Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Kako so vzajemni skladi izgubili mlado stranko - Žiga1

Ko se je mladi Žiga po koncu srednje šole spraševal, kako naprej, se je usedel s starši in z njimi predebatiral, kako do stanovanja, službe, družine, celo do pokojnine. Pod vplivom pogovora je sklenil, da bo začel varčevati - po 40 evrov na mesec. Žiga priznava, da je bilo to zanj ogromno denarja. Pa vendar, pripravljen ga je bil »žrtvovati« za prihodnost. Varčeval je tri leta. Skupaj torej 1.440 evrov. Denarja ni želel nalagati v banko, odločil se je za vzajemne sklade, vsaj tako je mislil. Po treh letih varčevanja je v roke prejel izpisek stanja prihrankov in doživel pravi šok. »Skoraj bi se mi zmešalo,« je še danes razburjen Žiga. Na računu je imel le četrtino vplačanega vložka, torej 380 evrov. Odločil se je za predčasni dvig. Seveda so ob tem nastali dodatni stroški, zato je dobil le 300 evrov izplačila. Očitno je Žiga sklenil nekaj, česar ni najbolje razumel ali pa mu prodajalec produkta ni predstavil korektno. Vso »zamero« Žiga zdaj kuha do skladov, dejansko pa je bilo k varčevanju priključeno tudi zavarovanje. Torej, šlo je za naložbeno življenjsko zavarovanje, ki so ga zavarovalnice, banke, posredniki in drugi pred leti ponujali vsakomur in vsepovsod, celo v trgovinah z igračami. Bi Žiga storil enako, če bi mu zastopnik iskreno povedal, da bo od njegovih 40 evrov prva tri leta šel večji delež za pokritje njegove provizije, plačilo premije zavarovanja, ki ga, mimogrede, sploh ne potrebuje, ter druge stroške, povezane s produktom, le drobiž pa v sklade? Verjetno ne. Po vsej tej godlji je 24-letnik izgubil zaupanje v varčevanje. To pa je skrb zbujajoče. In takšnih primerov je pravzaprav veliko. Med njimi je tudi neka mladenka, ki nas je prepričevala, da je pri 18 letih sklenila varčevanje v vzajemne sklade, čeprav je iz produkta jasno, da gre za klasično življenjsko zavarovanje, tako je celo napisano na produktu samem. Vendar se ni pustila prepričati in še zdaj verjame nekaj, kar ji je natrobil prodajalec življenjskih polic. Tudi mladi, ko se odločajo za varčevanje, morajo vedeti, kaj sklepajo in koliko jih bo to stalo. Več o tem pišemo v prvem delu priloge v članku Kako z delnicami in skladi do zaslužka.

V drugem delu sledi članek o tem, ali na zmenkih res še vedno po džentelmensko plačujejo fantje. Tudi pri mladih zaljubljencih kdaj pa kdaj zaškriplje zaradi denarja. To nam je zaupal 21-letni Aljaž, čigar punca ima nekaj finančnih težav doma. »To je malo zoprno,« priznava. A je prepričan, da bo bolje. Tako kot Aljaž tudi Žiga vidi luč na koncu predora - pravi, da se bo posvetil ustvarjanju denarja, saj denar ne pada z neba. Res je, ne pada z neba!

id-mladi-mf7-1

1
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.