(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Ekorevolucija! Priložnost za mlade?

Zadnja leta je svet zajela ekomanija. Ekohrana, ekoobleke, ekopohištvo, ekohiše, ekoavtomobi­­li...­ ­Zato ne preseneča, da nastajajo eko delovna mesta, ekopodjetja. Celo več - zeleni poklici so poklici prihodnosti, soglasno trdijo kadrovniki. V prihajajočih letih se bo odprlo na milijone zelenih delovnih mest, iskali se bodo specializirani okoljevarstveni strokovnjaki, ki bodo prejemali tudi lepo plačilo. Vse te zelene možnosti pa so za mlade lahko tudi odlična priložnost za iskanje zaposlitve. Žal pa mladi o tem ne razmišljajo tako, kaže naša mini anketa med dijaki. Na splošno pravijo, da so ekološko ozaveščeni, torej da papirčkov ne mečejo na tla, da pa zaslužkov, služb v ekosvetu ne vidijo niti si ne želijo delati v ekopoklicu. Verjetno je to posledica nepoznavanja zelenih poklicev. To so namreč lahko vsi poklici, ki jih poznamo danes, le da so specializirani tudi za ekopodročje. Recimo eko modni oblikovalci, ekogradbinci, ekoodvetniki, ekoinženirji, ekoarhitekti, ekomontažerji, celo ekouradniki.

Biti eko se torej z vidika iskanja službe, podjetništva splača. Smo namreč še na začetku ekorevolucije. Zaradi ekoteženj sveta, novih tehnologij, razvoja pa bo nastalo še kup novih zelenih poklicev, podjetij.

Biti eko lahko koristi tudi gospodinjskim budžetom. Ekologi brez meja so izračunali, da bi v povprečju gospodinjstvo lahko prihranilo sedem tisoč evrov z nekaterimi ekonasveti, kot so: načrtuj nakupovanje hrane, zmanjšaj ogrevanje stanovanja za dve stopinji, pij vodo iz pipe, uporabljaj pralne plenice, izmenjuj si oblačila... Res je ekohrana dražja od neeko, a Aleš Lisac, trženjski strokovnjak, meni, da je to upravičeno. Razloga za to sta dva - ker je eko boljše od neeko in ker v vsaki panogi obstajajo ljudje, ki so pripravljeni plačati več. Spali bomo tako, kot si bomo postlali, pa poudarja dijakinja Maruša.

O »postiljanju« vedo veliko povedati tudi mladi športniki - profiji, o katerih pišemo v drugem delu priloge Mladi in denar. Večina se kljub vrhunskim rezultatom namreč zaveda, da se s športi, za katere zdaj kot najstniki garajo, ne bodo mogli preživljati. Zato njihov cilj ni le osvajati kolajne, ampak tudi osvojiti štipendijo za šolanje v tujini. Tako pravi tudi olimpijka Sara Isakovič, ki je prejela 250 tisoč dolarjev vredno štipendijo ugledne ameriške univerze. Svoj kruh pa bo služila kot nevropsihologinja. Gotovo ji bodo kolajne koristile tudi kot odlična referenca pri iskanju zaposlitve. Nekdanji športniki so namreč odličen kader - vajeni so trdo delati, so disciplinirani, organizirani...

Priložnosti je torej toliko, kot jih premore naša domišljija, le videti jih je treba. Zato imejte odprte oči.

mladi-mf11-1.1416227426.jpg.o.600px.jpg

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.