(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Vinska kraljica o mladih in vinu

avtor 11.11.2014  14:00  Dopolnjeno: 11.11.2014 14:05
Po naši deželici se že vsaj nekaj dni odvijajo različni dogodki in prireditve v »čast« vinu, a 11. november - martinovo, je vrhunec naše vinske tradicije. O vinski kulturi in odnosu mladih do te tradicije smo se pogovarjali s Špelo Štokelj, aktualno vinsko kraljico

Nekatere raziskave kažejo, da je povprečen slovenski mladostnik pri prvem zaužitju alkoholne pijače star približno 13 let, ob prvi opitosti pa 14 let.

Kakšna je slovenska kultura pitja žlahtne kapljice med mladimi? »Kot vinska kraljica Slovenije se srečujem z mladimi na številnih prireditvah in dogodkih. V kolikor bi v zgodnji fazi izobraževanja tako v šolah kot doma učili o vinogradništvu in vinarstvu ter o slovenski tradiciji, jim primerno predstavili in ponudili tudi prvi kozarec vina (ko mladi dopolnijo določeno in dovoljeno starost), bi bil odnos do vina popolnoma drugačen. Tako pa se mladi prvič z vinom srečajo sami, brez ustrezne predstavitve in razlage celotne vinske kulture, in vino tako dojamejo kot eno izmed pijač za doseganje alkoholne omame. Tu seveda veliko ali pa celo vse naredi le dober zgled in nekaj premišljenih razlag,« meni 26-letna Špela Štokelj.

Spela-Stokelj.1415710674.jpg.n.600px.jpg
foto: Matic Slemič

Vino, mladi in denar

»Povezava vino, mladi in denar je in obstaja, saj za vse dobrine v našem življenju pač plačujemo določeno ceno. Z različnimi valutami, seveda. Za vino večina z denarjem, mladim pa je v tem življenjskem obdobju prioriteta predvsem nizka cena, ne toliko kvaliteta in poreklo vina. Vendar ne vsem, veliko je mladih, predvsem tistih, ki so odraščali ob pravi vzgoji vinske kulture, ki jim je kvalitetno slovensko vino prioriteta,« komentira Špela.

Vino ima poslovni potencial

Pa še iz drugega zornega kota - podjetništvo. Vidijo mladi na tem področju potencial? »Tukaj pomembno vlogo in spodbudo odigra tradicija, saj se izmed mladih z vinom profesionalno ukvarjajo predvsem tisti, ki izhajajo iz vinogradniških družin in jim je ljubezen do trte, zemlje in vina skoraj prirojena. Precej sentimentalni razlogi za podjetništvo, kajne? Ampak to je ena izmed tistih stvari, ki so po mojem mnenju ključnega pomena za uspeh na katerem koli področju - predanost. In vztrajnost, veliko vztrajnosti!« Špela Štokelj pove, da želi tudi sama nadaljevati družinsko tradicijo, pridelovati grozdje in vino in ga seveda tudi uspešno tržiti. »Verjamem v svojo idejo, v svojo pot, v naša vina in to je tisto, kar zagotavlja pozitivne poslovne rezultate. Sama kot krajinska arhitektka vidim veliko priložnost v razvoju podeželja, širjenju vinogradništva in vinarstva in ohranjanju družinskih kmetij. Na splošno pa mladi težko prepoznajo potencial, ki ga nudi naša izjemna krajina in zato se težko odločajo za kariero v kmetijstvu, če z njim niso že od prej povezani.«

Na martinovo ...

Aktualna vinska kraljica želi, da bi mladi martinovanje videli predvsem kot pomemben del naše bogate vinogradniške tradicije, da bi skozi praznovanje tega dogodka pridobili spoštovanje do slovenskega vina in se zavedeli, da je v vsakem kozarcu ogromno truda, dela in prizadevanje slovenskega vinogradnika. »In da bi ob martinovanju vsak kozarec popili z večjim zavedanjem, da ni le pijača omame, ampak predvsem pijača doživetja, ki v sebi skriva mnogo zgodb. Naj bo vsak kozarec vina vedno povezan le s pozitivnimi izkušnjami, prijetnim druženjem in z lepimi spomini,« pove Špela Štokelj.

Po statističnih podatkih Wine Institute iz leta 2012 je Slovenija pri popitem vinu na prebivalca v samem svetovnem vrhu - uvrščamo se na peto mesto.

Članek je pripravila Ksenija Sedej.

mladi in denar

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.