(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Ko 12-letnica išče rešitev za »zapufane« starše

Med odraščanjem otroci starše opazujejo na vsakem koraku. Čeprav se ti trudijo skriti svoja čustva, težave, otroci vedo, da nekaj ne »štima«. Enako je tudi, ko doma zaškriplje pri denarju. Pretresljivo je, ko za pomoč prosi 12-letnica, ki bi rada mami pomagala iz finančne zagate, se spominja nekega primera finančna svetovalka Ana Vezovišek. Bili so dogovorjeni za sestanek, pa se mama potem ni odzvala. Vezoviškovi je žal zaradi punčke, saj obstaja velika verjetnost, da bo tudi sama, ko odraste, ponavljala finančne napake svoje mame. Takšne vzorce namreč nekako »podedujemo« od staršev. In veliko Slovencev živi s »pufi«. Nekateri jih vzamejo za počitnice, sedežne garniture, najnovejše telefone ... Torej za stvari, ki bi jih morali kupovati s prihranki. Zakaj tega ne počnemo, ne vem. Otrokom pa s tem sporočamo: če si ne moreš privoščiti, si boš pač izposodil. A dolg je treba vrniti, in to z obrestmi. Breme neracionalnega zadolževanja staršev lahko nosijo tudi otroci. Recimo Tinetu je mama, ki jo je dušil dolg 10 tisoč evrov, nekega dne rekla, da zanj ne more več finančno skrbeti in da bo moral poiskati službo. Nič ni narobe s tem, da otroci delajo, vendar ne za to, da pomagajo odplačevati dolgove staršev. Tudi Mojca in njen brat sta že kot dijaka morala poiskati delo, da sta se preživljala in mami pomagala pri plačevanju položnic. Kdaj se zadolžiti, kakšne so lahko posledice, ali obstajajo dobri dolgovi, pišemo v prvem delu priloge Mladi in denar.

V drugem delu priloge sledi zanimiv članek o tem, kako vrstni red rojstva lahko vpliva na uspešnost otrok, ko odrastejo. S prvorojenci se največ ukvarjamo v zgodnji mladosti, zato so potem, ko odrastejo, bolj ambiciozni, imajo boljšo izobrazbo, boljše službe, višje plače od mlajših sorojencev. Najmlajšim pa velikokrat dajemo potuho, so »ljubljenčki«, »razvajenčki«, in ko odrastejo, so bolj umetniške duše. Vse to kažejo nekatere raziskave, ki pa imajo tudi pomanjkljivosti, zato jih ni treba jemati za suho zlato. Je pa zanimivo, kako hitro se strinjamo z nekaterimi ugotovitvami, ko opazujemo svoje otroke, ali se spomnimo, kako je bilo, ko smo sami odraščali z brati, sestrami.

Starševstvo ni »easy job« (lahko opravilo), tudi upravljanje družinskih financ ni. Včasih je pač treba stisniti zobe in opraviti »delo« tako, kot je treba. Da ne bo treba 12-letnikom iskati rešitev.

id-mladi-mf4-1

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.