(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

10 zlatih na prvem tekmovanju finančne pismenosti

Mladi so se prvič v zgodovini pomerili na državnem tekmovanju iz finančne pismenosti, ki ga je organizirala revija Moje finance; udeležilo se ga je 51 tekmovalcev iz 17 šol; prvi mesti sta osvojila Mojca Lazar med osnovnošolci in Jakob Sket med srednješolci; zlato priznanje pa je prejelo 10 tekmovalcev.

Prvega tekmovanja finančnega opismenjevanja mladih, ki ga je prejšnji mesec organizirala revija Moje finance na ljubljanski ekonomski fakulteti, se je udeležilo 51 učencev in dijakov iz 17 šol, ki so obiskovali krožek Mladi in denar. Prvo mesto med osnovnošolci je osvojila osmošolka Mojca Lazar iz Osnovne šole Rovte, med srednješolci pa Jakob Sket, ki obiskuje tretji letnik na Gimnaziji Poljane.

Tekmovanja so se lahko udeležili po trije tekmovalci iz vsake šole. Omenjeni šoli sta tudi ekipni zmagovalki, kjer so šteli rezultati vseh treh članov ekipe na tekmovanju. Priznanja smo podelili tudi naj mentorjema. To sta postala Gregor Udovč z Osnovne šole Rovte ter Breda Poličar z Gimnazije Poljane. Vsi prvouvrščeni so prejeli bon v vrednosti 100 evrov. Denar bodo lahko vložili v sklade Alpen Investa, ki je tudi eden glavnih podpornikov projekta Mladi in denar.

financna-pismenost-005-jm.1434196815.jpg.o.600px.jpg
Zmagovalni ekipi OŠ Rovte in Gimnazije Poljane z mentorjema ter urednikom revije Moje finance Matjažem Nidorferjem (levo) in osebnim finančnim svetovalcem Mitjem Vezoviškom, soavtorjem priročnika za učitelje Mladi in denar.

Trije učenci in sedem dijakov zlatih

Testi so pokazali, da so mladi pri krožku Mladi in denar usvojili veliko finančnega znanja, kar jim bo v življenju zagotovo koristilo. Za odgovore na 30 vprašanj so imeli na voljo eno uro, toda večina je predavalnico zapustila že po pol ure. Vsi so dosegli več kot 50 odstotkov točk, veliko jih je preseglo tudi mejo 25 točk, nikomur pa ni uspelo doseči vseh 30 točk. Zlato priznanje je prejelo 10 udeležencev: sedem srednješolcev in trije osnovnošolci, srebrno so dobili trije srednješolci in štirje osnovnošolci, bronasto pa šest srednješolcev in štirje osnovnošolci. Preostali so prejeli priznanje za udeležbo na prvem državnem tekmovanju iz osebnih financ.

Prvo sito: šolsko tekmovanje

Nekateri učitelji so imeli kar nekaj težav z izbiro »trojčka«, saj je bilo zanimanje za udeležbo na tekmovanju med mladimi precejšno. Prvo sito je bilo interno šolsko tekmovanje. »Zanimanja je bilo veliko. Na tekmovanje so prišli trije zmagovalci šolskega tekmovanja, za vsak primer pa smo izbrali tudi rezerve, če se kdo ne bi mogel udeležiti tekmovanja. Nekateri so do zadnjega trenutka čakali na moj klic,« je povedala učiteljica Gabrijela Blaznek iz Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje. Njeni učenci so za las zgrešili ekipno zmago in se uvrstili na drugo mesto med srednješolci.

Mladina navdušena

In kako so bili sicer mladi zadovoljni s krožkom Mladi in denar? Številni so navdušeni, povedali so še, da so se veliko naučili. Večina se je sama odločila obiskovati krožek, brez predloga staršev. »Ljudje smo vsak dan v stiku z denarjem, zato je zelo pomembno, kako nas o njem drugi učijo že od malih nog,« je povedal Lenart Petek, srednješolec iz Trbovelj, dobitnik bronastega priznanja. Tudi najmlajšega udeleženca tekmovanja, šestošolca Ignacija Dolarja Kunca, osebne finance zanimajo. »Veliko sem se naučil. S svojim znanjem sem zadovoljen, lahko pa bi bilo tudi boljše,« priznava simpatični kuštravec.

