(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Hej, vrni mi denar! Z obrestmi

Koliko te stane, če si denar sposodiš

Zagotovo ste si že kdaj želeli kupiti nekaj, a v »prašičku« ali na transakcijskem računu niste imeli dovolj (prihranjenega) denarja. V kolikor ste si sposodili denar od prijateljev, brata, sestrične ali kogarkoli drugega in ste obljubili, da mu boste sposojeni denar vrnili, ste se pri tej osebi zadolžili. Oziroma z drugimi besedami imeli ste dolg.

bancno-posojilo-ss.1397592807.jpg.c.600px.jpg

Kaj je dolg?

Tovrsten koncept ni sodobna »pogruntavščina«. Pojavil naj bi se z začetki trgovanja. David Graeber je v svoji knjigi zapisal, da prvi dokaz o ideji »dolga« sega v obdobje 3.500 let pred našim štetjem, k Sumercem. Čeprav je definicij in razlag več, je v splošni različici dolg, ko fizična oseba, organizacija ali država dolguje denar neki drugi fizični osebi, organizaciji ali državi. Tisti, ki si sposodi denar se obveže, da bo sposojen denar vrnil (z obrestmi vred), za to pa ima navadno omejen čas oziroma določen rok. Najpomembneje je to, da boste morali vrniti več denarja, kot ste si ga izposodili. No, vaši najbližji sorodniki in prijatelji verjetno ne bodo zahtevali obresti, banke in druge institucije pa vam za svoje usluge ne bodo prizanašale. Za zgolj nazorni primer smo na spletni strani banke NLB opravili informativni izračun za osebni kredit. Nujno potrebujete denimo 500 evrov za obdobje 13 mesecev (to je najkrajša možna doba), koliko denarja pa boste banki morali vrniti? Po izračunu banki ne dolgujemo zgolj 500 evrov, ampak 575 evrov. Zanimivo pa je to, da če si sposodimo minimalni možni znesek, to je 200 evrov, bi banki po 13 mesecih morali vrniti kar 448 evrov.

Banka-1.1415909605.png.c.500px.png

Kdaj je dolg sprejemljiv

Velik delež ljudi nekomu nekaj dolguje. Samo pomislimo na vse avto kredite, hipoteke, kreditne kartice, nenazadnje dolgujemo sem pa tja kakšnemu prijatelju kakšen evro ali dva. Seveda se na tem mestu poraja vprašanje, kdaj je dolg sprejemljiv? Na primer: neko podjetje vzame na banki kredit za nakup denimo stroja, ki mu bo omogočilo hitrejšo obdelavo neke surovine. A to podjetje se zaveda, da mu odplačevanje dolga ne bo povzročalo težav, ne bo »dušilo« poslovanja. Dolg do banke je investicija, ki je podjetna naložba za večji dobiček v prihodnosti. Pomembno se je zavedati in pretehtati, kdaj je dolg morebiti koristen in kdaj vam bo prinesel še večje breme.

Prijatelj vam verjetno ne bo zameril tistih nekaj centov, z ostalimi institucijami pa ni dobro »češenj zobati«. V kolikor ni nujno potrebno, se zadolževanju izognite.

Avtorica članka je Ksenija Sedej.

Povzeto po [www.treasurydirect.gov]

mladi in denar

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.