(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Sezonsko delo - priložnost za dodaten zaslužek

Počasi, a vztrajno se bliža obdobje, ko bomo začeli razmišljati o tem, kaj bomo počeli med poletnimi počitnicami - no, seveda bomo uživali, ampak zagotovo bomo iskali tudi počitniško delo za vedno dobrodošle izkušnje in zaslužek, kajne? Kolikšni so zaslužki za sezonsko delo doma in v tujini?

Govorimo o začasnem in občasnem delu, ki se opravlja določeno oziroma krajše obdobje. Interes po tovrstnih delih se v obdobju počitnic bistveno poveča, med drugim tudi zaradi nadomeščanja redno zaposlenih, ki se odpravijo na dopust, bodisi zaradi večje obremenitve v določeni panogi. Za nas mlade pa priložnost za dodaten zaslužek, ki nam omogoča bodisi uresničitev tihih želja ali pa poravnavo nujnih, tekočih denarnih zadev.

Za kakšno delo prejmemo največ denarja?

Ponudbe že prihajajo. Nabor vrste del je po izjavah študentskih del zelo širok: od gostinstva, strežbe, administrativnih in lažjih fizičnih del - pakiranje, deklariranje, lepljenje, druga dela v proizvodnji, prodaja, promocij, del z računalnikom. Do težjih fizičnih del in del, ki zahtevajo posebne kompetence, kot je na primer reševalec iz vode.

Letos je minimalna urna postavka prvič zakonsko določena. »Urne postavke letos ne smejo biti nižje od 4,5 eur bruto od njihovega bruto zaslužka pa se jim prvič odvede tudi 15,5% za pokojninsko in invalidsko zavarovanje,« pove Saša Praček, E-študentski servis.

strezba-natakarica-ss.1373997447.jpg.n.360px.jpg

»Med bolje plačanimi deli velja izpostaviti na primer animatorje, turistične vodnike in informatorje, reševalce iz vode, učitelje plavanja, dobro pa se lahko zasluži tudi z delom v strežbi,« pove iz izkušenj Saša Praček, E-študentski servis. »Največ sezonskega dela v gostinstvu in turizmu nudijo veliki hotelski kompleksi na Gorenjskem (Kranjska Gora, Bled) in na Obali. Veliko kariernih priložnosti za mlade je mogoče najti tudi v Ljubljani in Mariboru. Nekateri hoteli in gostinci pa svoje začasne kadrovske potrebe objavljajo tudi na svojih spletnih straneh,« pojasni ekipa zaposlitvenega portala mojaZaposlitev. Poleg brskanja po različnih študentskih servisih, pa Marko Mikulin, M-servis, svetuje, da je zaradi povečanega obsega povpraševanja po tovrstnih delih smiselno, da dijaki in študenti uporabijo tudi kanal, ki ga lahko zagotavljajo starši ali znanci, ki delajo v določenem podjetju.

Kaj pa tujina?

V tujini je sezonsko delo zelo pogosto, saj letovišča običajno obratujejo le poleti oziroma pozimi. »Mladi se odločajo predvsem za poletno sezono, saj imajo takrat oddih od študijskih obveznosti, hkrati pa jim delo v tujini predstavlja združitev potovanja, zaslužka in počitnic. Vsako leto opažamo povečano povpraševanje po različnih programih, ki jih zato tudi širimo,« povedo pristojni na agenciji STA potovanja. »Največ sezonskih del v tujini je v turističnem sektorju, zato večina opravlja podobna dela, kot so na voljo pri nas preko študentskih servisov. Največ jih opravlja dela receptorja, natakarja, reševalca iz vode, hostese, kuhinjska dela in razna dela v hotelih - čiščenje, vzdrževanje,« naštejejo. Kaj pa plačilo? »Običajno so začetna dela plačana malce nad minimalno urno postavko, ki pa se od države do države zelo razlikuje. V ZDA je trenutno na primer $7,25/uro, v Avstraliji pa kar AU$21/uro. V Veliki Britaniji lahko pričakujejo okoli £7. Na zaslužek seveda precej vplivajo tudi tečajne razlike. Relativno dobro plačano sezonsko delo je obiranje sadja (na primer na Novi Zelandiji) ter delo kot inštruktor smučanja v kanadskih zimskih letoviščih.

Kaj je potrebno urediti za sezonsko delo v tujini

Za večino del v tujini je pogoj polnoletnost, nekje tudi status študenta. Predvsem se je potrebno pozanimati, kakšni so postopki prijave in roki. Za države, kjer je za delo potrebna delovna viza (takšnih je večina držav), je včasih postopek potrebno začeti že pol leta ali več pred predvidenim odhodom. Hkrati je vedno potrebno imeti ustrezno zdravstveno zavarovanje. Za programe, ki so na voljo v naši agenciji, jim nudimo tudi vse potrebne informacije glede ureditve dokumentov, urejamo zavarovanja, ugodne letalske karte in namestitve ter omogočimo podporo ob prihodu na samo destinacijo. Tako mladi dobijo cel paket in imajo manj skrbi ob začetku v novi državi.

Ne pozabite!

- za delo v Sloveniji se natančno dogovorite za urno postavko (plačilo za uvajanje, plačilo za delo, način obračunavanja stimulativnega dela, rokovanju z denarjem, inventurni manko ...),

- trajanje dela,

- zahteve, dodatni pogoji, interna pravila v podjetju,

- rok, v katerem lahko pričakujejo plačilo

- na spletni strani neplacniki.info, so objavljena vsa »težavna« podjetja, preverite, da ni vaše izbrano podjetje med njimi.

- imeti morate napotnico oziroma podpisano drugo obliko pravnega razmerja na osnovi katerega opravljajo določeno delo. V nasprotnem primeru se smatra, da je to delo na črno. Izvod napotnice je potrebno imeti na delovnem mestu v primeru obiska inšpektorja za delo.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.