(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Danes ne bom porabil niti centa

avtor 28.11.2014  11:03  Dopolnjeno: 20.11.2017 11:38
Jutri je mednarodnim dan brez nakupov in "črni petek", ko trgovci vabijo z norimi popusti; zanimivo, kaj ne? Nekateri bodo denarnico izpraznili, drugi ne bodo zapravili niti centa ...

Mednarodni dan brez nakupov, ki ga letos obeležujemo 24. novembra, je dan, ki je namenjen vsesplošnemu premisleku o svetu divjega potrošništva - o našem ravnanju z denarjem, o nas samih in vsega kar je okoli nas. O tem smo se pogovarjali z Živo Gobbo, predsednico in vodjo programa Globalna odgovornost in potrošnja iz društva Fokus

Dan brez nakupov se sliši kar precej radikalna ideja, vsaj v današnjem času, ko praktično na dnevni bazi obiskujemo trgovine, v barih pijemo kavice s prijatelji.

Ja, »Dan brez nakupov« je bil radikalni koncept, ki ga je ustvaril kanadski umetnik Ted Dave in ga je kasneje prevzelo pod svoje okrilje kanadsko glasilo Adbusters. Predstavljal je udarec v samo srce naše potrošniške kulture. Na splošno pa je dan brez nakupov mednarodni dan upora proti potrošništvu, ki je bil prvič organiziran v Kanadi septembra leta 1992 kot dan, ko bi lahko »družba razmislila o prevelikem potrošništvu«, nato pa so ga prestavili na čas po Zahvalnem dnevu v ZDA.

Foto: Jure Verč
Foto: Jure Verč

Kakšen je namen ideje dneva brez nakupa, na kaj želi ta »dan« opozoriti?

Cilj je ustvarjanje drugačnega življenjskega stila, ki bi vseboval manj potrošnje in povzročal manj negativnih stranskih učinkov oziroma bi pomenil vsaj razmislek o načinu in vplivu pretirane potrošnje. Na ta dan lahko sklenemo dogovor s samim seboj: odločimo se za potrošniški post. Zaklenemo kreditne kartice, umaknemo gotovino ter se izključimo iz kapitalističnega spektakla. Morda se zdi težje kot je to v resnici. Pogosto mislimo, da je nakupovalni impulz bolj ponotranjen, kot smo si kadarkoli predstavljali. Morda bi to lahko predstavljalo majhen korak, ki bi lahko spremenil svet na bolje. Ta dan je danes zgolj mozaik v sliki sprememb, ki so potrebne za ohranitev našega bivanja na planetu. Nujno je širše delovanje. Kritično razmišljanje. Preverjanje alternativ. Trajnostno življenje. Ekologija. Spoštovanje človekovih pravic. Spoštovanje dela.

Kaj je "slabega" v nakupovanju? Verjetno ni problem, če gremo enkrat na teden v trgovino, da napolnimo hladilnik, si privoščimo ogled filma v kinodvorani. Kje vi vidite problem?

Dokler ne bomo pretresli kapitalistične dogme: da mora gospodarstvo rasti v neskončnost, da moramo vedno zadovoljiti potrošnikove želje, da je takojšnja zadovoljitev nujna - ne bomo mogli reševati gigantsko psiho-finančno-eko krize našega časa. Potrošništvo in logika »kupi in zavrzi« se odraža na več ravneh našega življenja. Tako na ravni odnosov, kot tudi na ravni odnosa do materialnega sveta. Poudariti je potrebno, da imamo samo en planet, ki nam omogoča obstoj. Na Zemlji živimo ne le ljudje, temveč tudi druga živa bitja. Naš planet nam nudi ekosistemske storitve, brez katerih ne moremo preživeti. Z okoljem pa ravnamo podobno kot z artikli v trgovini in imamo občutek, da lahko neskončno trošimo. Trošimo naravne vire, predvsem fosilnega izvori, ki niso obnovljiv, so končni. Trošimo pa tudi odnose, zadovoljitev želimo takoj, brez truda, z enim potegom kreditne kartice. Nakupovanje samo po sebi ni slabo, trgovina je obstajala odkar obstaja človeštvo. Vendar smo danes prestopili vse meje in teptamo naravo in ljudi. Nakupovanje ni več zgolj sredstvo za pridobitev dobrin, ki so potrebne za življenje, temveč se je razbohotilo v vrednostni sistem, ocenjevanje in uničevanje odnosov in okolja. Poleg tega je postalo sredstvo za razslojevanje družbe, sploh v mladosti, ko se skušamo pred drugimi izkazovati na različne načine. Zgolj stvari, ki jih obešamo nase pa nas ne bodo naredile boljšega človeka.

