(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

'Šoping na netu'

Spet smo pri nakupovanju. A tokrat bomo nekoliko zašli med virtualne police in izložbe, kjer so izdelki in tudi pasti le kakšen »klik« ali »tipk« proč od nas. Na kaj moramo biti pozorni?

Vsakdo izmed nas je že kdaj opravil ali pa vsaj razmišljal o e-nakupu. Še posebej je tovrstno nakupovanje priljubljeno med mladimi starimi med 16 in 24 let, kažejo podatki statističnega urada. Nakupovanje prek interneta je namreč praktično, relativno enostavno, ponudba pa je nadvse mamljiva. Na kar kaže tudi aktualna predpraznična raziskava družbe GfK Slovenija. Čeprav večina anketiranih darila še vedno najraje kupuje v nakupovalnih centrih, je v tem obdobju zaznati porast nakupovanja tudi preko spletnih trgovin. »Leta 2007 je nakup preko spleta opravilo dobrih deset odstotkov vseh anketiranih, medtem ko jih letos o tem razmišlja že skoraj 40 odstotkov,« so zapisali v GfK.

Spletno-nakupovanje-shutterstock.1408384793.jpg.n.480px.jpg

Previdnost, ne strah!

Pa vendar - tako kot je potrebno biti pazljiv pri recimo temu tradicionalnem nakupovanju potiskanja vozička po nakupovalnem centru, previdnost ni odveč niti pri spletnemu nakupovanju. Kaj je ključno, da upoštevamo za varen spletni nakup? »Na prvem mestu bi izpostavili prodajalca oziroma spletno trgovino, torej koliko informacij je kupcu na voljo. Če ni jasno, katero podjetje stoji za spletno trgovino, niso navedeni kontaktni podatki, kot je na primer naslov, telefonska številka, e-mail -- pri čemer je sumljivo, če trgovec uporablja brezplačni naslov: Gmail, Hotmail in tako dalje, potem smo zelo previdni. Če se v kombinaciji s skrivanjem podatkov pojavijo še neverjetne nizke cene, ki odstopajo od vseh ostalih ponudb, in trgovec zahteva nakazilo prek plačilnega sistema WesterUnion, gre skoraj zagotovo za prevaro. Vedno poiščemo tudi izkušnje drugih kupcev, pobrskamo za informacijami na različnih forumih, vnesemo v Google naziv trgovine in tudi njen spletni naslov. Vedno tudi preberemo politiko zasebnosti -- kdo in na kašen način bo obdeloval naše podatke,« povedo odgovorni pri projektu Varni na internetu.

Naivnost in ponaredki

Kakšne goljufije pa so najpogostejše? »Če govorimo o zlorabah oziroma o najpogostejših tveganjih za kupca, bodo goljufi najverjetneje sami postavili lažno spletno trgovino, trgovino s ponaredki ali izkoristili nevednost/zaupljivost kupcev na spletnih oglasnikih. To so najpogostejše vrste goljufij in tu se skrivajo prave pasti za nakupovalce. Pri lažnih spletnih trgovinah, ki jih je zelo enostavno postaviti, gre zgolj za spletno stran z lepimi slikami, za spletno predstavitvijo pa ne stoji legitimno podjetje. Takšen nakup predstavlja veliko tveganje, saj kupec plačanega blaga ne bo prejel, lahko pa pride tudi do zlorabe podatkov kreditne kartice. Vedno več je trgovin s ponaredki, ki ponujajo prepoznavne in pogosto zelo drage blagovne znamke po nekajkrat nižji ceni od originalov. Moramo se zavedati, da so ponaredki na slovenski carini zaseženi in uničeni, v nekaterih primerih pa kupec celo plača globo oziroma mora poravnati stroške uničenja. Tako ste dejansko lahko dvakratno oškodovani,« pojasnijo. (Primer zgodbe v novembrski izdaji revije Moje finance: [mojefinance.finance.si])

Ekipa projekta Varni na internetu opozarjajo tudi, da so v prazničnem času aktualne tudi lažne Facebook nagradne igre, ki obljubljajo zastonj vinjete ali pa denarne kupone za znane trgovine. »V ozadju se skriva zgolj nabiranje 'všečkov' na določeni strani, v nekaterih primerih pa gre tudi za zavajanje, saj na koncu stoji včlanitev v plačljiv SMS klub,« razložijo.

razrez-mf11.1416210152.jpg.o.600px.jpg

Kdaj je čas za »stop«?

Strokovnjaki projekta Varni na internetu povedo:

1. Prvi znak, po katerem prepoznamo lažno ponudbo, je naravnost neverjetna cena. Če je popust 40 ali 50-odstoten, se nam mora vklopiti alarm.

2. Če vas neznanec kontaktira po elektronski pošti, Facebooku ali preko programa za klepet (kot je recimo Skype) in vam ponuja spletne povezave, jim ne zaupajte!

3. Če nakup ne poteka samodejno, ampak s prodajalcem izmenjamo nekaj sporočil, bodimo tudi pozorni na to, iz katerega elektronskega naslova nam pošilja pošto. Se elektronski naslov ujema z naslovom spletne trgovine? Če prodajalec uporablja brezplačni poštni predal (gmail.com, hotmail.com, blumail.org, yahoo.com), je spet čas za alarm.

4. Ko vam neznanec ponudi kot način plačila nakazilo preko sistema Western Union ali MoneyGram, je to velik rdeč znak STOP!

5. Posebne ponudbe in zanimive stvari pa najdemo na spletnih oglasnikih. Če prodajate manjši predmet (kot sta telefon ali fotoaparat), vas kontaktirajo, ponudijo dobro ceno, nato pa skušajo prepričati s ponarejenimi elektronskimi sporočili bank ali lažnimi PayPal potrdili, da denar čaka na banki in bo nakazan, da oddate paket. Ne verjemite samo temu sporočilu, ko boste poslali paket, bo prepozno. Vedno počakajte in se prepričajte, da je denar resnično nakazan na vaš bančni ali PayPal račun.

Članek je pripravila Ksenija Sedej.

mladi in denar

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.