Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

51 mladim smo dali referenco za poznejšo zaposlitev

Zakaj bi otroke obremenjevali z denarjem, financami. S tem se bodo ukvarjali, ko bodo veliki. Zdaj naj uživajo v mladost, velikokrat slišimo. Vseeno smo pred skoraj dvema letoma, ko smo na Mojih financah začeli projekt Mladi in denar, nekako pričakovali, da bodo prav starši tisti, ki bodo otroke spodbudili k vpisu v krožek finančnega opismenjevanja. Saj vendarle želijo, da zrastejo v odgovorne, samostojne osebe, smo se prepričevali. Potem je sledilo presenečenje. Ko sem mlade, ki so prišli na prvo tekmovanje iz finančne pismenosti, ki je potekalo prejšnji mesec, vprašala, ali so jih starši »prisilili« k vpisu na krožek, so me pogledali, kot bi priletela z Marsa. Ne, to nas zanima, so mi odgovorili.

Nekaj dni pred tekmovanjem mi je Matjaž Nidorfer, vodja projekta Mladi in denar, pokazal test, ki ga je sestavil za mlade udeležence. »Joj, pretežek je. Saj na tri četrtine vprašanj ne bodo znali odgovoriti,« sem mu rekla. In seveda sem se zelo uštela. Dosegli so odlične rezultate. Res med njimi ni bilo nikogar z vsemi osvojenimi točkami, a dva sta bila zelo blizu - gimnazijec Jakob in osnovnošolka Mojca, zmagovalca tekmovanja. Pohvalno je tudi to, da je vseh 51 udeležencev na več kot 50 odstotkov vprašanj odgovorilo pravilno, kar pomeni, da so se med letom pridno učili. Res pa je tudi, da so pred tekmovanjem prejeli 60 vprašanj za lažjo pripravo. Seveda pa je »navihani« Matjaž potem vprašanja na testu spremenil in jih malo zasukal. Iz tega se bo videlo, kdo vsebino razume in kdo rešuje na pamet, je razlagal.

Časa za reševanje je bilo 60 minut. A glej ga zlomka, nekateri so iz predavalnice s širokim nasmehom na obrazu prilezli že po 25 minutah. Stopila sem do njih. Rekli so, da je bil preizkus čisto »easy«. To je bil eden najlažjih testov v šolskem letu, je bila suverena neka mladenka. Seveda sem bila potem na razglasitvi rezultatov pozorna na njihove dosežke. Žal so se Matjaževa predvidevanja uresničila. Večina jih je bila preveč površna, kar jih je stalo dobro uvrstitev. Nekateri so bili tudi vidno razočarani. Mladi namreč priznanja s tega ali onega tekmovanja nalagajo v svoje portfolie ali zbirne mape. Vse prav pride kot referenca pri poznejši zaposlitvi, so pojasnili učitelji.

Ko so mladi in njihovi mentorji iz skoraj vse Slovenije malo pred 9. uro prišli na ekonomsko fakulteto, sem bila malce presenečena nad njihovim odnosom. Bili so kot velika družina. Mentorji, teh je bilo 17, so jim stali ob strani, jih spodbujali, sedeli z njimi v klopeh. Mladi pa so z njimi veselo čebljali o tem in onem. Ni bilo čutiti nekega strahospoštovanja do učiteljev. Sicer pa tudi pritiska zaradi rezultatov ni bilo. To je dragocena izkušnja za mlade, so prepričani učitelji.

Na koncu pa sem spoznala, da so predvsem mentorji tisti, ki so mlade znali pritegniti h krožku. Njihova energija ter prizadevnost, da jim dajo nekaj, kar jim bo prav prišlo v življenju. To je znanje o upravljanju lastne denarnice. Čestitamo vsem!

Spodnja ilustracija nima nobene zveze s tekmovanjem, temveč s prvim delom priloge, kjer smo ugotavljali, katera zavarovanja potrebuje mladostnik in katerih ne.

id-mladi-mf6-1
Ilustracija: Igor Godnjov

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.