Mentorji entuziasti

Tekmovalce je spremljalo 17 učiteljev, mentorjev krožka Mladi in denar. Večina nam je zaupala, da mladim želijo predvsem prijetno izkušnjo in da so brez velikih pričakovanj. Učitelji so svoje mlade tekmovalce spodbujali do zadnjega hipa, sedeli z njimi v klopeh in jim dajali zadnje napotke. »Pomembno je, da so moje tri punce videle, kako poteka tekmovanje, se pa zavedam, da so bile na testu pasti in finte. Punce so bile prepričane, da so se zmotile pri dveh ali treh vprašanjih. Treba je biti pozoren in res razumeti vsebino. Vsi ne morejo zmagati in pomembno je tudi, da smo se imeli dobro in se naučili kaj za življenje,« nam je povedala Natalija Majes iz Gimnazije Franceta Prešerna Kranj po tekmovanju, ko so bile njene tekmovalke, ki so osvojile priznanje za udeležbo, malce razočarane. »Mentorji krožka so entuziasti. Vidi se, da delajo z mladimi s srcem in dušo, zato gre vsa pohvala njim, ki so mlade prepričali, da je znanje osebnih financ ne samo zanimivo, ampak predvsem uporabno za življenje,« pravi Matjaž Nidorfer, odgovorni urednik revije Moje finance.

Pripravlja se nova generacija

Projekt Mladi in denar gre naprej. Prihaja nova, druga generacija mentorjev krožka Mladi in denar iz 37 šol. Nova izobraževanja in usposabljanja nove generacije mentorjev je revija Moje finance začela aprila, krožki pa se bodo na njihovih šolah predvidoma začeli jeseni. »Lani se je usposabljanja udeležilo več kot 100 učiteljev iz skoraj 70 šol, letos nadaljujemo. Spodbudno je, da bo večina mentorjev prve generacije krožke nadaljevala tudi v novem šolskem letu. Po naših ocenah bo izobraževanje po tem programu potekalo na okoli 100 šolah. Počasi in vztrajno premikamo meje,« je zadovoljen Nidorfer.

OŠ Rovte

Zmagovalna ekipa državnega tekmovanja finančnega opismenjevanja med osnovnošolci: mentor krožka Gregor Udovč (z leve), tudi dobitnik priznanja naj mentor med osnovnošolskimi mentorji; Maruša Rejc (2. mesto, zlato priznanje), Mojca Lazar (1. mesto, zlato priznanje) in Blaž Skvarča (bronasto priznanje).

financna-pismenost-008-jm.1434196811.jpg.o.600px.jpg

Blaž Skvarča, bronasto priznanje: »Za krožek sem se odločil sam, predvsem zato, da pridobim znanje o osebnih financah. V šoli namreč tega ni v učnem načrtu.«

Mojca Lazar, 1. mesto, zlato priznanje: »Odločena sem bila, da grem na krožek, ker znanja o upravljanju denarju nisem imela in sem si ga želela pridobiti. To znanje mi bo koristilo v življenju. Z rezultatom tekmovanja sem zelo zadovoljna. Zmage res nisem pričakovala. Test se mi ni zdel težek, je pa bilo nekaj vprašanj malce težjih in si tematiko moral razumeti, da si prav rešil.«

Maruša Rejc, 2. mesto, zlato priznanje: »Nekaj vprašanj je bilo težkih in si moral malce bolj razmisliti o odgovorih. Sicer pa se mi zdi, da sem pridobila veliko novega znanja, in to šteje.«

Gregor Udovč, naj mentor med osnovnošolskimi mentorji: »Vsekakor sem zelo ponosen na mlade. Vsi so morali delati, zato je tudi bil ta krožek. To znanje jim bo v življenju koristilo. Vsebina krožka je bila takšna, da je bilo treba kar razmišljati in delati. Na koncu so številni moji učenci obupali, ostali so štirje. Prepričan sem, da bodo rezultati mlade prepričali, da se bodo prihodnje leto udeležili krožka.«

Gimnazija Poljane

Zmagovalna ekipa državnega prvenstva finančnega opismenjevanja med srednješolci: mentorica krožka Breda Poličnik (z desne) tudi dobitnica priznanja naj mentorica med srednješolskimi mentorji; Jakob Sket, Andrej Jerman, Peter Omejc.

