(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Kaj si mladi mislijo o svojih pokojninah

Ste se kdaj vprašali, kaj bo čez 50 let? Ljubitelji znanstvene fantastike se poigravajo z zamislimi, da bomo čez nekaj desetletij v službo leteli z avtomobili ali se tja teleportirali kot v Zvezdnih stezah, morda bomo delali in živeli kar v virtualnem svetu in si hrano »kuhali« v 3D-tiskalnikih... No ja, zgornji primeri so verjetno pretiravanje in se bodo morda uresničili čez 100 ali 200 let, če sploh. A tudi 50 let je kar dolga doba. Bi znali našteti, česa vsega nismo imeli leta 1965? Splet je star komaj 32 let, prvi pametni telefon 23, iphone komaj osem let. Kljub iskanju seruma večne mladosti je že zdaj jasno, da bodo današnji najstniki čez 50 let tik pred upokojitvijo. Mlade smo spraševali, ali jih pokojnina zdaj, ko so še brez gub, sploh zanima. Ne! To sploh ne preseneča, saj se ne nazadnje s temi vprašanji ne ukvarjajo niti številni odrasli, tudi tisti, ki jim do pokojnine manjka le nekaj let. Čeprav se mladi zdaj bolj ukvarjajo s tem, kako bodo šli v soboto žurat, pa menijo, da pokojnin, takšnih, kot jih imajo njihove babice in dedki in jih bodo imeli njihovi starši, ne bo več. Zato se zavedajo, da bodo morali varčevati za svojo pokojnino, če bodo želeli dostojno živeti. To je dobra novica, saj to pomeni, da kot upokojenci ne bodo preveč računali na državo in da bodo vzeli usodo v svoje roke. O tem, kdaj in kako naj bi mladi začeti varčevati za pokojnino, pišemo v drugem delu priloge Mladi in denar v članku z naslovom Mladi o pokojninah: Itak je ne bomo imeli.

Da nič ne pade z neba, se zavedajo tudi najstniki, ki so se lotili podjetništva. Ti na lastni koži spoznavajo, kako trnova je lahko ta pot. A če je ideja dobra, volja pa dovolj močna, se mladi znajdejo tudi v teh vodah, sicer pa jim tako ali tako malce pomagajo še mamice in očiji. S tem ni nič narobe, v ozadju je tudi ekonomska logika. Najstniki in hkrati podjetniki Domen in Jure ter Petra, Anja in Nika vse poslovne aktivnosti vodijo prek podjetij svojih staršev. Tako se izognejo plačilu prispevkov, ki za espeje lahko nanesejo krepko čez 300 evrov na mesec. O tem, kako ustanoviti podjetje ter kakšne organizacijske oblike izbrati, pišemo v prvem delu priloge z naslovom »Rad bi ustanovil svoje podjetje! Toda kako?«.

Odločitve, kako bomo živeli čez pet minut, pet let ali 50 let, sprejemamo sami. To je kar velika odgovornost, zato ne škodi, če se tudi izobražujemo o določenih zadevah. Največja ovira v življenju je namreč neznanje.

mladi-mf1-1.1421505418.jpg.o.600px.jpg

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.