(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Podarim kredit, taščo, stol...kaj Slovenci največkrat podarimo?

avtor 06.01.2015  12:48  Dopolnjeno: 06.01.2015 12:49
Se že več časa sprašujete, kaj boste s kupom oblačil, ki jim je »potekel rok trajanja«? Se vam v omarah, kleteh kopičijo še uporabne stvari, ki jih že leta ne uporabljate? Zakaj jih ne bi podarili in na takšen način nekomu narisali nasmeh na obraz.

V prazničnih dneh je bilo veliko govora o prekomernem trošenju denarja in na drugi strani o varčevanju; so pa ti dnevi kot nalašč, da spomnimo tudi na to, kako pomembno je znati svoje »bogastvo« deliti tudi z drugimi - seveda vsak po svojih zmožnostih. Nekateri podarjajo denar, drugi čas, tretji pa rabljene, a še vedno uporabne materialne stvari, ki lahko koristijo še marsikomu. Možnosti je seveda veliko, mi pa smo se o podarjanju stvari pogovarjali z urednikom spletnega portala podarimo.si, Radom Šuštarjem.

Zakaj sploh podarjati stvari? S kakšnimi razlogi se po vaših izkušnjah ljudje običajno odločajo za darovanje?

Zakaj pa ne? Ni lepši občutek nekomu podariti odsluženo, a še uporabno pohištvo, kot poklicati Snago za odvoz na Odlagališče? Pri Slovencih se počasi prebuja zavest ne samo o darovanju kot lepi gesti, temveč tudi o pomenu ponovne uporabe in ekologije.

Rado Šušter
Rado Šuštar, urednik spletnega portala podarimo.si, o tem, kaj Slovenci najraje podarjamo.

Na vašem portalu je mogoče dobiti vse mogoče. Kakšna je vaša statistika, kaj Slovenci največkrat podarjamo?

Več let se je največ podarjalo domače živali, predvsem pse in muce, seveda. Zadnji dve leti prvo mesto zaseda pohištvo. V ponudbi manjka pravzaprav samo računalniška oprema; te zlepa ne bi bilo dovolj.

Dobili ste že ogromno "oglasov", kaj pa tisti nekoliko nenavadni -- se najdejo tudi kakšni zares bizarni?

Najbolj zanimiva oglasa doslej sta bila: »podarim kredit in podarim taščo«. Razlog je bil pri obeh enak: »sem se ga/je že pošteno naveličal«. Takih oglasov seveda ne moremo objaviti, se pa nasmejimo. Poudarek je, da podarjamo stvari; storitve so večkrat problematične, v ozadju je skrito reklamiranje in podobno.

Kaj pa med prazniki, beležite porast?

Splošni vtis je, da dobrodelnost posebej zaživi decembra. Na našem portalu je število oglasov zelo enakomerno razporejenih preko celega leta. V tednu pa sta najboljša dneva nedelja in ponedeljek, najslabša petek in sobota. Torej ni korelacije med prostim časom in številom oglasov.

Kaj lahko po vašem mnenju posameznik pridobi s tem, ko nekomu nekaj podari, brez da bi v zameno pričakoval denar?

Prijeten občutek, da smo morda pomagali nekomu, ki ima v življenju manj sreče kot mi.

Se vam zdi, da so mladi dovzetni za "darovanje, podarjanje"?

Mladi so na našem portalu solidno zastopani, seveda ne podarjajo kuhinj in gospodinjskih aparatov, temveč oblačila, zapestnice, računalniško opremo ...

Kaj bi svetovali mladim?

Če imate idejo, da bi neko stvar prodali za 5 evrov, razmislite, zakaj je ne bi enkrat za spremembo podarili. Mogoče vam pride v navado.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.