Ne moremo preko kritik. Veliko je govora, da lahko s takšnim odnosom in pobudo kot je dan brez nakupov delamo škodo gospodarstvu. Kakšna je vaša »obrambna« pozicija?

Gospodarstvo škodi samemu sebi, v kolikor ne pride do spoznanja, da živimo na končnem planetu. Danes smo tehnološko že tako razviti, da bi lahko naredili preobrat k obnovljivim virom in učinkoviti rabi energije, h krožnemu gospodarstvu. Uspešno je lahko gospodarstvo zgolj tako, da se zave resnice o končnosti planeta in dejstva podnebnih sprememb in gre v korak s časom na način, da se posluži obnovljivih virov, krožnega mišljenja in dejanja (če govorimo o odpadkih), kvalitetne izdelave izdelkov, ki ne bodo hitro pokvarljivi, ne bodo povzročali prekomernih odpadkov, ki omogočajo večkratno in raznovrstno porabo, ki so pridelani in izdelani trajnostno. Tako gospodarstvo je več kot zeleno, je tudi pravično do vseh v verigi - tudi zaposlenih. Srečni zaposleni, ki ima dovolj časa in sredstev za zadovoljevanje lastnih potreb je tudi boljši delavec. Omenim naj še dejstvo, da še vedno verjamemo v dogmo, da lahko gospodarstvo nenehno raste. Vendar moramo se zavedati, da je planet končen in ima svoje omejitve. Zato že obstajajo teorije in modeli, kako gospodarstvo vzdrževati drugače, tudi brez rasti. V Sloveniji pa je o tem še vedno skoraj bogokletno govoriti. V Focusu pa mislimo, da je razprava o tem nujna, saj omogoča oblikovanje trajnostnega gospodarstva, ki bo stabilno na dolgi rok.

Kako je s projektom dan brez nakupov v Sloveniji, zdi se, da ni tako odmeven kot denimo akcija »dan brez avtomobilov«?

Dan brez nakupov v Sloveniji ni širše poznan, niti priznan. To je zgolj dan, ko predvsem okoljevarstveniki opozarjamo, da smo odvisni od nakupov in preverjamo, koliko smo odvisni. Je dan za razmislek o kvalitetnem preživljanju časa, ki ni vezano na denar in trošenje. Praznovali ga ne bomo, gibanju se pa lahko pridruži vsak posameznik ali skupina, ki meni, da je taka manifestacija ne-potrošništva potrebna. V društvu Focus se zavzemamo za zmanjševanje nakupovanja in predvsem pretiranega trošenja vsak dan v letu. Tudi dan brez avtomobilov bi moral biti pogostejši, ne zgolj enkrat letno, morda bi lahko razmislili o vsaj tedenskem dnevu brez avtomobila in - zakaj ne - o dnevu brez nakupa. Opozoriti pa velja, da je naša družba danes že tako razslojena, da so nekateri prisiljeni v dneve brez nakupa, saj nimajo možnosti nakupovati. Z visokimi ideali, ki jih potrošniška družba postavlja, pa so dvakrat stigmatizirani.

Imate kakšen predlog, kako preživeti simpatičen dan brez nakupov? Čemu naj posvečamo pozornost?

Možnosti je toliko, kolikor je ljudi. Lahko se družimo, se igramo, klepetamo, ustvarjamo, pohajkujemo, se učimo, beremo, ljubimo, zabavamo. Lahko ne počnemo nič. Lahko gremo na izlet s kolesom, si ogledamo kraj, v katerem smo, dvignemo pogled, naredimo kakšno prostovoljno delo. Popravimo obleko, zašijemo kaj, pospravimo sobo, podpišemo peticijo, se pridružimo družbenemu gibanju, obiščemo sorodnike, posadimo rožo. To, da se pridružimo dnevu brez nakupov seveda ne pomeni, da verjamemo v iluzijo, da bi lahko en sam dan brez nakupovanja imel dovolj velik učinek sam po sebi. Vendar, če se ustavimo in razmislimo o tem, vsaj za en dan, lahko ugotovimo, da smo globje ujeti v mrežo potrošništva kot bi si kadarkoli predstavljali. To zavedanje lahko premika gore. Če razmislimo o lastnih nakupovalnih navadah, lahko ugotovimo, da je naš vpliv lokalno lahko občuten. Vendar smo tudi del večje slike. In če se sami zavzamemo za nekaj, se bo tudi še kdo drug. Skupaj pa imamo lahko že večji vpliv. Morda bomo ob ne-nakupovanju za en dan ugotovili resnično vrednost sledenja načinu naše lastne potrošnje in različnim posledicam le-tega.

Avtorica članka je Ksenija Sedej.

mladi in denar

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.