(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Kako do cenejših 'dil'?

Čeprav še ni prave zime, se po Sloveniji začenjajo smučarski sejmi. Čim prej se odpravite v svoje kleti in premislite, ali bi na vašem bližnjem sejmišču lahko prodali kakšen rabljen kos zimsko-športe opreme, ki je ne potrebujete več. Ali pa morebiti za ugodno ceno kupili še vedno dobro ohranjene smuči, smučarske čevlje ...

Smučanje velja za enega dražjih športov. Cene so seveda zelo različne, recimo smuči/deska od 200 evrov, smučarski čevlji od 130 evrov, zaščitna očala okrog 60 evrov, čelada približno 80 evrov, kombinezon 200 evrov in več in še bi lahko naštevali. Posameznik, ki se odloči za celoten nakup nove smučarske opreme v kakšni izmed prodajalen športne opreme, porabi približno tisoč evrov, kar brez dvoma ni zanemarljiv finančni zalogaj.

smucarski-sejem1-us.1416474035.jpg.n.480px.jpg

Ugodnejše cene

Predstavljajte si koliko sto evrov lahko vložimo v opremo v primeru, da smo še v obdobju rasti, ko praktično vsako sezono potrebujemo večje smučarske čevlje, bundo in tako dalje. V primeru, da so naše zahteve v rekreativnih okvirih, se brez dvoma splača narediti vsaj »mini obhod« po bližnjem smučarskem sejmu, saj je tam moč dobiti veliko dobrih kosov opreme po ugodnejših cenah. Predsednik smučarskega kluba Nova Gorica, Marko Bucik, pove, da se smučarskih sejmov udeležuje kar precejšen delež mladih rekreativnih zimskih navdušencev, saj so cene na sejmih dostopnejše od tistih v športnih trgovinah. »Recimo za nove smuči z okovjem bi v trgovini odšteli približno 600 evrov, na sejmu pa jih lahko dobite za približno 40 odstotkov od nabavne cene, torej za 240 evrov manj, kar znaša 360 evrov,« obrazloži Bucik.

Smučke v kotu niso za na odpad

Na smučarski sejem pa kot rečeno lahko odnesete tudi kos opreme, ki vam je v napoto v kleti, pa še nekaj denarja dobite, v kolikor je vaš predmet prodan. »Na sejmu vam komisija predlaga ceno za rabljeno opremo, lahko pa jo predlagate tudi sami. Cena se določa glede na starost predmeta, ki ga želite prodati in pa po povpraševanju le-tega,« pojasni Marko Bucik. Se je pa potrebno pred tem dobro seznaniti s pogoji komisijske prodaje rabljene opreme, ki se od organizatorja do organizatorja sejma spreminjajo - kdaj komisija sprejema rabljeno opremo, koliko provizije zaračunajo za prodano blago, koliko zaračunajo za sprejem v komisijsko prodajo za posamezen kos ali par, kdaj je potrebno prevzeti neprodano blago in tako dalje.

Največji sejem Snežinka

Se bo odvil v Ljubljani 30.11. - 3.12.2017.

Avtorica članka je Ksenija Sedej.

mladi in denar

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.