(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

51 mladim smo dali referenco za poznejšo zaposlitev

Zakaj bi otroke obremenjevali z denarjem, financami. S tem se bodo ukvarjali, ko bodo veliki. Zdaj naj uživajo v mladost, velikokrat slišimo. Vseeno smo pred skoraj dvema letoma, ko smo na Mojih financah začeli projekt Mladi in denar, nekako pričakovali, da bodo prav starši tisti, ki bodo otroke spodbudili k vpisu v krožek finančnega opismenjevanja. Saj vendarle želijo, da zrastejo v odgovorne, samostojne osebe, smo se prepričevali. Potem je sledilo presenečenje. Ko sem mlade, ki so prišli na prvo tekmovanje iz finančne pismenosti, ki je potekalo prejšnji mesec, vprašala, ali so jih starši »prisilili« k vpisu na krožek, so me pogledali, kot bi priletela z Marsa. Ne, to nas zanima, so mi odgovorili.

Nekaj dni pred tekmovanjem mi je Matjaž Nidorfer, vodja projekta Mladi in denar, pokazal test, ki ga je sestavil za mlade udeležence. »Joj, pretežek je. Saj na tri četrtine vprašanj ne bodo znali odgovoriti,« sem mu rekla. In seveda sem se zelo uštela. Dosegli so odlične rezultate. Res med njimi ni bilo nikogar z vsemi osvojenimi točkami, a dva sta bila zelo blizu - gimnazijec Jakob in osnovnošolka Mojca, zmagovalca tekmovanja. Pohvalno je tudi to, da je vseh 51 udeležencev na več kot 50 odstotkov vprašanj odgovorilo pravilno, kar pomeni, da so se med letom pridno učili. Res pa je tudi, da so pred tekmovanjem prejeli 60 vprašanj za lažjo pripravo. Seveda pa je »navihani« Matjaž potem vprašanja na testu spremenil in jih malo zasukal. Iz tega se bo videlo, kdo vsebino razume in kdo rešuje na pamet, je razlagal.

Časa za reševanje je bilo 60 minut. A glej ga zlomka, nekateri so iz predavalnice s širokim nasmehom na obrazu prilezli že po 25 minutah. Stopila sem do njih. Rekli so, da je bil preizkus čisto »easy«. To je bil eden najlažjih testov v šolskem letu, je bila suverena neka mladenka. Seveda sem bila potem na razglasitvi rezultatov pozorna na njihove dosežke. Žal so se Matjaževa predvidevanja uresničila. Večina jih je bila preveč površna, kar jih je stalo dobro uvrstitev. Nekateri so bili tudi vidno razočarani. Mladi namreč priznanja s tega ali onega tekmovanja nalagajo v svoje portfolie ali zbirne mape. Vse prav pride kot referenca pri poznejši zaposlitvi, so pojasnili učitelji.

Ko so mladi in njihovi mentorji iz skoraj vse Slovenije malo pred 9. uro prišli na ekonomsko fakulteto, sem bila malce presenečena nad njihovim odnosom. Bili so kot velika družina. Mentorji, teh je bilo 17, so jim stali ob strani, jih spodbujali, sedeli z njimi v klopeh. Mladi pa so z njimi veselo čebljali o tem in onem. Ni bilo čutiti nekega strahospoštovanja do učiteljev. Sicer pa tudi pritiska zaradi rezultatov ni bilo. To je dragocena izkušnja za mlade, so prepričani učitelji.

Na koncu pa sem spoznala, da so predvsem mentorji tisti, ki so mlade znali pritegniti h krožku. Njihova energija ter prizadevnost, da jim dajo nekaj, kar jim bo prav prišlo v življenju. To je znanje o upravljanju lastne denarnice. Čestitamo vsem!

Spodnja ilustracija nima nobene zveze s tekmovanjem, temveč s prvim delom priloge, kjer smo ugotavljali, katera zavarovanja potrebuje mladostnik in katerih ne.

id-mladi-mf6-1
Ilustracija: Igor Godnjov

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.