(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 

Poiskali smo naj banko za mlade

Vse se začne doma, za zaprtimi vrati. S tem, kar damo otrokom na krožnik, bodo najverjetneje tudi sami potem postregli svojim otrokom. In tako gredo navade iz roda v rod. Med te »podedovane« navade sodi tudi to, s katero banko bomo poslovali. Starši so namreč tisti, ki otrokom odprejo prvi bančni račun, in to največkrat v banki, s katero poslujejo tudi sami. Ko otroci odrastejo, je precej verjetno, da bodo tam tudi ostali. Večinoma so Slovenci bankam zvesti kar vse življenje, saj se še vedno le redki odločajo za zamenjavo, kažejo nekatere raziskave. Kljub prihrankom, ki bi jih lahko s tem imeli, se jim namreč ne da ukvarjati s papirji, administracijo, prečesavanjem trga, težava je tudi, da vseh bank ni ravno na vsakem vogalu. Budžeti mladih pa so občutljivi in hitro lahko čutijo stroške. To je na lastni koži spoznala tudi 18-letna Leya, ki je zaradi razočaranja banko že zamenjala za drugo. Da bi starši in tudi mladi videli, kako banke tanjšajo denarnice mladih, smo na reviji Moje finance v prilogi Mladi in denar prvič poiskali naj banko za mlade. Primerjali smo jih po sedmih bančnih storitvah. Najugodnejša je Delavska hranilnica, sledi Hranilnica Vipava, najmanj ugodni pa sta NLB in Banka Celje. Tudi banke se zavedajo, da morajo stranke osvojiti čim prej, ko so še mlade, zato se nekatere trudijo biti všečne, trendne, kul in si izmišljajo najrazličnejša eksotična imena za bančne produkte, vse od plonk do skul. Morda menijo, da bodo mladi bolj pozorni na podobo, imidž banke kot na vsebino produktov.

Tudi mladi želijo biti kul. Zato lovijo ideale iz revij, s televizij. Recimo komaj 12-letni Žiga pravi, da si želi biti takšen kot fantje s postavnim in mišičastim telesom. Čeprav se sliši neverjetno, se menda le malo najstnikov zaveda, da so slike v revijah obdelane in popravljene z vseh koncev z računalniškimi programi. Koliko časa, energije, denarja mladi vložijo v svoj zunanji videz in kaj jim ta pomeni, smo preverjali v drugem delu priloge v članku Vau, kakšna postava.

V obeh primerih, tako pri bankah kot postavi, pridemo do istega sklepa - ne ocenjuj knjige po njenih platnicah. Te so namreč lahko zelo lepo nališpane. Pomembna pa je vsebina. Pri tem pa je odločilna vloga staršev, saj bodo otroci večinoma jedli to, s čimer jim bodo postregli.

mladi-mf3-1.1426510828.jpg.s.600px.jpg

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.