(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Kako so vzajemni skladi izgubili mlado stranko - Žiga1

Ko se je mladi Žiga po koncu srednje šole spraševal, kako naprej, se je usedel s starši in z njimi predebatiral, kako do stanovanja, službe, družine, celo do pokojnine. Pod vplivom pogovora je sklenil, da bo začel varčevati - po 40 evrov na mesec. Žiga priznava, da je bilo to zanj ogromno denarja. Pa vendar, pripravljen ga je bil »žrtvovati« za prihodnost. Varčeval je tri leta. Skupaj torej 1.440 evrov. Denarja ni želel nalagati v banko, odločil se je za vzajemne sklade, vsaj tako je mislil. Po treh letih varčevanja je v roke prejel izpisek stanja prihrankov in doživel pravi šok. »Skoraj bi se mi zmešalo,« je še danes razburjen Žiga. Na računu je imel le četrtino vplačanega vložka, torej 380 evrov. Odločil se je za predčasni dvig. Seveda so ob tem nastali dodatni stroški, zato je dobil le 300 evrov izplačila. Očitno je Žiga sklenil nekaj, česar ni najbolje razumel ali pa mu prodajalec produkta ni predstavil korektno. Vso »zamero« Žiga zdaj kuha do skladov, dejansko pa je bilo k varčevanju priključeno tudi zavarovanje. Torej, šlo je za naložbeno življenjsko zavarovanje, ki so ga zavarovalnice, banke, posredniki in drugi pred leti ponujali vsakomur in vsepovsod, celo v trgovinah z igračami. Bi Žiga storil enako, če bi mu zastopnik iskreno povedal, da bo od njegovih 40 evrov prva tri leta šel večji delež za pokritje njegove provizije, plačilo premije zavarovanja, ki ga, mimogrede, sploh ne potrebuje, ter druge stroške, povezane s produktom, le drobiž pa v sklade? Verjetno ne. Po vsej tej godlji je 24-letnik izgubil zaupanje v varčevanje. To pa je skrb zbujajoče. In takšnih primerov je pravzaprav veliko. Med njimi je tudi neka mladenka, ki nas je prepričevala, da je pri 18 letih sklenila varčevanje v vzajemne sklade, čeprav je iz produkta jasno, da gre za klasično življenjsko zavarovanje, tako je celo napisano na produktu samem. Vendar se ni pustila prepričati in še zdaj verjame nekaj, kar ji je natrobil prodajalec življenjskih polic. Tudi mladi, ko se odločajo za varčevanje, morajo vedeti, kaj sklepajo in koliko jih bo to stalo. Več o tem pišemo v prvem delu priloge v članku Kako z delnicami in skladi do zaslužka.

V drugem delu sledi članek o tem, ali na zmenkih res še vedno po džentelmensko plačujejo fantje. Tudi pri mladih zaljubljencih kdaj pa kdaj zaškriplje zaradi denarja. To nam je zaupal 21-letni Aljaž, čigar punca ima nekaj finančnih težav doma. »To je malo zoprno,« priznava. A je prepričan, da bo bolje. Tako kot Aljaž tudi Žiga vidi luč na koncu predora - pravi, da se bo posvetil ustvarjanju denarja, saj denar ne pada z neba. Res je, ne pada z neba!

id-mladi-mf7-1

1
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.