(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

15 stvari o denarju, ki bi jih moral vedeti vsak otrok

avtor 09.12.2014  06:42  Dopolnjeno: 09.12.2014 06:47
Učenje otrok učinkovitega upravljanja z denarjem je bistvenega pomena. Otroci z dobrimi denarnimi spretnostmi se razvijejo v odrasle osebe, ki imajo dobro popotnico za nadaljnjo življenjsko pot.

Zgolj zapustiti dediščino svojim otrokom ni dovolj - otroci morajo vedeti, kako upravljati z denarjem, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da bodo s slabim upravljanjem izgubili velik delež tega, kar ste s trdim delom privarčevali zanje. Poučevanje otrok o denarju je načrten proces. Potrebno je ustvariti načrt za finančno izobraževanje svojih otrok.

otrok-varcevanje2-akr.1418103705.jpg.c.500px.jpg

V nadaljevanju se boste seznanili s 15 nasveti o denarju, ki naj bi vašega otroka spremljali celo življenje.

1. Denar ni čaroben; denar se ne pojavi čudežno in tudi ne čudežno izgine.

2. V življenju ni nič zastonj, zato je potrebno do zasluženega denarja imeti spoštljiv odnos.

3. Nepremišljeno zapravljanje denarja vpliva na vas in na druge. Tako kot je nekdo za vas zgled, ste vi za nekoga drugega.

4. Varčevanje za stvari, ki si jih želimo, ni enako varčevanju na dolgi rok. Seveda se je tudi tega potrebno naučiti, a je tovrstno varčevanje nekaj popolnoma drugega od oblikovanja varčevalnega načrta.

5. S tem ko dajemo drugim oziroma z drugimi delimo stvari nimamo v mislih dobrodelnosti. Govorimo o vlaganju v človeške odnose.

6. S tem ko finančno pomagate drugim, še ne pomeni, da si lahko dovolite postati domišljavi. Mogoče boste tudi vi nekega dne morali prositi za finančno pomoč.

7. Včasih ni vse odvisno samo od nas, ne moramo vsega nadzorovati, načrtovati, saj lahko nenadni dogodki, spremenjene okoliščine drastično spremenijo vašo finančno situacijo (kot je denimo recesija, naravne katastrofe, loterijski dobitek, smrt, izguba zaposlitve). Čeprav ste s poznavanjem delovanja financ dobro »opremljeni« za življenje, vse to še ni zagotovilo za stabilno in brezskrbno prihodnost. Je pa moč trditi, da vam bo pridobljeno znanje koristilo in marsikdaj kaj tudi olajšalo.

8. Naučite se biti zadovoljni s tem, kar imate, ampak nikoli prenehajte sanjati.

9. Napake se dogajajo. Izgubili boste denar, a to jemljite kot del učnega procesa.

10. Nikar naj vas ne bo strah poskusiti novih naložbenih strategij.

11. Nikoli se ne prenehajte učiti o upravljanju z denarjem.

12. Preživite nekaj časa z ljudmi, za katere menite, da dobro upravljajo svoj denar. Prisluhnite njihovim dognanjem in prepričanjem.

13. Berite knjige, ki se dotikajo tem o upravljanju z denarjem. Tudi če ne boste vsega razumeli, boste z branjem odnesli kakšen pomemben izraz ali idejo, ki vam bo pomagala nadgraditi vaše razumevanje finančnega poslovanja.

14. Vsak cent šteje.

15. Samorefleksija je lahko odlična učiteljica. Vzemite si čas za razmislek o denarju.

Avtorica je Ksenija Sedej.

Članek je povzet po [

mladi in denar
href="http://moneyning.com/kids-and-money/15-things-your-kids-need-to-know-about-money/<p><p>inspic(400056"

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.