(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Mladi po izkušnjo k tujemu poslovnežu!

Ob omembi programa Erasmus verjetno večina pomisli na neprecenljivo izkušnjo študentske izmenjave. A je mladim že kar nekaj let omogočen tudi program Erasmus za mlade podjetnike, ki novim podjetnikom nudi priložnost, da v drugi državi EU do šest mesecev delajo pri izkušenemu podjetniku, natančneje v njegovem malem ali srednje velikem podjetju.

Podporo za izvedbo programa Erasmus za mlade podjetnike izvajajo posredniške organizacije - v Sloveniji so štiri. Mi smo se o vse bolj zanimivem projektu za mlade podjetnike pogovarjali z zavzeto ekipo iz Tehnološkega parka Ljubljana, ki mladim podjetnikom pomagajo pri pripravi vsega potrebnega za učinkovito, uspešno mreženje z uspešnimi in izkušenimi podjetniki iz EU.

2013-11-mladi-podjetnik-izbira-podjetnost.jpg.s.360px.jpg

Za mlade podjetnike

Erasmus program študentskih izmenjav je med mladimi precej dobro poznan. Kaj je pravzaprav Erasmus za mlade podjetnike?

Erasmus za mlade podjetnike novim podjetnikom nudi priložnost, da največ šest mesecev delajo z izkušenim podjetnikom v njegovem malem in srednje velikem podjetju v drugi državi EU. V programu lahko sodelujejo novi podjetniki - podjetniki, ki resno načrtujejo ustanovitev lastnega podjetja ali pa so že ustanovili lastno podjetje v zadnjih treh letih. Izkušeni podjetniki pa morajo biti lastniki ali upravljavci malega ali srednje velikega podjetja v eni izmed sodelujočih držav. Za sodelovanje v programu morajo kandidati pripraviti motivacijsko pismo, življenjepis ter poslovni načrt. Kandidatu za sodelovanje v programu pri pripravi teh dokumentov pomaga naša ekipa na Tehnološkem parku Ljubljana. Povezovanje med mladimi podjetniki in uspešnimi/izkušenimi podjetniki pa poteka izključno prek spletnega portala. Starost podjetnikov v programu ni pomembna, saj se program fokusira na podjetniške izkušnje sodelujočega, vendar lahko omenimo, da so slovenski udeleženci - mladi podjetniki stari do 30 let.

Kaj konkretno nudi mladim?

Komu in čemu so tovrstne »izmenjave« namenjene? Kako potekajo? So mladi za svoje delo plačani?

Program nudi novim podjetnikom priložnost, da se učijo od izkušenega podjetnika, ki vodi malo ali srednje veliko podjetje v eni izmed sodelujočih držav, omogoča izmenjavo izkušenj med novimi in izkušenimi podjetniki, olajša dostop do novih trgov in iskanje možnih poslovnih partnerjev, izboljšuje povezovanje poslovnežev in malih in srednje velikih podjetij, omogoča izkušenim podjetnikom, da vzpostavijo nove trgovske stike in izvejo več o priložnostih v drugi državi EU. Novi podjetniki pridobivajo in si izmenjujejo znanje ter poslovne zamisli z izkušenim podjetnikom, pri katerem delajo in z njim sodelujejo od 1 do 6 mesecev. Mladi podjetniki, v času njihovega izpopolnjevanja pri uspešnem podjetniku, niso plačani, program pa delno pokrije stroške njihovega bivanja v tujini. Višina mesečnega finančnega nadomestila je vnaprej opredeljena s strani Erasmus programa za mlade podjetnike.

Koliko mladih se je do sedaj iz Slovenije že odpravilo na Erasmus za mlade podjetnike? Koliko jih je prišlo po izkušnjo k slovenskim podjetnikom?

Zanimanja ogromno, pet jih že preizkusilo

V zadnjih dvanajstih mesecih smo omogočili 5 mladim podjetnikom pridobivanje podjetniških izkušenj v tujini. Zanimanja za sodelovanje v omenjenem programu je izredno veliko in ker smo omejeni s sredstvi in s številom izmenjav v programu, skušamo s krajšimi izmenjavami omogočiti izkušnjo čim večjemu številu kandidatov. So pa slovenski mladi podjetniki sodelovali že z nemškimi, italijanskim, avstrijskimi, španskimi, belgijskimi podjetniki. Poleg tega smo v tem obdobju omogočili sedmim tujim podjetnikom sodelovanje s slovenskimi uspešnimi podjetniki. Slovenija postaja vse bolj zanimiva za tuje mlade podjetnike, saj je Slovenija, predvsem Ljubljana vse bolj prepoznavna v EU, kot valilnica podjetniških talentov in mednarodno uspešnih podjetij. Poleg pridobivanja podjetniških izkušenj pri uspešnem slovenskem podjetniku, lahko mladi podjetniki sodelujejo na dogodkih, ki jih organiziramo in izvajamo v podpornem podjetniškem okolju - podjetniške delavnice, izobraževanja, seminarje, mreženju, in tako dalje. Hkrati tudi s prepoznavnostjo samega Tehnološkega parka Ljubljana in njegovih programov ter vpetostjo v mednarodni prostor, zaznavamo povečano zanimanje za prihod v Slovenijo oziroma v Ljubljano.

Imajo mogoče mladi, ki gredo opravljati tovrstno delo možnost, da jih tuje podjetje zaposli? Iz izkušenj - koliko se jih približno vrne, koliko jih ostane in kako unovčijo pridobljeno izkušnjo?

Podpori delovne prakse v podjetju v tujini so namenjeni drugi programi - trenutno so to predvsem programi mobilnosti v okviru Erasmus +. Izkušnja v okviru programa Erasmus za mlade podjetnike se nanaša na krepitev in pridobivanje podjetniških veščin, raziskavo in preveritev možnosti vstopa na tuji trg, širitev mreže potencialnih poslovnih partnerjev ... Vsekakor smo se tudi srečali s primeri, da se je sodelovanje med slovenskim podjetnikom in tujim podjetnikom tudi poglobilo poslovno sodelovanje.

Koristen nasvet

Imate kakšen koristen nasvet za mlade, ki jih zanima Erasmus za mlade podjetnike? Program je odlična priložnost za poznavanje poslovnih običajev v tujini, kar je še danes v globalnem svetu zelo pomembno, ter nudi dodatni zunanji vpogled na podjetniško idejo in njeno možno realizacijo.

Kje se lahko mladi pozanimajo za dodatne informacije?

Udeleženci lahko podrobne informacije pridobijo na uradni spletni strani programa [erasmus-entrepreneurs.eu] oziroma pri slovenskih posredniških organizacijah, na primer pri Mojci Cvirn na Tehnološkem parku Ljubljana, tel. 01 620 34 06, mojca.cvirn@tp-lj.si

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.