(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Uživaš v tujini in se izogneš dvojni najemnini

Si študent ali študentka, ki se odpravlja bodisi na študijsko izmenjavo bodisi na prakso v tujino in bi za obdobje bivanja v tujini želel/-a oddati svojo sobo v stanovanju ali študentskem domu? Preko platforme Housing Anywhere lahko oddaš svojo sobo tujemu ali lokalnemu študentu, poleg pa zaslužiš še nekaj denarja za poravnavo najemnine in še tvoja ljuba soba te bo čakala ob povratku.

Mednarodno spletno stran HousingAnywhere.com lahko uporabljajo študenti in deluje na principu študent-študentu, brez posrednika. Je platforma, preko katere lahko ob odhodu v tujino, tujemu ali lokalnemu študentu oddate svojo sobo, enostavno pa lahko najdete tudi svojo novo namestitev v tujini. Pri projektu sodeluje (zaenkrat) Univerza v Ljubljani - z namenom, da bi slovenskim in tujim študentom pomagali in olajšali iskanje namestitve.

Enostavno in še splača se!

Špela Bandelj, ambasadorka platforme HousingAnywhere.com v Ljubljani, pove, da omenjena stran rešuje stanovanjski problem študentov, ki odhajajo na izmenjavo ali praktično usposabljanje v tujino. »Sobo lahko študent enostavno odda preko spletne strani, za to potrebuje le študentski naslov, katerega ima vsak študent Univerze v Ljubljani. S tem se prepreči zlorabe in zagotovi, da platforma deluje na študentski osnovi. Študent se z oddajanjem sobe, v času bivanja v tujini, izogne plačevanju dvojne najemnine, ob vrnitvi pa ga čaka ista soba v stanovanju ali študentskem domu. Na drugi strani pa je tudi olajšano iskanje namestitve tujim študentom ob prihodu v Ljubljano, saj se s tem poveča ponudba sob v mestu,« razloži. »Ceno sobe postavi študent in je tudi cena, ki jo plača tisti, ki se vanjo vseli, saj je uporaba platforme brezplačna. Denar pa HousingAnywhere.com nakaže šele, ko tuj študent pride in preveri sobo,« pojasni Špela. Trenutno je v Ljubljani na voljo 24 ponudb. Med njimi prevladujejo sobe v stanovanjih, za katere je potrebno odšteti med 120 do 260 eur, sledijo študentske sobe, ki so nekoliko cenejše od 75 do 160 eur. Oddaja pa se tudi enosobno stanovanje za 450 eur in stanovanje za 3 do 4 ljudi za 650 eur.

oddaja-nepremicnine-ss.1393599123.jpg.s.360px.jpg

Kaj pa študentski dom?

Glede oddaje sobe v študentskih domovih, pa je situacija malce specifična, pojasni Špela Bandelj, saj dogovor poteka s Študentskimi domovi v Ljubljani, kamor morate sporočiti, kdo in za koliko časa vas bo nadomestil v sobi v času odsotnosti oziroma bivanja v tujini.

Pogoji, ki jih morata tuj in slovenski študent izpolniti ob menjavi sobe v študentskem domu so:

1. Slovenski študent obvesti pisarno domov najmanj 30 dni pred odhodom in prihodom tujega študenta. Slednji pa obvesti mednarodno pisarno na Univerzi, da študentsko sobo že ima.

2. Slovenski študent pošlje podatke (ime, priimek, rojstni datum, e-mail, fakulteta, kraj države in dokazni papir, da gre za študijsko izmenjavo) o tujem študentu upravi Študentskih domov.

3. Razlika med prihodom in odhodom ne sme biti večja od 5 dni, razen če to izrecno potrdi pisarna.

4. Izmenjava mora trajati najmanj 4 mesece.

Če so starši za ...

Platformo lahko študentje uporabljajo tudi, če živijo s svojimi starši, saj so številni starši pripravljeni sprejeti mednarodnega študenta za določeno obdobje in je lahko uporaba platforme dodana vrednost tudi za njih.

Dodatne informacije [www.housinganywhere.com

Navodila] za pridobitev elektronskega naslova UL najdete na:

[www.uni-lj.si] tudi za avdio-video pojasnila:

[www.youtube.com]

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.