Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Ekorevolucija! Priložnost za mlade?

Zadnja leta je svet zajela ekomanija. Ekohrana, ekoobleke, ekopohištvo, ekohiše, ekoavtomobi­­li...­ ­Zato ne preseneča, da nastajajo eko delovna mesta, ekopodjetja. Celo več - zeleni poklici so poklici prihodnosti, soglasno trdijo kadrovniki. V prihajajočih letih se bo odprlo na milijone zelenih delovnih mest, iskali se bodo specializirani okoljevarstveni strokovnjaki, ki bodo prejemali tudi lepo plačilo. Vse te zelene možnosti pa so za mlade lahko tudi odlična priložnost za iskanje zaposlitve. Žal pa mladi o tem ne razmišljajo tako, kaže naša mini anketa med dijaki. Na splošno pravijo, da so ekološko ozaveščeni, torej da papirčkov ne mečejo na tla, da pa zaslužkov, služb v ekosvetu ne vidijo niti si ne želijo delati v ekopoklicu. Verjetno je to posledica nepoznavanja zelenih poklicev. To so namreč lahko vsi poklici, ki jih poznamo danes, le da so specializirani tudi za ekopodročje. Recimo eko modni oblikovalci, ekogradbinci, ekoodvetniki, ekoinženirji, ekoarhitekti, ekomontažerji, celo ekouradniki.

Biti eko se torej z vidika iskanja službe, podjetništva splača. Smo namreč še na začetku ekorevolucije. Zaradi ekoteženj sveta, novih tehnologij, razvoja pa bo nastalo še kup novih zelenih poklicev, podjetij.

Biti eko lahko koristi tudi gospodinjskim budžetom. Ekologi brez meja so izračunali, da bi v povprečju gospodinjstvo lahko prihranilo sedem tisoč evrov z nekaterimi ekonasveti, kot so: načrtuj nakupovanje hrane, zmanjšaj ogrevanje stanovanja za dve stopinji, pij vodo iz pipe, uporabljaj pralne plenice, izmenjuj si oblačila... Res je ekohrana dražja od neeko, a Aleš Lisac, trženjski strokovnjak, meni, da je to upravičeno. Razloga za to sta dva - ker je eko boljše od neeko in ker v vsaki panogi obstajajo ljudje, ki so pripravljeni plačati več. Spali bomo tako, kot si bomo postlali, pa poudarja dijakinja Maruša.

O »postiljanju« vedo veliko povedati tudi mladi športniki - profiji, o katerih pišemo v drugem delu priloge Mladi in denar. Večina se kljub vrhunskim rezultatom namreč zaveda, da se s športi, za katere zdaj kot najstniki garajo, ne bodo mogli preživljati. Zato njihov cilj ni le osvajati kolajne, ampak tudi osvojiti štipendijo za šolanje v tujini. Tako pravi tudi olimpijka Sara Isakovič, ki je prejela 250 tisoč dolarjev vredno štipendijo ugledne ameriške univerze. Svoj kruh pa bo služila kot nevropsihologinja. Gotovo ji bodo kolajne koristile tudi kot odlična referenca pri iskanju zaposlitve. Nekdanji športniki so namreč odličen kader - vajeni so trdo delati, so disciplinirani, organizirani...

Priložnosti je torej toliko, kot jih premore naša domišljija, le videti jih je treba. Zato imejte odprte oči.

mladi-mf11-1.1416227426.jpg.o.600px.jpg

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.