n.600px.jpg
foto: Matic Slemič

Vino, mladi in denar

»Povezava vino, mladi in denar je in obstaja, saj za vse dobrine v našem življenju pač plačujemo določeno ceno. Z različnimi valutami, seveda. Za vino večina z denarjem, mladim pa je v tem življenjskem obdobju prioriteta predvsem nizka cena, ne toliko kvaliteta in poreklo vina. Vendar ne vsem, veliko je mladih, predvsem tistih, ki so odraščali ob pravi vzgoji vinske kulture, ki jim je kvalitetno slovensko vino prioriteta,« komentira Špela.

Vino ima poslovni potencial

Pa še iz drugega zornega kota - podjetništvo. Vidijo mladi na tem področju potencial? »Tukaj pomembno vlogo in spodbudo odigra tradicija, saj se izmed mladih z vinom profesionalno ukvarjajo predvsem tisti, ki izhajajo iz vinogradniških družin in jim je ljubezen do trte, zemlje in vina skoraj prirojena. Precej sentimentalni razlogi za podjetništvo, kajne? Ampak to je ena izmed tistih stvari, ki so po mojem mnenju ključnega pomena za uspeh na katerem koli področju - predanost. In vztrajnost, veliko vztrajnosti!« Špela Štokelj pove, da želi tudi sama nadaljevati družinsko tradicijo, pridelovati grozdje in vino in ga seveda tudi uspešno tržiti. »Verjamem v svojo idejo, v svojo pot, v naša vina in to je tisto, kar zagotavlja pozitivne poslovne rezultate. Sama kot krajinska arhitektka vidim veliko priložnost v razvoju podeželja, širjenju vinogradništva in vinarstva in ohranjanju družinskih kmetij. Na splošno pa mladi težko prepoznajo potencial, ki ga nudi naša izjemna krajina in zato se težko odločajo za kariero v kmetijstvu, če z njim niso že od prej povezani.«

Na martinovo ...

Aktualna vinska kraljica želi, da bi mladi martinovanje videli predvsem kot pomemben del naše bogate vinogradniške tradicije, da bi skozi praznovanje tega dogodka pridobili spoštovanje do slovenskega vina in se zavedeli, da je v vsakem kozarcu ogromno truda, dela in prizadevanje slovenskega vinogradnika. »In da bi ob martinovanju vsak kozarec popili z večjim zavedanjem, da ni le pijača omame, ampak predvsem pijača doživetja, ki v sebi skriva mnogo zgodb. Naj bo vsak kozarec vina vedno povezan le s pozitivnimi izkušnjami, prijetnim druženjem in z lepimi spomini,« pove Špela Štokelj.

Po statističnih podatkih Wine Institute iz leta 2012 je Slovenija pri popitem vinu na prebivalca v samem svetovnem vrhu - uvrščamo se na peto mesto.

Članek je pripravila Ksenija Sedej.

mladi in denar

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.