(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Mladi podjetnik Gregor: Mami je spoznala, da ne potrebujem faksa za uspeh

Ker navijamo in spodbujamo mlade, je potrebno opozoriti tudi na prijavo za odmeven izbor Mladi podjetnik leta; organizatorji letos zmagovalcu obljubljajo za 15 tisoč evrov nagrad - časa za prijavo imate le še do 31. maja. Kakšna je zgodba in izkušnja mladega podjetnika Gregorja Koprivnika, ki se je skupaj z Majo Švener, leta 2012 okitil z nazivom Mladi podjetnik.

Zavod mladi podjetnik že peto leto zapored išče mladega podjetnika ali podjetnico, ki je s svojim dosedanjim delom v podjetju izkazal/-a nadpovprečno uspešnost, inovativnost in prodornost ... Mi smo se pogovarjali z »so-zmagovalcem« leta 2012 - Gregorjem Koprivnikom iz podjetja Konverzija, ki upravlja spletno trgovino Ličila.si

Gregor, povej nam, kakšni so bili vajini poslovni začetki -- začela sta relativno zgodaj razmišljati o poslu, podjetništvu. Od kje pogum, želja?

Na svojem sva začela konec leta 2009, pri starosti 22 let. Sprva sva ponujala storitve spletnega marketinga. Nato sva naslednje leto odprla spletno trgovino Ličila.si. Pogum je temeljil na želji po tem, da imava svoj projekt - projekt, kjer lahko sama odločava o tem, kako ga želiva peljati, predvsem dolgoročno gledano.

Zakaj sta se sploh odločila prijaviti na Mladi podjetnik leta? Je bil razlog medijska pozornost, nagrade ali kaj drugega?

Nagrade so bile privlačne, medijska pozornost pa mlademu podjetju tudi ne škodi. Vendar v resnici ni bilo to v prvem planu. Preprosto sva kot mlada podjetnika želela sodelovati in videti še ostale, spoznati koga novega in se spet kaj novega naučiti.

Maja-in-Gregor-1-.1432092892.jpg.w.480px.jpg

Kaj vama je doprinesla izkušnja in naziv Mladi podjetnik? Kako so se stvari odvijale pred tem in kaj je sledilo po tem?

Največja praktična sprememba je bila, da mi je mami končno nehala težiti z vprašanji, kdaj imam izpite na faksu. (smeh) Po tem sva bila namreč objavljena v nekaj medijih. Iz česar je sledilo mamino »spoznanje«, da mogoče pa vendarle ne potrebujem »faksa« za uspeh. Za njo je namreč pojava v časopisu vsekakor ena izmed definicij uspeha. Šalo na stran, kar se samega posla tiče, naziv ni bistveno vplival. Je pa res, da sva kot relativno mlada, pridobila neko dodatno kredibilnost pri starejših, bolj izkušenih kolegih.

Zadali ste si relativno ambiciozen projekt -- kje trenutno "stojite" kot ekipa in finančno, ste se s kom povezali?

Mislim, da je ambicioznost zelo relativna. Danes ambiciozni ljudje ciljajo globalne trge od prvega dneva. Mi smo vseeno prisotni zgolj na nekaj trgih v regiji. Finančno smo se vedno financirali zgolj z dolžniškim kapitalom. Pred nekaj leti smo se pogovarjali s potencialnim partnerjem za hitro širitev čez Srednjo & vzhodno Evropo, vendar se takrat nekako nismo odločili za to pot. Zdaj se širimo bistveno počasneje, vendar sva ohranila najino firmico v celoti v svoji lasti. Kako tipično slovensko, kajne? (smeh)

Kakšni so načrti za prihodnje, kam boste usmerjali pozornost?

V bližnji prihodnosti moramo utrditi ekipo in procese, saj smo se zdaj relativno hitro razširili na več tujih trgov in zdaj vsaka ne-sistematizirana stvar ne »boli« zgolj 1-krat, ampak 6-krat - na toliko trgih smo namreč zdaj prisotni z lokalizirano spletno trgovino.

Imaš za koga, ki razmišlja o podjetniških vodah, kakšen koristen nasvet? Kaj je najpomembneje?

Čeprav morda zveni pocukrano, definitivno vsakomur priporočam, da dela tisto, kar ga v resnici veseli in navdaja z energijo. Nekaj, kar bi počel tudi kot hobi, ne le za denar. Če tega ni, ti vsakršni finančno-poslovni uspehi na koncu koncev ne pomenijo veliko oziroma je v tebi še vedno neka nezapolnjena vrzel, ki je denar in lepe bilance ne morejo zapolniti.

Kaj »mora imeti« Mladi podjetnik?

»Pomembno je, da deluje v etični panogi, je bolj ali manj samorasel podjetnik/-ca in deluje v panogi, ki je bodočim mladim podjetnikom zanimiva in čimbolj realno dosegljiva. Želimo si, da zmagovalec, kot uspešen mladi podjetnik, služi kot zgled vsem slovenskim mladim podjetnikom,« so zapisali organizatorji. Zmagovalec bo seveda prejel laskavi naziv »Mladi podjetnik leta 2015«, njegovo podjetje posledično veliko medijsko podporo, nagrad pa bo v letošnjem letu za preko 15 tisoč evrov.

Pogoji za prijavo na izbor

Podjetnik oziroma člani podjetniške skupine morajo biti starejši od 16 let oziroma v povprečju ne smejo presegati starosti 33 let, podjetje ne sme biti mlajše od dveh mesecev in starejše od petih let (ustanovitev med 1. 1. 2010 in 1. 1. 2015), podjetnik oziroma podjetniška skupina mora biti večinski (51 %) lastnik podjetja, podjetje je lahko tudi franšiza slovenskega ali tujega podjetja, vendar mora podjetje poslovati kot samostojna pravna oseba.

Letos bo izbor Mladi podjetnik leta potekal 18. junija. Več o izboru si lahko preberete na: [mladipodjetnik.si]

Članek je pripravila Ksenija Sedej.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.