(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Ideja, kako do idej

Svet stoji na idejah, takšnih in drugačnih. Številni bodo prav te dni pred izzivom, kaj podariti najbližjim za darilo. Brskali bodo po možganih in iskali ideje. Čeprav bodo nekateri rekli, da jim zamisli ne primanjkuje, so trgovci opazili nasprotno. Zato ne preseneča, da je čedalje več posebej oblikovane ponudbe prav za ideje za darila. Če v največji brskalnik Google vpišemo »ideje za darilo«, dobimo kar 430 tisoč zadetkov. Trgovci so šli še korak dlje in oblikovali posebej ponudbo za darila za rojstni dan, za abrahama, za božič, darila so celo ločili po spolu, starosti... Skratka, iz tega, da so ljudje brez idej, je pravzaprav nastala za marsikoga tudi dobra poslovna ideja, priložnost. Prav o tem, kako do ideje za posel, pišemo v prvem delu priloge Mladi in denar.

Včasih imamo ideje ves čas pred nosom, a jih ne vidimo, ne prepoznamo, se nam ne prižge žarnica nad glavo. Podjetniki pa so posebna sorta ljudi, ki po svetu hodijo z odprtimi očmi. Iščejo težave ljudi in jim zato ponudijo »zdravilo«, torej izdelek ali storitev. Če težav ni, pa znajo tudi ustvarjati potrebe in s tem težave. Ljudje pred 150 leti niso vedeli, da potrebujejo recimo televizijo, to se je nekdo spomnil, naredil in ponudil na trg. In danes ima TV doma skorajda vsako gospodinjstvo, navaja primer osebna finančna svetovalka Tina Puncer. Tudi Božička takšnega, kot ga večina pozna danes, so se spomnili v ZDA. Včasih bi si mislili, da so si ga izmislili trgovci samo zato, da vsaj en mesec v letu ustvarijo nadpovprečen promet. Tudi staršem Božiček pride prav, saj ga lahko uporabijo kot orodje za discipliniranje otrok. Kolikokrat ste v zadnjem mesecu izgovorili, češ če ne boš priden, ti Božiček ne bo prinesel darila? Starejših otrok seveda ne moremo več vreči na to finto. Je pa zanimivo, da si najstniki največkrat želijo za darilo denar, kar ugotavljamo z anketo med mladimi v članku z naslovom Božiček, prinesi mi denar. To so opazili tudi trgovci. Da se jim ne bi preveč zmanjšala prodaja, so hitro prišli na idejo, da bi bilo super darilo darilni bon, ki je pravzaprav denar. Tega bi seveda obdarovanec moral zapraviti v njihovi trgovini. In danes so ti boni med mladimi precej priljubljeni.

Ideja v glavi ne šteje nič, če nimaš poguma, da jo uresničiš. Zamisli so lahko najbolj odštekane, kot je turistični polet v vesolje, ali povsem vsakdanje, recimo prodaja košev za organske odpadke. Na koncu šteje le eno - da s svojo idejo razveseliš uporabnika (mu kupiš pravo darilo) ali pa mu olajšaš delo, življenje (mu prodaš pravi izdelek). Ideje, takšne in drugačne, so torej gibalo tega sveta.

mladi-mf12-1.1418482290.jpg.o.600px.jpg

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.