Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Z »brezplačnim« programom do stotaka prihranka

avtor 21.11.2014  05:47  Dopolnjeno: 21.11.2014 22:00

Najbrž med nami ni prav veliko ljudi, ki ne bi uporab­ljali računalnika. Je pa precej takšnih, ki ne vedo, da lahko nekatere sicer plačljive programe dobijo kar zastonj. Recimo za Office 365 boste na trgu plačali okoli stotaka. Toda paket je za vse učence, dijake in zaposlene v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, katerih institucija je k programu Oblak 365 pristopila in ustrezno uredila šolsko e-identiteto, zastonj. Gre za orodja za shranjevanje podatkov, koledarje, opomnike, neposredno komunikacijo, namizni paket zbirke Office pa vključuje še programe Word, Excel in Power Point. Poleg tega si lahko v Outlooku odprete nov poštni predal, v omrežju Lync klepetate s sošolci, prijatelji, sodelavci, na voljo pa je tudi omrežje Skype. Za shranjevanje opomb, zapiskov, fotografij, posnetkov s table, multimedijo pa uporabljate orodje OneNote. Dokumenti se shranjujejo lokalno na vaš računalnik, telefon, tablico ali pa v oblak. Hkrati s pisarniškimi orodji tako prejmete tudi dostop do oblačne storitve OneDrive, ki omogoča ogromno shrambo podatkov, kar en terabajt. Pomembno je tudi to, da lahko svoje dokumente urejate kjerkoli ali s katerokoli pametno napravo, saj je prek spleta mogoč neposreden dostop. Vse omenjeno si lahko licenčno in brezplačno naložite na pet svojih vsaj malo pametnih naprav, programi pa delujejo na najpogostejših operacijskih sistemih Windows Phone, iphone, ipad, telefonih z operacijskim sistemom Android, napravah blackberry. Brezplačen dostop do aplikacij velja le v času rednega izobraževanja, se pravi ob statusu učenca, dijaka, zaposlenega na šoli ( [o365.arnes.si] )

ucenje-ss.1416155302.jpg.o.600px.jpg
Foto: Shutterstock

Kaj pa nešolniki? Na voljo imate brezplačno in prosto dostopno spletno različico programske opreme Office Online (več na [office.live.com] ). Svoje elektronske izdelke lahko urejate kar prek spletnega brskalnika. Podelite in pripravljate jih lahko skupaj s prijatelji, sodelavci, morda celo s sosedi, z mamo ali zobo­zdravnikom, čeprav sami nimajo nameščene zbirke Office. Tako lahko na primer e-ozaveščeni frizerki pošljete slikovni predlog svoje nove frizure, ona pa na sliki označi svoje pripombe. Dostop in urejanje dokumenta v realnem času torej pomeni, da lahko vsi hkrati kuhamo isti lonec mineštre oziroma urejamo isti dokument prek spletnega brskalnika. Vsak posameznik k temu prispeva svoje specifične sposobnosti, spretnosti, znanja z namenom doseči skupen cilj. Najboljše, kar zna. Ali smo pripravljeni na timsko kuhanje?

Ingrid Kragelj

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.