financna-pismenost-004-jm.1434196821.jpg.o.600px.jpg

Jakob Sket, 1. mesto, zlato priznanje: »Žepnine nimam, so mi jo starši odvzeli, ko sem bil še majhen. Sicer večino denarja privarčujem, delam med počitnicami, pravzaprav nič ne zapravim. Starši niti ne pustijo, da bi preveč zapravljal. K vpisu na krožek me je spodbudil prijatelj Peter Omejc. Z rezultatom sem zelo zadovoljen. Tega nisem pričakoval.«

financna-pismenost-009-jm.1434196809.jpg.o.600px.jpg

Peter Omejc, bronasto priznanje: »Prijatelje sem spodbudil, da se mi pridružijo na krožku, ker bi vsem prav prišla kakšna petica pri matematiki. Potem nas je začela stvar zanimati. Najprej smo imeli šolsko tekmovanje, tekmovalo je 10 ali 12 dijakov, in nam trem se je uspelo uvrstiti naprej na državno tekmovanje.«

Breda Poličar, profesorica matematike: »Zelo sem ponosna na fante. Nisem vedela, kaj pričakovati, a fantje so zelo zanesljivi. Žal petica pri matematiki ne more

Xiaoli Ye, 3. letnik, smer ekonomski tehnik, Šola za storitvene dejavnosti Velenje - priznanje za udeležbo na tekmovanju 3. letnik, smer ekonomski tehnik, Šola za storitvene dejavnosti Velenje - priznanje za udeležbo na tekmovanju: »Osebne finance smo imeli kot obvezni predmet - predmet mi je bil zelo všeč. V šoli sem se pri testih izkazala veliko bolje kot na tekmovanju. Malo sem razočarana, ampak se bom drugič bolj potrudila. Zagotovo pa je bila zelo zanimiva izkušnja. Za reševanje testa nisem porabila veliko časa, mogoče sem kje kaj prehitro prebrala ali spregledala. Za tekmovanje se nismo posebej pripravljali, predmet smo imeli v prvem polletju, tako da je od takrat minilo že nekaj mesecev. Najbolj mi je bilo všeč predavanje o poklicih. Še zlasti me zanima poklic finančnega svetovalca. V tem vidim prihodnost.«

financna-pismenost-006-jm.1434196814.jpg.o.600px.jpg

Ignacij Dolar Kunc, OŠ Alojzija Šuštarja, 6. razred - priznanje za udeležbo na tekmovanju, najmlajši udeleženec tekmovanja: »Tekmovanje se mi je zdelo v redu. Zelo zanimivo mi je bilo, ker je bil to prvi dogodek, všeč mi je bila tudi predstavitev poklicev upravljavca premoženja in finančnega svetovalca. Tudi tekmovanje mi je bilo všeč. Vprašanja se mi niso zdela tako zelo težka, nekaj je bilo lahkih, ker so bila logična, bili pa sta dve malo bolj zapleteni. Z učiteljico smo se v šoli pripravljali - pisali smo posebno preverjanje. Veliko sem se naučil. S svojim znanjem sem zadovoljen, bi pa lahko bilo tudi boljše.«

financna-pismenost-007-jm.1434196813.jpg.o.600px.jpg

Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje

Drugouvrščena ekipa srednješolcev iz Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje: Gabrijela Blaznek (mentorica, z leve), Erazem Čuk, Lenart Petek, Larisa Suljić (3. mesto; zlato priznanje)

financna-pismenost-010-jm.1434196807.jpg.o.600px.jpg

Erazem Jože Čuk, zlato priznanje: »Tekmovanje se mi je zdelo zanimivo organizirano, ker je bilo zelo sproščeno, veliko je bilo smeha. Kljub temu se je videlo, da je šlo za tekmovanje na državni ravni. Želel bi si, da bi se na predavanju po tekmovanju predstavilo še več poklicev. Krožek smo na šoli po pouku obiskovali tedensko - na srečanjih smo se pripravljali tudi na tekmovanje. Z rezultatom sem zelo zadovoljen, mislim, da boljše skoraj ne bi moglo biti.«

Lenart Petek, bronasto priznanje: »Zadovoljen sem. Ta krožek je bil res super - mi smo se sicer s to tematiko seznanili šele zdaj proti koncu gimnazije, zdi pa se mi odlično, da se to poučuje že v osnovni šoli - zelo dobro je, da dobimo vpogled v teme, kot so varčevanja, vlaganja...«

Gabrijela Blaznek, mentorica krožka: »Zelo sem vesela in ponosna, sicer smo za las zgrešili zmago, a pomembno je, da smo se dobro izkazali. Krožek bomo imeli tudi prihodnje leto, vsi mladi so zelo zagreti. Obiskali bomo banko, da bodo otroci videli, kakšno je delovanje v ozadju, recimo bankomatov, upam, da nas spustijo tudi v trezor, za mlade bodo pripravili predavanje.«

mladi-mf6-3

Foto: Jure Makovec

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.