(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Vinska kraljica o mladih in vinu

avtor 11.11.2014  14:00  Dopolnjeno: 11.11.2014 14:05
Po naši deželici se že vsaj nekaj dni odvijajo različni dogodki in prireditve v »čast« vinu, a 11. november - martinovo, je vrhunec naše vinske tradicije. O vinski kulturi in odnosu mladih do te tradicije smo se pogovarjali s Špelo Štokelj, aktualno vinsko kraljico

Nekatere raziskave kažejo, da je povprečen slovenski mladostnik pri prvem zaužitju alkoholne pijače star približno 13 let, ob prvi opitosti pa 14 let.

Kakšna je slovenska kultura pitja žlahtne kapljice med mladimi? »Kot vinska kraljica Slovenije se srečujem z mladimi na številnih prireditvah in dogodkih. V kolikor bi v zgodnji fazi izobraževanja tako v šolah kot doma učili o vinogradništvu in vinarstvu ter o slovenski tradiciji, jim primerno predstavili in ponudili tudi prvi kozarec vina (ko mladi dopolnijo določeno in dovoljeno starost), bi bil odnos do vina popolnoma drugačen. Tako pa se mladi prvič z vinom srečajo sami, brez ustrezne predstavitve in razlage celotne vinske kulture, in vino tako dojamejo kot eno izmed pijač za doseganje alkoholne omame. Tu seveda veliko ali pa celo vse naredi le dober zgled in nekaj premišljenih razlag,« meni 26-letna Špela Štokelj.

Spela-Stokelj.1415710674.jpg.n.600px.jpg
foto: Matic Slemič

Vino, mladi in denar

»Povezava vino, mladi in denar je in obstaja, saj za vse dobrine v našem življenju pač plačujemo določeno ceno. Z različnimi valutami, seveda. Za vino večina z denarjem, mladim pa je v tem življenjskem obdobju prioriteta predvsem nizka cena, ne toliko kvaliteta in poreklo vina. Vendar ne vsem, veliko je mladih, predvsem tistih, ki so odraščali ob pravi vzgoji vinske kulture, ki jim je kvalitetno slovensko vino prioriteta,« komentira Špela.

Vino ima poslovni potencial

Pa še iz drugega zornega kota - podjetništvo. Vidijo mladi na tem področju potencial? »Tukaj pomembno vlogo in spodbudo odigra tradicija, saj se izmed mladih z vinom profesionalno ukvarjajo predvsem tisti, ki izhajajo iz vinogradniških družin in jim je ljubezen do trte, zemlje in vina skoraj prirojena. Precej sentimentalni razlogi za podjetništvo, kajne? Ampak to je ena izmed tistih stvari, ki so po mojem mnenju ključnega pomena za uspeh na katerem koli področju - predanost. In vztrajnost, veliko vztrajnosti!« Špela Štokelj pove, da želi tudi sama nadaljevati družinsko tradicijo, pridelovati grozdje in vino in ga seveda tudi uspešno tržiti. »Verjamem v svojo idejo, v svojo pot, v naša vina in to je tisto, kar zagotavlja pozitivne poslovne rezultate. Sama kot krajinska arhitektka vidim veliko priložnost v razvoju podeželja, širjenju vinogradništva in vinarstva in ohranjanju družinskih kmetij. Na splošno pa mladi težko prepoznajo potencial, ki ga nudi naša izjemna krajina in zato se težko odločajo za kariero v kmetijstvu, če z njim niso že od prej povezani.«

Na martinovo ...

Aktualna vinska kraljica želi, da bi mladi martinovanje videli predvsem kot pomemben del naše bogate vinogradniške tradicije, da bi skozi praznovanje tega dogodka pridobili spoštovanje do slovenskega vina in se zavedeli, da je v vsakem kozarcu ogromno truda, dela in prizadevanje slovenskega vinogradnika. »In da bi ob martinovanju vsak kozarec popili z večjim zavedanjem, da ni le pijača omame, ampak predvsem pijača doživetja, ki v sebi skriva mnogo zgodb. Naj bo vsak kozarec vina vedno povezan le s pozitivnimi izkušnjami, prijetnim druženjem in z lepimi spomini,« pove Špela Štokelj.

Po statističnih podatkih Wine Institute iz leta 2012 je Slovenija pri popitem vinu na prebivalca v samem svetovnem vrhu - uvrščamo se na peto mesto.

Članek je pripravila Ksenija Sedej.

mladi in denar

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.