(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Ekorevolucija! Priložnost za mlade?

Zadnja leta je svet zajela ekomanija. Ekohrana, ekoobleke, ekopohištvo, ekohiše, ekoavtomobi­­li...­ ­Zato ne preseneča, da nastajajo eko delovna mesta, ekopodjetja. Celo več - zeleni poklici so poklici prihodnosti, soglasno trdijo kadrovniki. V prihajajočih letih se bo odprlo na milijone zelenih delovnih mest, iskali se bodo specializirani okoljevarstveni strokovnjaki, ki bodo prejemali tudi lepo plačilo. Vse te zelene možnosti pa so za mlade lahko tudi odlična priložnost za iskanje zaposlitve. Žal pa mladi o tem ne razmišljajo tako, kaže naša mini anketa med dijaki. Na splošno pravijo, da so ekološko ozaveščeni, torej da papirčkov ne mečejo na tla, da pa zaslužkov, služb v ekosvetu ne vidijo niti si ne želijo delati v ekopoklicu. Verjetno je to posledica nepoznavanja zelenih poklicev. To so namreč lahko vsi poklici, ki jih poznamo danes, le da so specializirani tudi za ekopodročje. Recimo eko modni oblikovalci, ekogradbinci, ekoodvetniki, ekoinženirji, ekoarhitekti, ekomontažerji, celo ekouradniki.

Biti eko se torej z vidika iskanja službe, podjetništva splača. Smo namreč še na začetku ekorevolucije. Zaradi ekoteženj sveta, novih tehnologij, razvoja pa bo nastalo še kup novih zelenih poklicev, podjetij.

Biti eko lahko koristi tudi gospodinjskim budžetom. Ekologi brez meja so izračunali, da bi v povprečju gospodinjstvo lahko prihranilo sedem tisoč evrov z nekaterimi ekonasveti, kot so: načrtuj nakupovanje hrane, zmanjšaj ogrevanje stanovanja za dve stopinji, pij vodo iz pipe, uporabljaj pralne plenice, izmenjuj si oblačila... Res je ekohrana dražja od neeko, a Aleš Lisac, trženjski strokovnjak, meni, da je to upravičeno. Razloga za to sta dva - ker je eko boljše od neeko in ker v vsaki panogi obstajajo ljudje, ki so pripravljeni plačati več. Spali bomo tako, kot si bomo postlali, pa poudarja dijakinja Maruša.

O »postiljanju« vedo veliko povedati tudi mladi športniki - profiji, o katerih pišemo v drugem delu priloge Mladi in denar. Večina se kljub vrhunskim rezultatom namreč zaveda, da se s športi, za katere zdaj kot najstniki garajo, ne bodo mogli preživljati. Zato njihov cilj ni le osvajati kolajne, ampak tudi osvojiti štipendijo za šolanje v tujini. Tako pravi tudi olimpijka Sara Isakovič, ki je prejela 250 tisoč dolarjev vredno štipendijo ugledne ameriške univerze. Svoj kruh pa bo služila kot nevropsihologinja. Gotovo ji bodo kolajne koristile tudi kot odlična referenca pri iskanju zaposlitve. Nekdanji športniki so namreč odličen kader - vajeni so trdo delati, so disciplinirani, organizirani...

Priložnosti je torej toliko, kot jih premore naša domišljija, le videti jih je treba. Zato imejte odprte oči.

mladi-mf11-1.1416227426.jpg.o.600px.jpg

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.